Općinsko vijeće

Vijesti o lokalnim izborima 2016. godine

U četvrtak, 25. aprila održat će se 15. sjednicu Općinskog vijeća Konjic sa obimnim dnevnim redom.

Na održanoj 12. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Konjic, u okviru diskusije o Nacrtu Budžeta općine Konjic za 2019. godinu vijećnik SBB-a Ajdin Tinjak uputio je prijedlog nadležnim općinskim službama da se u okviru kapitalnih grantova uvrsti nova stavka „Konjička žičara – izrada studija izvodljivosti“.

Na nedavno održanoj 12. sjednici OV Konjic, vijećnik SDP-a, Ibro Hero podnio je inicijativu vezano za zaštitu i obavezu čuvanja kulturno-historijskih spomenika, odnosno pronađene biste narodnog heroja Maksima Kujundžića.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Konjic, vijećnik SBB-a Ajdin Tinjak uputio je Inicijativu kojom se traži izmjena Odluke o radnom vremenu kako bi se omogućilo duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Konjicu.

Na redakcijski email zaprimili smo saopćenje za javnost vijećnika SDP u OV Konjic, Hero Ibre, čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

Na 7. sjednici Općinskog vijeća Konjic (30.10.2017.), vijećnik SBB-a Senid Balić uputio je inicijativu kojom se traži donošenje odgovarajućeg općinskog propisa kojim će mladi bračni parovi biti oslobođeni plaćanja previsokog poreze na promet nekretnina.

Na sedmoj radnoj sjednici Općinskog vijeća Konjic vijećnici BPS Sefer Halilović Konjic Benjamin Zerem i Adnan Džumhur su, kao i do sada, uzeli aktivno učešće u radu i dali konstruktivne prijedloge i sugestije, te postavili niz pitanja koja su doprinjela današnjem razvoju sjednice vijeća.

U sali općine Konjic jučer je održana 7. sjednica Općinskog vijeća (OV) koja je imala do sada najoštriju diskusiju vijećnika SDP-a Konjic i načelnika općine Konjic Bubalo Emira.

Na šestoj radnoj sjednici OV Konjic, održanoj dana 22. 9. 2017.godine, vijećnik BPS -Sefer Halilović Konjic, Adnan Džumhur podnio je slijedeću inicijativu:

Portal Novikonjic.ba ukazuje na činjenicu, da je opšte poznato, kako sažeti izvještaj objavljen na zvaničnoj stranici općine Konjic http://www.konjic.ba/index.php/press/item/4122-izvod-iz-zapisnika-sa-6-sjednice-op%C4%87inskog-vije%C4%87a-konjic ne nudi detaljne informacije građanima o bitnim stvarima npr. sa posljednje 6. sjednice OV Konjic od 22. 9. 2017. godine uopšte nema ni riječi o tome da su vijećnici većinom glasova “oborili” izvještaj o radu JP “Šumarstvo-Prenj” Konjic, koji je izazvao veliku pažnju čitatelja našeg portala.

Agilni predsjednik Kluba vijećnika BPS Sefer Halilović Konjic, Zerem Benjamin na 5. redovnoj sjednici Općinskog vijeća (OV) ukazao je na loše vođenje zapisnika sjednica sa stavom da će biti suzdržani.

Portal Novikonjic.ba nastavlja sa prezentacijom aktivnosti vijećnika i vijećnica Općinskog vijeća Konjic.

Na jučer održanoj 5. sjednici Općinskog vijeća Konjic, vijećnik SBB-a Ajdin Tinjak uputio je inicijativu prema nadležnim općinskim službama i JKP „Standard“ za adekvatno uređenje zelenih površina u Konjicu naziva „Parkovi po mjeri djeteta“.

Na trećoj sjednici OV Konjic, održanoj dana 30.03.2017. godine, vijećnici BPS-Sefer Halilović Konjic, Benjamin Zerem i Adnan Džumhur uzeli su aktivno učešće u radu vijeća kroz viječnićka pitanja, prijedloge i inicijative:

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Opštinskom vijeću Konjic Suad Golubić podnio je inicijativu za održavanje vandredne sjednice Opštinskog vijeća Konjic na temu zastite od požara čija je pojava sve češća na području opštine Konjic.

Lokalna samouprava

Vijesti o lokalnim izborima 2016. godine

Redakcija portala novikonjic.ba zaprimila je apel mještanina Donjih Sultića (Trusina) Ermina Sultića, čiji sadržaj sa fotografijom prenosimo u cjelosti.

U petak je u prostorijama FK "Klis" održan skup mještana MZ Neretvica i Jasenik na kojem je bilo prisutno oko 100 građana koji je pokazao ujedinjenost Klišana u incijativi za postavljanjem novog asfalta na regionalnom putu R-418b s glavnim fokusom na dionicu Kostajnica - Buturović - Polje.

Javni skup građana mjesnih zajednica Jasenik i Neretvica održan je večeras u prostorijama Fudbalskog kluba „Klis“ s ciljem da se zajedničkim snagama nadležni organi vlasti upozore na loše stanje putne komunikacije Buturović Polje – Konjic.

Svojim prisustvom podršku građanima pružili su i NVO aktivisti Udruženja "Volonteri i prijatelji konjičke regije" (VIPK) iz Konjica.

Novinari portala Novikonjic.ba donose uskoro više informacija.

novikonjic.ba

Poziv građanima da iskoriste svoje demokratsko pravo i učešćem u javnim raspravama dostave prijedloge za svoja mjesna područja, naselja i ulice.

U attach. se nalazi e-verzija PRIJEDLOGA BUDŽETA OPĆINE KONJIC ZA 2017.

novikonjic/ba

Općinsko vijeće Konjica utvrdilo je Nacrt budžeta općine Konjic za 2017. godinu i uputilo ga u javnu raspravu koja će trajati 15 dana.

Na Facebook grupi konjičkog sela Šunji koja okuplja oko 200 članova, vrijedni domaćini Edin Karić i Džemal Spiljak objavili su obavještenje Građevinskog odbora kojim pozivaju mještane da se priključe u subotu, 12.11.2016. godine sa početkom u 09:00 sati kod „Rampe“ akciji uređenja i čišćenja odrona i kanala.

U selu Gobelovina vrijedni domaćini jučer su betonirali put na dionici od Podstaje do Laništa u dužini od 150 metara, objavljeno je na facebook grupu „Gobelovina“.

Mještani sela Gakići u općini Konjic angažovali su se i izvršili rekonstrukciju prve dionice puta u selu u dužini od 200 metara.

Mjesnu zajednicu, kao oblik neposrednog učestvovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog interesa građana, osniva Općinsko vijeće u skladu sa zakonom i Statutom u roku od 6 mjeseci.

Stranke

Vijesti o lokalnim izborima 2016. godine

Prva redovna sjednica Predsjedništva Općinskog odbora SDP-a Konjic kojoj je predsjedavao Mustafa Alikadić održana je 5. septembra i istoj su pored članova i članica Predsjedništva prisustvovali i predsjednik SDP BiH, Nermin Nikšić i član Glavnog odbora, Krešimir Azinović.

Na 21. sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, zastupnik SBB-a, Osman Macić uputio je inicijativu Vladi i MUP-u HNK za postavljanje nekoliko stacionarnih radara na magistralnoj cesti M-17, a na prijedlog Foruma mladih OO SBB Konjic.

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije, mijenjat će uhapšenog Amira Zukića na poziciji generalnog sekretara i to u političkom dijelu.

Jutros su u Mostaru postavljene zastave nekadašnje tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne. Danas je predviđena proslava dvadeset petogodišnjice te „avet republike“, koju je poništio Dejton.

Irfan Čengić, nosilac liste SDP-a BiH na oktobarskim lokalnim izborima i novoizabrani vijećnik Općine Stari Grad, prokomentarisao je istup imama Careve džamije u Sarajevu Sadrudina Išerića, a vezano za odnose SDA i Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, inače koalicione partnere na svim nivoim vlasti.

Stranka demokratske akcije (SDA) saopćila je da je zaprepaštena izrečenim insinuacijama i tendencioznim tvrdnjama koje je iznio Fahrudin Radončić tokom svog svjedočenja na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu.

Na području Općine Konjic u aktivnom političkom životu uključeno je više političkih subjekata koji u zavisnosti od uspjeha na lokalnim izborima participiraju u organima vlasti.

Lokalni izbori 2016

Vijesti o lokalnim izborima 2016. godine

U Općini Stolac počela je izborna šutnja uoči sutrašnjih ponovljenih lokalnih izbora u toj općini.

Svojom odlukom o ponovljenim izborima u Stocu i zabranom kandidranja bošnjačkih predstavnika na kandidatske liste za načelnika ove općine, Centralna izborna komisija BiH je pokazala da je vjerno u službi Dragana Čovića i njegovog projekta o stvaranju zasebne hrvatske federalne jedinice.

Glasački listići za birače izvan Bosne i Hercegovine registrirani za glasanje putem pošte na ponovljenim izborima u Općini Stolac, zakazanim za 19. februara, otpremljeni su jutros na adrese birača.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, nakon pravosnažnosti odluke o poništavanju izbora u izbornoj jedinici Stolac, imat će svoje posmatrače na svim redovnim biračkim mjestima na dan ponovljenih izbora, 19. februara, saopćeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, rekao je da ne dolazi u obzir uspostavljanje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini. U intervjuu za Anadoliju govorio je, pored ostalog, o izborima u Stocu, negiranju bosanskog jezika u RS-u i inicijativama za isključenje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović su uložili žalbu jer smatraju da je CIK nepravilno utvrdio činjenično stanje na dan izbora 2. oktobra, kada je prekinut izborni proces u Stocu zbog nekoliko incidenata i fizičkog sukoba.

Simbolično u 11:55 sati počeli su protesti ispred zgrade Centralne izborne komisije BiH (CIK) u organizaciji Inicijative za Stolac kojima se traži hitna reakcija članova CIK-a, poništenje izbora i zakazivanje novih izbora u Stocu uz prisustvo nezavisnih posmatrača.

Na svojoj Facebook stranici "Inicijativa za Stolac" objavila je danas saopćenje za javnost koje u cjelosti prenosimo:

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je objavila zvanične rezultate Lokalnih izbora 2016. godine.

Prema dosadašnjim rezultatima objavljenim na stranici Centralne izborne komisije BiH, kandidat za načelnika Općine Srebrenica Mladen Grujičić osvojio je 4.553 glasa, dok je kandidat Ćamil Duraković osvojio 2.567 glasova.

Prema podacima CIK-a, obrađena su sva biračka mjesta, odnosno 7.134, od kojih je 120 nevažećih.

http://www.6yka.com/novikonjic.ba

Kandidat za načelnika Konjica ispred SDP-a Mustafa Alikadić objavio je na svom Facebook profilu poruku – zahvalnost građankama i građanima koji su mu pružili podršku u proteklom periodu sa 2.436 glasova, čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

Kandidat za načelnika Konjica ispred BPS-Sefer Halilović Nazif Nikšić objavio je na svom Facebook profilu poruku – zahvalnost građankama i građanima koji su mu pružili podršku

Mostarci i nakon osam godina, svoje pravo na izbore neće ostvariti.

Mi smo odavno ušli u novi model demokratije. Ona se izražava paketićima sa litrom ulja i kilom šećera ili sa direktnom prodajom svog izbornog glasa za 50 KM, piše novinska agencija Patria.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, pozvao je građane i građanke Bosne i Hercegovine da 2. oktobra izađu na izbore i daju svoje povjerenje kandidatima i kandidatkinjama koji su ponudili najbolji i realan program za svoje lokalne zajednice.