Redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu dr. Mehmed Jahić začetnik je i glavni sponzor ideje da se svake prve subote u augustu u džamijskom prostoru u Parsovićima prouči mevlud u znak sjećanja na šehide.

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije obilježava se 15. augusta. Hiljade vjernika širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske danas će posjetiti marijanska svetišta.

Dug je put do Dužana, sela na južnim obroncima Visočice.

U malom bosanskom selu Umoljani koje pripada općini Trnovo, a nalazi se na planini Bjelašnici seljani su klanjanjem Bajram- namaza dočekali i ovaj Kurban Bajram, jedan od najvećih muslimanskih praznika.

Čast nam je da vas obavijestimo da izložba Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ BREAKING FREE nastavlja svoj put.

U nedjelju naveče je završio Festival kulture Slovo Gorčina. U prethodna tri dana gosti festivala su imali priliku da uživaju u nizu kulturnih i umjetničkih događaja.

Večeras (nedjelja 28. jula) u 20:30 h na ognjištu u Hercegovina Lodges na Boračkom jezeru počinje Kulturno ljeto.

Svečano otvorenje Festivala kulture Slovo Gorčina, na kojem će kroz tri dana biti održani koncerti, predstave, izložbe, promocije knjiga i ostalo, bit će upriličeno večeras, 26. jula, na nekropoli stećaka Radimlja s početkom u 20 sati, recitalima pjesnika Amira Brka i Roberta Pehara.

Benjamin Mušinović ističe činjenicu da je u Konjicu tokom prošle godine realizirano 158 kulturnih programa: “Prema odnosu broja kulturnih događaja i broja stanovnika, Konjic zasigurno prednjači ne samo u Hercegovini nego i u cijeloj našoj domovini, pa i šire”

U petak, 19.07.2019. godine zvanično je otvorena manifestacija "Dani Neretvice 2019. godine".

Danas je Medžlis Islamske zajednice Konjic u Gradskoj džamiji, nakon džuma-namaza, upriličio učenje ikrar-dove za buduće hadžije s područja konjičke općine.

“Pustinju koju su stvorili mi treba sada da premostimo…” - Mak Dizdar

Danas je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine održana prva press konferencija povodom Festivala kulture Slovo Gorčina, koji će se održati u Stocu 26-28 jula.

Merima Dželilović (18) je učenica Srednje škole Konjic koja je, zahvaljujući programu razmjene učenika, proteklu školsku godinu u trajanju od deset mjeseci provela u Kini. Nedavno se vratila u svoj rodni grad s prelijepim utiscima iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

“Naći ćemo rješenje za sve i svi će prosvjetni radnici ostati u radnom angažmanu”, rekao je premijer HNK Nevenko Herceg.

Mirovni karavan koji predstavlja dio aktivnosti STaR (Societal Transformation and Reconciliation, u prevodu Društvena transformacija i pomirenje) projekta koji implementira organizacija Centar za izgradnju mira CIM krenuo je 14. jula iz Sanskog Mosta, a danas 17.7. stigao je u Konjic.

Projekat "Jedna fotografija – hiljadu riječi" je nastavak prošlogodišnje radionice “Mala ljetna škola novinarstva”, gdje članovi neformalne grupe nastoje da pored obrađenih tema stavimo fokus na radionice fotografije i sticanje iskustva u radu sa programima koji služe za uređivanje fotografija.

Obrazovanje gradi BiH, ove godine na Boračkom jezeru, osiguralo je ljetovanje za stotinu djece bez roditelja.

Današnje druženje se svelo na sjedenje u kafiću uz stalno gledanje u mobitele.

"Ovim putem želimo da čestitamo mladom Benjaminu Kraljušiću na ostvarenom uspjehu i nagradi "Učenik generacije" Srednje škole u Konjicu.

Obrazovanje nam nudi ne samo znanje iz različitih oblasti i nauka, nego i priliku da steknemo iskustvo u onome što nas interesuje i da se na taj način izgradimo kao ličnosti. Osim toga, obrazovanjem stičemo potrebne vještine kako bi mogli obavljati različite poslove, da istražujemo i činimo svijet boljim mjestom za život.

Zato, još jednom, čestitamo i želimo puno uspjeha u nastavku školovanja." - poručili su iz ST-Eurosjaj tima.

Novikonjic.ba

Povodom obilježavanja Dana općine Konjic učenici "Druge osnovne škole" Konjic su još jednom pokazali svoj talenat, a ujedno i ljubav prema rodnom gradu.

Učenici su učestovali na raspisanom literarnom i likovnom konkursu na temu "Mom gradu za rođendan" i na taj način mu uputili najiskrenije čestitke.

Za literarni rad 1. mjesto je osvojila učenica Iman Vrtić, mentorica Mirsada Mujić. 2. mjesto je osvojila Lejla Hebibović, mentorica Senida Bise, a 3. mjesto je osvojila učenica Mirha Macić, mentorica Alma Macić.

Za likovni rad 2. mjesto je osvojila Suana Landžo, mentorica Džana Čukas.

"Edukacija kao motivacija" je projekat Udruženja mladih "Perspektiva" i Vijeća mladih općine Konjic, a projekat je finansiran od strane Omladinske banke općine Konjic.

U prilogu donosimo raspored polaganja maturskih i završnih ispita za redovne učenike u junskom roku 2018/19. godine.

Već sam došla u godine u kojima mogu komotno davati savjete mladima. Znam da to često ne vole, ali ne volim ni ja kad mi govore vi pa trpim, šta ću :D

Ako biste me pitali koji savjet bih dala mladima, šta da rade u svom životu da bi bili uspješniji i srećniji, rekla bih im da iskoriste svaku priliku za učenje, da u stvari nikad ne prestanu učiti i sticati različita znanja. Uz to bih dodala da volontiraju, kad god imaju priliku za to, odnosno da traže sami te prilike.

Zašto neformalno obrazovanje? Zar škola nije dovoljna?

Neformalno obrazovanje je ono koje se odvija u manje formalnim institucijama, organizacijama ili grupama. To su kursevi, seminari, predavanja, konferencije, radionice, razni tipovi treninga, kao i volontiranje.

Važno je, zato što danas niko ne može garantovati da ćete raditi jedan posao, onaj za koji se pripremate kroz proces formalnog obrazovanja u školi i na fakultetu.

Tu pomaže neformalno obrazovanje jer radi na otklanjanju nedostataka i “rupa u znanju”, ali i na pružanju praktičnih vještina koje standardni nastavni programi ne pokrivaju. Nažalost, znamo kakvo nam je školstvo i koliko je u skladu sa vremenom u kojem živimo.

A zašto volontirati?

Dva američka psihologa, Clary i Snyder, su napravili listu šest glavnih motivacija volontera:

  1. Vrijednosti

Nekim ljudima volontiranje omogućuje da djeluju u skladu sa ličnim uvjerenjem o važnosti pomaganja drugima.

  1. Razumijevanje

Za druge, volontiranje ima funkciju propitivanja i shvaćanja, gdje kroz volontiranje oni zadovoljavaju želju da razumiju ljude kojima pomažu, organizaciju za koju volontiraju ili same sebe.

  1. Karijera

Nekim ljudima volontiranje omogućuje da nauče nove vještine koje im mogu pomoći u pronalaženju zaposlenja ili u razvoju karijere.

  1. Društvo

Za neke volontiranje predstavlja uspostavljanje novih društvenih kontakata i susretanje novih i zanimljivih ljudi.

  1. Poštovanje

Volontiranje može pomoći osobi da podigne svoje samopoštovanje čineći da se bolje osjeća sama sa sobom.

  1. Zaštita

Volontiranje može poslužiti da pobjegnete od negativnih osjećaja krivnje ili usamljenosti.

Ali, možda je ipak najbolje čuti lična iskustva – ljude koji koriste svaku priliku da uče i volontiraju. Zašto oni to rade, zar im nije dovoljna škola i fakultet?

Ivana Vasić – na neformalnim edukacijama se može naučiti dosta korisnih stvari koje će vam poslije dobro doći u životu

Ivanu sam upoznala u Prijedoru na jednoj neformalnoj edukaciji. Završila je Filozofski fakultet, a sad je takođe pri kraju na FPN-u.

Kaže da je glavni razlog zbog kojeg je radila nekoliko praksi, učestvovala na mnogo projekata i volontirala njena vječna želja za daljim usavršavanjem. To joj je pomoglo da upozna razne profile ljudi i da s mnogima od njih ostane u kontaktu. Na tim edukacijama je imala priliku da istraži različite metode rada i primijeni znanje koje je stekla na fakultetu.

Neke od edukacija kojima je prisustvovala su: 11th Regional Euro Atlantic Camp; Škola demokratije za studente iz Zagreba, Podgorice, Tuzle i Banja Luke; Politička škola 2019 u Sarajevu; Frontal Blog Challenge, te konferencije Supporting Peace, Reconciliation and Conflict Prevention through Young Women’s Empowerment and Engagement; Kultura sjećanja; Stereotipi koji se podgrijavaju – Mizoginija u javnom prostoru; Gdje su danas socijalna prava?

Ivanina poruka mladima je da koriste svaku moguću priliku za dalje usavršavanje jer na taj način obogaćujemo svoj život i napredujemo. Ne trebaju se samo strogo držati fakulteta i onoga što su tamo učili jer se i ovako može naučiti dosta korisnih stvari koje će im poslije dobro doći u životu. A naravno, tu su i poznanstva i prijateljstva za cijeli život.

Dženedina Mušanović – Neformalno obrazovanje nas uči kako biti svoj i «tjera» nas na akciju

Dženedina kaže da je zbog fakultetskih obaveza vrlo rijetko obraćala pažnju na neformalno obrazovanje i edukaciju i propuštala prilike kojih nije bila ni svjesna. Prošle godine je odlučila da to promijeni i počela primjećivati pozive na radionice, treninge i ostale tipove edukacija.

Zbog straha od napuštanja zone komfora joj je trebalo dugo da odluči poslati prijavu. Redala je izgovore poput «To nema veze s mojom profesijom» ili «Vidiš, to organizuje ta i ta organizacija, neće me primiti», «Predavanja su na engleskom, ne znam ja engleski tako dobro»; «Jooj, to je predaleko», itd.

A onda je naišla na poziv za radionicu u okviru Internacionalnog književnog festivala Bookstan. To je bilo srodno i blisko njenoj profesiji, pa je uz nagovor prijateljice poslala.

«Primili me i provela sam 10 dana u Sarajevu, upoznala hrpu mladih iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Spoznala obim svog neznanja iako sam manje-više sve teme teorijski prošla i naučila na fakultetu».

Nakon te radionice, uslijedile su mnoge druge uključujući i one koje nemaju nikakve veze sa njenim zvanjem (Coca Colina Podrška ;ladima, Frontal Blog Challenge, Mirovni kamp „Uljepšajmo mir“, FEM kamp „Nasilje u vezama mladih“, itd.)

Dženedina smatra da je neformalna naobrazba podjednako važna kao i formalna jer pruža stjecanje novih znanja i vještina, te proširivanje već postojećih. Važnije od onog što se nauči o datoj temi jeste interakcija sa drugim učesnicima.

Upoznavanje mladih sa različitim životnim pričama i društvenim backgroundom, drugačijom percepcijom svijeta, te uspostavljanje i građenje novih odnosa i prijateljstava – sve to podstiče ličnu nadgradnju pojedinca i podučava kako se nositi sa pojedinim situacijama u vlastitom životu. Za razliku od formalnog obrazovanja koje kod nas, nažalost, pojedinca gura u već zadati kalup, neformalno nas uči kako biti svoj/a, “tjera“ nas na akciju i pokret.

Azra Berbić – Volonterizam je način života i veliko životno iskustvo, koje svakom volonteru/ki otvara priliku za rad na sebi.

Azra Berbić je diplomirana pravnica iz Kaknja, aktivistkinja, novinarka i zaljubljenica u planinske vrhove. Smatra da je neformalno obrazovanje jednako bitno kao i formalno, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu u kakvoj krizi je naš obrazovni sistem.

Ona je kroz neformalne edukacije usvojila mnoga nova znanja i korisne vještine. Vodi se stavom da je dan u kojem ne naučimo nešto novo i korisno izgubljen dan i zbog toga se trudi da iskoristi svaku priliku za učešće na neformalnim edukcijama i volonterskim angažmanima.

Svoj volonterski angažman je počela tokom studija radeći sa djecom iz doma za djecu bez roditeljskog staranja i u centru za besplatnu pravnu pomoć. Ipak, za nju je najznačajniji volonterski angažman u Udruženju za prevenciju ovisnosti Narko Ne i Udruženju građana Oštra Nula u kojima je aktivna dugi niz godina. To joj je iz temelja promijenilo život.

«Pored edukacija koje sam prošla zahvaljujući volonterskom angažmanu, stekla sam mnoge danas popularno nazvane “soft skils“ koje su značajne i cijenjene u poslovnom svijetu i bile su mi korisne kada sam sticala svoje prvo radno iskustvo».

Azra kaže da bi svakoj mladoj osobi preporučila da koristi prednosti neformalne edukacije i volonterizma, što ranije to može, još od osnovne škole.

«Pored putovanja, druženja sa vršnjacima i vršnjakinjama iz cijele BiH a nekad i cijelog svijeta, stiče se samopouzdanje, proširuju vidici, razvija kritičko mišljenje i kreativnost. Sve te prednosti neformalne edukacije su vrijedne našeg slobodnog vremena i truda jer mogu garantovati iz ličnog iskustva da se sve to isplati i olakša nam napredak i prolazak kroz bitne faze života».

Azra izdvaja edukacije u organizaciji OSCE-a, Ureda Ombusdmena za ljudska prava BiH i Sarajevskog otvorenog centra jer su joj omogućile dodatna znanja korisna za nju kao buduću pravnicu. Tu su i stručne edukacije u okviru Narko Ne-a, zatim Novinarska akademija u organizaciji Udruženja BiH Novinara, te mnoge druge među kojima se rado sjeća Youth eventa u Tuzli 2016. godine. To je bilo petodnevno okupljanje 200 mladih iz BiH, regiona i Evrope tokom kojeg su razgovarali i diskutovali o temama mira i pomirenju. Kaže da se tada prvi put uistinu osjećala kao građanka svijeta, a iz tog petodnevnog druženja izrodila su se velika prijateljstva koja traju sve do danas.

Lana Zečević – edukacije nam daju priliku da se besplatno edukujemo o stvarima koje nas zanimaju i o kojima možemo izraziti svoje mišljenje, što u školama nije moguće

Lanu sam takođe upoznala u Prijedoru i najmlađa je od svih mojih sagovornica i sagovornika. Ima 18 godina i trenutno završava četvrti razred Medicinske škole.

Pričala mi je kako joj se jako dopadaju neformalne edukacije i kako bi voljela da ih češće posjećuje. Na pitanje otkud interesovanje za njih, Lana kaže da je zanimaju razne oblasti. Prije 2 godine je dobila poziv od nevladine organizacije da učestvuje u radionicama pod nazivom «Škola Mladih lidera». Svidjela joj se ta ideja, kao i mogućnost da nauči nešto novo i malo se aktivira.

Poslije toga su uslijedile i jednodnevne radionice na kojima je upoznala mnoge ljude, različitih karaktera, godina i iz različitih gradova.

Do sad je bila na nekoliko edukacija, najčešće radionica medijskog opismenjavanja jer one spadaju u sferu njenog interesovanja. Neke od njih su: Škola Mladih lidera, Medijsko opismjenjavanje u Kvartu, Politička škola.

«Sa tih edukacija nosim lijepe uspomene, nova poznanstva i prijatelje, kao i znanje i iskustva u politici, fotografiji, novinarstvu, samozapošljavanju, digitalnom marketingu i uopšteno boljoj komunikaciji».

Lana smatra da je najbitnija prednost neformalnih edukacija za mlade to što se mogu naučiti neke stvari koje ih zanimaju, a to nemaju priliku u školi. Mogu naučiti da iskoriste te edukacije radi lakšeg zapošljavanja. Takođe, tu je i prilika da izraze svoje mišljenje i talente bez da ih neko sputava. Druženje je isto veoma bitan dio edukacija jer su učesnici otvoreni za nova poznanstva bez ikakvih predrasuda.

Kad je volontiranje u pitanju, Lana kaže da je volontirala u Dnevnom centru u Prijedoru gdje je pomagala oko učenja i igrala se sa djecom kojima je taj centar bio bijeg od problema u porodici. Kaže da bi rado pristala da volontira kada bi imala još prilika.

Irma Plavčić – Škola zapravo ne priprema mlade za stvarni život, razvijajući im vještine koje će poslije moći konkretno primijeniti

Irma kaže da ponekad zavidi današnjoj omladini na mogućnostima različitih edukacija, ali da je nemalo puta bila svjedok pasivnosti današnje omladine kojoj se ne da peglati na nekoj radionici gdje mogu naučiti stvari koje kasnije mogu primijeniti.

«Dok sam radila kao profesorica u srednjoj znala sam se naći u situaciji da trebam u sklopu lekcije o profesijama s učenicima proći i pisanje molbe za posao na njemačkom dok istovremeno učenici ne znaju na maternjem sročiti molbu ili napisati CV. Škola zapravo ne predviđa pripremu mladih za stvarni život. Tužno je vidjeti da je važno da učenik mora znati koje je boje haljina junakinje iz trenutne lektire, a tu istu lektiru više od 70% učenika na ćirilici u 2019. nije u stanju pročitati. I to očito nikome ne predstavlja problem».

Irma kaže da su stranice poput Mreže za izgradnju mira ili FB grupe Odliv mozgova samo neka mjesta gdje se može naći pregršt različitih i zanimljivih ponuda za edukaciju i razvijanje vještina. Nažalost, mladima nema ko da ukaže ne samo na te stranice nego i na samu činjenicu da je u današnje vrijeme potrebno mnogo truda, rada i usavršavanja na apsolutno svim poljima kako bi uopće bili konkuretni na polju zaposlenja.

«Svako malo se znam naći u razgovoru s mlađim generacijama koji s odbojnošću kažu da nešto ne bi radili a da im nije plaćeno, ne shvatajući vrijednost prakse koja je u većini slučajeva bez novčane nagrade. Meni su govorili da sam luda kada sam pristala da stažiram pola godine bez novčane nadoknade u međunarodnoj organizaciji jer je to po nekima bilo suludo trošenje vremena. Nebitno što bih ja to isto vrijeme provela kući na kauču bez posla, a ovdje sam mogla učiti od najboljih, učiti sasvim drugi posao, usavršavati se i umrežavati sa ljudima. Odradila sam pola godine, dobila sjajnu preporuku, super mi izgleda ta stavka u CV-u plus sam naknadno pozvana da za istu organizaciju radim uz opasku da sam bila vrijedna, dokazala se i zaslužujem poziciju koja mi je ponuđena. Znači, nisam se prijavila nego su izričito mene tražili na osnovu dokazanog znanja».

Irma ističe da niko ne zna kakva ga budućnost čeka, posebno u vremenu u kojem živimo.

«Nigdje ne stoji u kamen uklesano da cijeli život moraš biti ono za što si se obrazovao. Toliko je primjera uspješnih ljudi, koji su visokopozicionirane poslove ostavljali pa se okrenuli nečemu sasvim drugom, što su nekada čuli na seminaru, pročitali negdje ili pak na primjeru nekoga drugog otkrili da njima odgovara.

Ja se lično nikada nisam našla u profesorskom pozivu i tu činjenicu nisam krila. Rekli su mi da sam sjajna u tom poslu ali sam ja na vrijeme shvatila da ne bih mogla napredovati i razvijati se kao osoba radeći isključivo to. Pa mi nije ni dan danas mrsko prijaviti se na neku edukaciju, čuti priču kako je neko pokrenuo posao ili od najboljih učiti neku novu vještinu, za koju do tada nisam ni znala da imam»

Irma poručuje da mladima treba neprestano ukazivati na koristi koji donose seminari, radionice, konferencije i da još u školi učenike treba navikavati da slušaju TED konferencije, koje je lako povezati sa mnogim predmetima.

«Realno, neće svi biti u strankama i na kraju završiti kao uhljebi na budžetu. Biće i onih koji će se kroz život i posao morati dokazivati da bi ostali i parirali onim najboljim.»

Anes Hodžić – Bez obzira koliko trajala, svaka edukacija mi je bila nezaboravno iskustvo

Anes je student FPN-a u Sarajevu. Neformalne edukacije smatra važnim iz nekoliko razloga. Prvi je zbog znanja koje se na raznim seminarima, konferencijama, akademijama i radionicama stiče. Dosta je stvari preko kojih se u formalnom obrazovanju samo površno pređe ili koje se uopće ne pominju čak ni u okviru predavanja na društvenim fakultetima.

Drugi razlog su veze koje se ostvaruju sa drugim učesnicima. Na većinu edukacija se prijavljuju osobe koje imaju slična interesovanja tako da poznanstva i prijateljstva koja se tada izgrade mogu biti od koristi u različitim situacijama; traženju posla, dolasku do korisnih informacija ili zajedničkom radu na nekom projektu. Kao treći razlog izdvaja to što se edukacije izvode na različitim lokacijama širom Bosne i Hercegovine tako da je to i jedinstvena prilika za posjetiti neke gradove koje ranije niste uspjeli vidjeti.

«Zbog svih ovih razloga se i ja prijavljujem na neformalne edukacije. Obzirom da studiram politologiju, svaka od edukacija na kojima sam dosad bio mi je koristila u mome formalnom obrazovanju. Bez obzira koliko trajale, i one jednodnevne i one koje traju čitavu sedmicu, svaka od edukacija mi je bila nezaboravno iskustvo, a kasnije sam ih preporučivao i drugima. Kako se po završetku master studija planiram vratiti u Tešanj, znanje i poznanstva koja sam stekao na ovim edukacijama planiram iskoristiti kako bih doprinio napretku svoje lokalne zajednice u kojoj je primjetan nedostatak civilnog društva, tako da moja prijava na neformalne edukacije nije motivisana samo željom za vlastitim usavršavanjem, nego i željom da znanje koje dobijem bude od koristi i drugima u mojoj sredini».

Anes se tokom srednje škole bavio volontiranjem u Bosanskom pozorištu Tešanj, Dječijoj ambasadi i Asocijaciji srednjoškolaca u BiH, ali je zbog obaveza na fakultetu i odsustva iz Tešnja morao prestati sa tim aktivnostima. Kaže da su utisci koje nosi iz volontiranja i danas snažni obzirom da je tu upoznao mnogo prijatelja, stekao radne navike i bio dio projekata na koje je i danas ponosan.

Posebno ističe da poslije svake edukacije bude sijaset uspomena i priča kojih se kasnije rado sjeća, a iskustva koja se tu steknu su nezamjenjiva. Neke od edukacija u kojima je sudjelovao ili sudjeluje su: Simulacija “Obrazovanje koalicije u multietničkoj državi“; Akademija političke odgovornosti; Trening “Sporazum iz Rima, 60 godina kasnije – četiri slobode u svakodnevnom životu građana“; Project on Peacebuilding; Međukulturno razumijevanje i saradnja mladih u Bosni i Hercegovini; Feministička škola Žarana Papić.

Šta reći na kraju osim – poslušajte ove mlade ljude: radite na sebi stalno, bez obzira koliko godina imali. Učite, posjećujte konferencije i predavanja, gledajte TED govore, čitajte. Poklonite dio svog vremena drugima, volontirajte, podijelite svoja znanja i iskustva sa drugima. Izbacite iz rječnika «kasno mi je» ili «nije to za mene». Pitajte za pomoć i savjet. I nemojte sebi postavljati granice.

cyberbosanka.me / novikonjic.ba

Glavni imam MIZ-e Konjic Refik ef. Delić upriličio je danas prijem za Biber Maidu, pobjednicu 8. državnog takmičenja iz vjeronauke, koja je predstavljala muftijstvo Mostarsko i HNK.


Biber Maida je učenica je 9. razreda Prve osnovne škole u Konjicu i učesnik i pobjednik mnogobrojnih takmičenja iz različitih predmeta.

Prijemu je prisustvovao i njen vjeroučitelj, Armir Hodžić.

Glavni imam, Refik ef. Delić je čestitao pobjednici, njenim roditeljima, nastavnicima, učiteljima i vjeroučiteljima, te zaželio da i ubuduće niže uspjehe, na dobrobit sebe i zajednice kojoj pripada. Posebno je naglasio da je danas više nego ikada važno da naša djeca uče i stiču znanje i vještine iz raznih oblasti i predmeta, jer je znanje najbolji garant našeg opstanka i budućnosti.

medzlis-konjic.com / novikonjic.ba

Radne navike se stvaraju od prvih dana s rancem na leđima, a njeguju se i koriste cijelog života – što ih ranije formiraju, djeci će biti lakše!

Uz dobre radne navike, učenje nikada nije bauk! Saznajte kako da pomognete svom djetetu da ih stvori, i olakša sebi učenje tokom cijelog svog školovanja.

Studente sa dobrim radnim navikama ćete lako prepoznati: nemaju podočnjake i ne drže se grčevito za svoje šolje jake kafe!

Ako želite ovakvu budućnost za vaše dijete, bez stresa i iscrpljivanja, naučite ga da uči na vreme kroz stvaranje trajnih radnih navika – i kasnije će bez ikakve pomoći samo znati kako da uči za kontrolni, a na kraju i kako spremiti ispit kada dođe do akademskog nivoa.

Mlađi razredi osnovne škole: formiranje odnosa prema radu

Već u vrtiću i predškolskom počela je priprema djece za prvi susret sa učenjem koje predstoji u ranim razredima osnovne škole. Imali su svoje vježbanke i sveske, vježbali prve poteze u pisanju – a sada je tu težak ranac pun novih knjiga, radnih listova, a uz sve to su potrebne I posebne sveske na kvadratiće i linije; posebno interesantan bude blok i kesa za likovno sa svom nepohodnom opremom za crtanje i slikanje.

Ovo je vrijeme da počnete da podstičete formiranje radnih navika kod djece koje će im trajati čitavog života, ne samo dok su u školi ili na fakultetu. Djeca rad i učenje treba da doživljavaju kao avanturu, i da se dobro osećaju dok stiču znanja. Tako im i dosadni predmeti neće teško pasti i od njih neće zazirati, već će ih shvatiti kao privlačni izazov.

Pomozite im da pronađu način učenja i pamćenja koji im najviše odgovara

Neko pamti dok sluša, neko dok gleda, a nekome je potrebna klasika: tišina, koncentracija i čitanje dok se ne upamti.

U prvim danima ozbiljnijeg učenja, kada mu budete pomagali, uputite dijete kako da proba više ovih tehnika, jer će jedino tako moći da otkrije kako mu je najlakše da savlada nova znanja.

Navikavajte ih na preslišavanje

Preslišavanjem se naučeno obnavlja, otkrivaju se rupe u znanju i lakše se uči novo gradivo, a staro usvaja na duge staze. Stavite djetetu do znanja da je to najbolji način učenja, koji će mu skratiti vreme provedeno nad knjigom. Povremeno ga možete preslišati i sami, dok ne stekne naviku preslišavanja i dok samo ne shvati kako se to radi.

Od prvog dana ih učite samostalnosti

Da čuvaju svoje stvari u školi, rade domaći bez vaše pomoći što je više moguće i uče kako treba; što se manje oslanjaju na vas, to će kasnije biti samostalniji, odgovorniji i uspješniji u učenju i kasnije u karijeri. Ipak je škola njihov zadatak, ne vaš – vi ste svoje odradili.

Treba li nagrađivati školske uspehe?

Da, ali ne svaki!

Neka vaši kriterijumi budu visoki; nećete nagrađivati svaku peticu, ali biste mogli da posebno obilježite kraj godine koji je dijete završilo sa izvanrednim uspehom, dobre rezultate na takmičenjima i uspješne nastupe. Ako odličan uspijeh nametnete kao nešto što se podrazumijeva, tako će ga shvatiti i dete.

Iako možete finansijski da ih priuštite, nemojte kupovati preskupe poklone djeci – naročito su besmisleni u ovom uzrastu; jako je važno da dijete shvati da treba da uči nezavisno od nagrade, i da privilegije stiče samim tim što ima sve petice, a kasnije i sve položene ispite.

Stariji razredi: više gradiva, veća efikasnost

Kako se ovdje količina gradiva uvećava, jasno se pokazuje koliko su uspješno djeca stvorila i usvojila radne navike. Sada bi školarci već trebali da budu potpuno samostalni, i da im bude prilično jasno kako se uči.

U ovom periodu će shvatiti koliko je važno da se sve uradi na vreme, jer se gradivo gomila. Mnogi roditelji sada za pojedine predmete angažuju privatne profesore da im naknadno objašnjavaju, mada za to ne postoji objektivna potreba ako dijete nije izostajalo za časova!

Ljenčarenje i nerad u školi ogledaju se u ocjenama, ali prije bilo kakvih zabrana i kazni, poput ukidanja telefona, izlazaka i kompjutera, pružite djetetu priliku da popravi ocjene, dajte mu vetar u leđa i pomozite mu da se vrati u kolosjek.

Srednja škola: pokazatelj umešnosti i vreme za ispravke

Sasvim je moguće da inteligentna, snalažljiva djeca „doguraju” do srednje škole uz pomoć minimalne količine učenja, oslanjajući se na opšte obrazovanje i elokvenciju koja je na višem nivou od vršnjačke. Njih u srednjoj školi čeka velika zamka: nema više dovijanja, dijete ili zna ili ne zna, i prema tome će dobijati i ocjene.

Ne dozvolite da se obeshrabri! Nikad nije kasno da se nauče nove stvari, i kako se uči. Ako je prvo polugodište prve godine loše prošlo, vrijeme je za intervenciju i iskren razgovor o tome šta ne štima. Zajedno potražite rešenje, na internetu ili u razgovoru sa psihologom (koji ne treba da bude shvaćen kao bauk!). Imajte na umu da je u toku pubertet, koji nekoj deci jako teško pada ako se sa njima ne radi kako treba.

Uostalom, nije ni ovo najviše što će ikada morati da uče – uskoro će krenuti i na fakultet, a to znači i neuporedivo više obaveza.

Prijemni za fakultet – najveći test do sada

I dok lupite dlanom o dlan, doći će vreme kada je potrebno razmišljati o fakultetu. Do sada, vaše dijete (koje više i nije dijete) bi trebalo da pokaže afinitete prema određenoj oblasti i budućem zanimanju.

Za neke prijemne ispite potrebno je pripremati se mesecima unaprijed, što znači da nema učenja napamet. Sada usvojena znanja dijete će koristiti celog života, najverovatnije tokom svoje buduće karijere, i ovo je pravi trenutak da počne da uči temeljno, sa razumjevanjem i na vrijeme.

Cjelokupan proces obrazovanja, od prvih predškolskih dana, je kao penjanje uz stepenice vodio do prijemnog ispita i pripreme za fakultet. A fakultet omogućava osposobljavanje za još veće stvari i za mnoge je posljednji stepenik prije početka poslovne karijere.

Radne navike se stvaraju od prvih dana s rancem na leđima, a njeguju se i koriste cijelog života – što ih ranije formiraju, djeci će biti lakše!

detinjarije.com / novikonjic.ba

Generacija maturanata 2018/2019. Srednje škole Konjic ponosno je izvela defile kroz Konjic uprkos kiši i tim činom obilježila kraj srednjoškolskog obrazovanja.

Želimo znati kada će svjetlo zasjati simboličan je naziv ovogodišnje kampanje Mreže savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini.

Danas je u 14h u Ilidža – JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo rođena prva beba janjičar koju su na svijet donijeli jedni od posljednjih parova janjičara nastanjenih na području BiH. Beba se zove Murat LX, a roditelji Bajazit i Mensura kažu da im sretniji dan nije mogao osvanuti.

Ministarstvo kulture i sporta KS je odlučilo dodijeliti obitelji Malkić dječji doplatak u vidu nargile i 300 različitih okusa, te janjičarsku sablju uz koju je Sinan Sakić snimio svoj hit Janjičar. Ovakve slučajeva treba primijetiti i nagraditi jer nema ništa važnije od društvenog diverziteta, istakli su iz Ministarstva kulture i sporta KS.

Povodom vijesti se oglasio i Rijaset Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini koji je obećao da će odraditi za mladog Murata besplatni sunnet sabljom kovanom u dubinama SCC-a. Porodica Malkić trenutno čeka na odgovor od predsjednika Erdogana od kojeg su tražili finansijska sredstva da se za prvu bebu janjičara izgradi specijalna škola u koju će i druga djeca janjičari moći pohađati nastavu.

U ponedjeljak kada Mensura bude izlazila iz bolnice planirana je svečanost koju će svojim prisustvom uveličati porodica Izetbegović i uposlenici i korisnici tržnog centra SCC. Događaj će uživo pratiti preko Skype i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šatro.info/Novikonjic.ba

Vladimir Bulatović Vib jedan je od najvećih satiričara i aforističara na prostorima bivše Jugoslavije.

U prepunoj sportskoj dvorani Konjičanka održan je "Lino višebojac", projekat pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Hercegovačko-neretvanskog Katona, a u organizaciji Podravke BiH i Sportskih novosti, uz učešće JU "Duge osnovne škole" Konjic.

MUDRE IZREKE

Nenadmašna filmska ikona Marilyn Monroe sa sobom u grob odnijela je veliku tajnu koja je tek sada izašla na vidjelo.

Aktuelna bosanskohercegovačka himna bez teksta, pod nazivom "Intermezzo", usvojena je na današnji dan 1998. godine. Muzičku podlogu komponovao je Banjalučanin Dušan Šestić.

Kina se zadnjih desetak godina ubrzano gradi, neboderi niču na sve strane, a sve to prati i moderna saobraćajna infrastruktura. Širom zemlje grade se najmoderniji aerodromi, a jedan od njih može se pohvaliti i najbržim vozom na svijetu.

Priča o poklonjenim cipelama za sada već prvu damu SAD Melaniju Tramp iz fabrike BEMA u Banjaluci obišla je prije nekoliko mjeseci gotovo cijeli svijet.

Super Mesec pojaviće se 14. novembra 2016. godine u jednom od najvećih izdanja do sad i uticaće na naša osećanja i reakcije! Evo kakva iznenađenja možete očekivati u ovom periodu...

Da vlasnici ugostiteljskih objekata imaju smisla za humor, dokazuje i ovaj slučaj.

Naime, u jednom kafiću u Sarajevu, na zidu je okačena "dopuna cjenovnika" duhovitog sadržaja, u kojoj je navedeno da se, pored uobičajenih napitaka sa cjenovnika, naplaćuju i neke druge stvari.

Tako, naprimjer, rečenica "Neću ništa, žurim" koštat će vas 0,70 KM. Ako zatražite samo čašu vode, konobar će vam naplatiti 0,90 KM, a najskuplje ćete platiti ukoliko zatražite punjač – čak 2,50 KM.

Vlasnik ovog ugostiteljskog objekta na ovu ideju nesumnjivo je došao zbog sve češćih zahtjeva, ali i izgovora mušterija. Šta vi mislite o ovom potezu?

Preuzeto sa portala Faktor.ba/novikonjic.ba

Izradili Amerikanci svemirski brod za let na Mars. Raspišu konkurs za pilota koji se ne vraća živ. Jave se 3 kandidata: Nemac, Rus i Srbin.

Na razgovor prvi dolazi Nemac.

- Šta vi tražite za ovu misiju!

- Ja želim milion evra, da obezbedim svoju porodicu jer me više nikada neće videti.

Rus je trazio 2 miliona evra. Jedan milion će dati majci Rusiji, a jedan porodici. Na isto pitanje Srbin zatraži 3 miliona evra. Na to će predsednik komisije ljutito:

- Nemac traži 1 milion, Rus 2, a ti 3, zašto?!

Srbin mu na to priđe i šapne na uvo:

- Jedan dam tebi jer mi daješ pos’o, drugi Nemcu nek’ vozi, a treći milion meni.

Ceremoniju je vodila Amra Bakšić Čamo koja je podsjetila kako je ekipa SFF-a ove godine prikazala rekordnih 270 filmova u 18 različitih programa iz 56 zemalja.

“Festival smo otvorili filmom ‘Sin’ bh. rediteljice Ines Tanović i tu noć su dvojica oskarovaca, Alejandro Inarittu i Pawel Pawlikowski, dobili Srce Sarajeva. U međuvremenu smo ovu nagradu dodijelili i Isabelle Huppert i Timu Rothu. Ove godine smo zahvaljujući poticajima Vlade KS najavili i procvat bh. kinematografije”, rekla je Bakšić Čamo.

Najbolji igrani film 25. Sarajevo Film Festivala je “Take Me Somewhere Nice” bh. rediteljice Ene Sendijarević. Film je nastao u koprodukciji Holandije i Bosne i Hercegovine, a snimljen je nakon što je Ena ostvarila uspjeh kratkometražnim filmom "Import" iz 2016. godine. Producenti filma su Iris Otten, Sander van Meurs, Pieter Kuijpers i Layla Meijman (Bugarska, Njemačka, Francuska).

"Dobro večer Sarajevo. Wow. Tu sam sa svojom ekipom, veoma sam počašćena. Hvala mom timu koji mi je pomogao da napravim svoj prvi igrani film, vjerovao mi, bez njih ne bih uspjela. Želim zahvaliti i žiriju, mnogo mi znači Srce Sarajeva. Peti put sam na ovom festivalu koji mi je zaista pružio mnogo. Volim vas i hvala vam”, rekla je Sendijarević.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/ici dobio je turski reditelj Emin Alper za film “Priča o tri sestre”.

“Velika je čast dobiti ovu nagradu. Veoma sam zahvalan Sarajevo Film Festivalu, ako me budu opet pozvali nastavit ću dolaziti”, rekao je Alper.

Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio je Levan Gelbakhiami za ulogu u filmu “A onda smo plesali”.

“Hvala Sarajevo Film Festivalu što je podržao ovaj film i žiriju što me nagradio. Jučer sam šetao i ovaj grad me podsjetio na moj dom, zaista sam osjetio da je Sarajevo moj drugi dom. Hvala vam”, rekao je Gelbakhiami.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu otišlo je u ruke Irinin Jambonas koja je ostvarila glavnu ulogu u filmu “Ukrug”.

Specijalnu nagradu žirija Takmičarskog programa - dokumentarni film dobio je film “Gomila materijala” bh. autorice Sajre Subašić, dok je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film otišlo za ostvarenje “Kad su rasle japanske jabuke” reditelja Hilala Baydarova.

Nagrada Human Rights otišla je u ruke mađarske rediteljice Reka Szabi za film “Euforija postojanja”.

“Zaplakat ću. Naše srce je u ovom projektu i sada smo to srce na neki način vratili. Hvala vam”, rekla je Szabi.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je srbijanski reditelj Nikola Stojanović za film “Sherbet”.

Najbolji kratki film 25. SFF-a je “Posljednja slika o ocu” Stefana Đorđevića, dok je posebnu nagradu žirija dobio Adi Voicu za film “Posljednje putovanje na more”.

“Veoma sam počastvovan što sam ovdje. Bio sam ovdje prije devet godina, SFF je moj prvi festival ikad. Hvala vam”, rekao je Đorđević.

Ceremoniji dodjele nagrada Srce Sarajeva u Narodnom pozorištu prethodila je šetnja crvenim tepihom na kojem su se našle brojne filmske zvijezde iz BiH, regije i svijeta.

Nakon dodjele nagrada u Ljetnom kinu Raiffeisen će u sklopu Open Air programa biti upriličena projekcija filma "Lijepo doba” francuskog reditelja Nicolasa Bedosa. Festivalska publika sutra će imati priliku pogledati pobjedničke filmove iz svih takmičarskih kategorija 25. Sarajevo Film Festivala.
Klix.ba / Novikonjic.ba

Film Nevidljivo dijete govori o djeci koja su se rodila kao posljedica masovnih ratnih silovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Iako talenta, autora i inspiracije ne manjka, bh. filmovi sve češće su rezultat inata. Podrška države bh. kinematografiji iz godine u godinu je manja, a na veći budžet za ovu itekako isplativu ekonomsku granu ne utječe ni to što film svako malo u ovu državu donese neku važnu nagradu.

Oscar je američka nagrada kojom se mjeri dominantno ukus američkog tržišta (i industrije) i u prethodnih 90 godina, kad god bi se pojavio produkcijski i epski spektakl ili romantični mjuzikl, trofeji su bili unaprijed podijeljeni.

U utrci za Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem 67. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu, koji će biti održan od 9. do 19. februara, takmičit će se 18 filmova, javlja Anadolu Agency (AA).

Nagrađivana glumica Alena Džebo, osvojila je još jedno vrijedno priznanje. Proglašna je najboljom glumicom u kategoriji za igrani film, za ulogu u ostvarenju “Sabina K“, na 9. Jaipur International Film Festivalu u Indiji.

Iako je većina detalja oko filma "Star Wars Episode VIII" nepoznata, službeno je objavljeno kako će se zvati jedan od najočekivanijih filmova godine.

Animirani film nastao prema slavnoj poemi Branka Ćopića premijerno se prikazuje na prestižnom festivalu u Berlinu

Peto izdanje festivala Merlinka održat će se u Art kinu Kriterion, a posjetioci će imati priliku pogledati filmove i izložbe, kao i učestvovati u razgovorima, drag showu i zabavi, poručuju organizatori iz Sarajevskog otvorenog centra.

Jedna od najpopularnijih serija ikada, House MD nakon osam sezona završila je sa snimanjem. Kada je riječ o ovako kvalitetnim serijama, ne treba ni sumnjati da su reprize koje se emituju također izuzetno gledane.

Vijest koja se proteklog mjeseca brzinom svjetlosti proširila regionom - da je Milena Dravić (76) zbog teškog zdravstvenog stanja smještena u bolnicu - zabrinula je brojne poštovaoce ove velike glumice. Pojedini mediji u Srbiji pisali su kako se Dravić liječi na Onkološkom odjelu na Klinici u Zemunu, ali zvanične potvrde nije bilo.

Sada već kultna serija "Simpsonovi" nije još ni na pola puta do završetka svoje 28. sezone, a američka televizija Fox naručila je 29. i 30. sezonu ove animirane serije, koja je jedna od najuspješnijih i najcjenjenijih u historiji televizije. Prema njihovoj narudžbi, ove sezone bi trebalo da budu gotove za 2018. i 2019. godinu.

Nekad tretirani samo kao zabava, nekad posmatrani kao dio unosne filmske industrije – crtani filmovi su, definitivno, dio kulture dvadesetog stiljeća. Nindža kornjače, Simpsoni, Mickey Mouse, South Park, Scooby Doo, Tom & Jerry, Bugs Bunny, Mornar Popaj, SpongeBob… desetine je legendarnih junaka animiranih filmova i svako bi dijete (i još uvijek dijete u nama odraslima) moglo uraditi vlastitu top listu najboljih ili najpopularnijih.

Deset najseksi glumica Jugoslavije: One su bile simbol ženstvenosti (VIDEO)

Nekada su bile seks simboli, muškarci su ih sanjali, srećnici su im pevali pesme, dizale su Jugu na noge - danas su glumačke legende, čijih se uloga svi rado sećamo. Ovo su najseksi glumice SFRJ

Bile su simboli ženstvenosti, zbog njih se hrlilo u bioskope a TV reprize njihovih filmova su iznova i iznova gledane sa jednakim žarom. Ovih deset glumica proslavio je talenat ali i lepota, po kojima pamtimo lepša vremena u kojima su žene mogle da budu slavne i bez učešća u rijalitijima.


MIRA FURLAN

Talentovana hrvatska glumica važila je tokom osamdesetih godina za seks simbol SFRJ, međutim o svom seksipilu ne govori toliko rado. Kaže da to što je pamte po „bezobraznim“ scenama više govori o mentalitetu publike nego o njoj.

Nakon rata u Jugoslaviji, napustila je život na relaciji Beograd-Zagreb, i otišla je u Ameriku kako gde se proslavila ulogama u serijama "Babilon 5" i "Lost (Izgubljeni)"

ENA BEGOVIĆ

Status zvezde doneli su joj filmovi „Pad Italije“ Lordana Zafranovića i „Čaruga“ Rajka Grlića, gde je glumila u čuvenoj sceni vođenja ljubavi ispod klavira. Za ovu ulogu je dobila i nagradu za sporedni lik, međutim vratila ju je jer je smatrala da je njena uloga glavna.

Nosila je titulu najlepše žene jugoslovenskog filma, a njen život i karijera okončani su prerano, u leto 2000. godine, kada je poginula u saobraćajnoj nesreći.


Foto: Fonet, Tanja Bošković
TANJA BOŠKOVIĆ

Čuvena glumica proslavila se nakon što se gola pojavila na velikom platnu u filmovima "Čovek sa četiri noge" i "Sablazan". Ovim projektima pristupila je potpuno profesionalno, te je pokazala da se ne libi da skine čak i gaćice.

Tada je postala prava erotska ikona SFRJ. Većina ljudi smatra da je njeno telonajlepše koje se pojavilo u jugoslovenskom filmu.


VLADICA MILOSAVLJEVIĆ

Lepu glumicu proslavio je film „Samo jednom se ljubi“. Scene iz kultnog filma koji je režirao Rajko Grlić, u kojima Vladica Milosavljević i Miki Manojlović vode ljubav, mnogi smatraju najboljim erotskim scenama jugoslovenske kinematografije.

“Tad je bila neka pomama svlačenja glumica, toga je bilo previše. Meni je izbačena najbolja scena: striptiz koji sam tri dana radila. Bila je dosta uvrnuta, manje erotska, više nabijena nekom ludom emocijom. Grlić se uplašio da će se dobiti utisak kako se glavni lik ubio zbog ribe, a ne zbog svoje političke neprilagođenosti.”, govorila je Vladica o filmu koji ju je svrstao u seks-simbole.


Foto: Zorana Jevtić, Ljiljana Blagojević
LJILJANA BLAGOJEVIĆ

Ovu lepoticu proslavila je uloga Doli Bel, a u nju je bio zaljubljen i Toma Zdravković, koji joj je napisao hit „Sve bih dao za Ljiljanu

Naročito je slavna po sceni iz filma “Sećaš li se Doli BelEmira Kusturice , gde se na tavanu, polivena vodom iz limenog bokala, ljubi sa Slavkom Štimcem.

"Došla sam na audiciju sa ispletenim kikicama i dokolenicama. Bilo me je sramotakad sam videla kako me Emir s čuđenjem gleda. On je otišao svojim poslom, a ja na more s društvom. U neki kamp pod šator", pričala je Ljiljana Blagojević.

MIRJANA KARANOVIĆ
Foto: Zorana Jevtić, Mirjana Karanović

Glumica iz Beograda svetsku slavu stekla je ulogom majke u filmu Emira KusturiceOtac na službenom putu“. Mirjana se nikada nije plašila skidanja pred kamerama.Foto: Dado Đilas, Neda Arnerić
NEDA ARNERIĆ

Neda je bila seks simbol čitave generacije. Zvali su je jugoslovenska Širli Templ, a o svojim obnaženim ulogama Neda Arnerić je u jednom intervju rekla:

"Nisam imala pojma o seksualnosti i igrala sam nešto što još nisam doživela. Naučila sam vrlo rano da je snimanje filma posao koji se u dogovoru s rediteljemtreba ozbiljno obaviti. U scenariju je, na primer, pisalo: oni se bude ujutru i nakon vođenja ljubavi kreće priča. A ja u to vreme nisam ni znala kako se vodi ljubav. Bio je to deo mog zanata, a ja se smatram dobrim zanatlijom", objasnil je svojevremeno Neda Arnerić.


BRANKA KATIĆ

Branka Katić je počala da glumi još kao tinejdžerka. Prvi film koji je snimila bio je "Nije lako sa muškarcima", a najveću popularnost je stekla ulogom u filmu "Mi nismo anđeli", gde se pojavljuje u šarenim helankama sa kačketom naopačke i tipičnim "osamdesete" naočarima za sunce.

Slika Branke Katić je bila u glavama mnogih muškaraca jer je karakterisala ideal lepote koji je bio u modi osamdesetih. Nikada nije sebe smatrala za seks simbol, iako je sigurno da ju je publika tako gledala.


Foto: Dragan Kadić, Anica Dobra
ANICA DOBRA

Anica Dobra je slavna glumica iz Srbije koja je glumila u srpskim i nemačkimfilmovima. Ova lepa glumica iza sebe ima veliku i bogatu karijeru te mnogo uloga u brojnim projektima.

Debitovala je na filmu „Pera Panker“ 1985. godine, šta je bio samo početak njene velike karijere. Posle dve godine dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Puli za film „Već viđeno“. Da je prava glumačka zvezda potvrdila je ulogom u filmu „Balkan ekspres“.

Foto: Aleksandar Jovanović, Lidija Vukićević
LIDIJA VUKIĆEVIĆ

Lidija Vukićević je poznata srpska glumica i političarka. Najbolje je poznata po ulozi Violete Popadić, ćerke glavnih junaka iz srpske serije "Bolji život". Počela je da glumi i u filmovima od 1985. kada je dobila ulogu u "Žikinoj dinastiji". Tada je imala 22 godine i glumila je atraktivnu kućnu spremačicu Liliku. Dobijala je slične uloge u filmovima istog žanra kao što su "Špijun na štiklama"(1988) i "Vampiri su među nama" (1989).
Preuzeto sa: 6yka.com/ novikonjic.ba

Threading bar u saradnji sa portalom Novikonjic.ba povodom otvaranja poslovnice u Konjicu organizuje nagradnu igru. Nagrađujemo dvije sretne dobitnice oblikovanjem obrva i farbanjem.

Da biste učestvovali u nagradnoj igri, sve što je potrebno da uradite jeste da posjetite sljedeći link i ispunite uslove.
LINK: https://www.facebook.com/Threadingbardoo/photos/a.1775361492739502/2396384767303835/?type=3&theater

Nagradna igra traje do 09.7.2019.g. do 21 sati, kada će biti objavljena imena dvije sretne dobitnice.

"Threading bar počinje sa radom od 10.7. a broj za narudžbe je 061696063 (Viber poruke), dok je svečano otvaranje 09.7. u 19 h. Dođite da vidite šta nudimo, jer svi ste dobrodošli." - poručili su iz Threading Bar-a.

Uspjeh nije nešto što se događa preko noći. Uspjeh se uči a kada se postigne, onda se dijeli sa drugima.

Nakon Stockholma je uslijedio Tjedan mode u Kopenhagenu na kojem se prikazuju kolekcije za jesen/zimu 2017./2018. Skandinavske su i ovdje pokazale zašto i dalje slove za jedne od najbolje odjevenih u svijetu mode, osobito u posljednje vrijeme. Ove zime kombiniraju odjeću na još zanimljviji način što samo dodatno potvrđuje kako su se odmaknule od onog klasičnog i očekivanog skandinavskog minimalizma.

Chanel je predstavio kratki video u kojem prikazuju sve detalje nastajanja njihove raskošne kolekcije visoke mode za proljeće/ljeto 2017. godine.

Pojam mode je vrlo širok. On se može sagledati iz sociološkog, psihološkog, estetskog, ekonomskog, marketinškog, političkog i dizajnerskog ugla. Svaka od tih tački gledišta otkriva ponešto o modi, ali definisanje ovog pojma neprekidno izmiče.

Mala plava kutija ukrašena bijelom mašnom simbol je najljepših ženskih želja, još otkako je Holly Golightly čeznutljivo stajala ispred izloga dućana Tiffany na njujorškoj Petoj Aveniji.

Iako nas od završetka godine dijeli desetak dana, u svijetu mode sigurna je jedna stvar – 2016. je završila jer su modni insajderi već neko vrijeme usmjereni na trendove i novitete koje možemo očekivati u sljedećoj godini. Ipak, prije no što otvorimo novu modnu godinu, vrijeme je da prošećemo kroz godinu na zalasku i prisjetimo se najuspješnijih zvijezda i njezinih najboljih momenata – komada koji su se istaknuli unutar različitih trendova i upisali se u favorite mnogih garderoba.

Gabrielle Coco Chanel jednom je prilikom izjavila kako je moda prolazna, a stil vječan. Osim za modu, isto je s punim pravom mogla ustvrditi i za beauty industriju, koja je od vremena u kojem je Chanel stvarala do danas doživjela tektonske promjene, a u moru novih tehnologija i inovacija, malo je koji proizvod uspio odoljeti testu vremena. No, oni koji jesu, posebno su vrijedni, a primjera radi to je definitivno parfem No. 5 – Chanelova petica koja je danas na pragu svoje stote obljetnice.

Naglasiti i osvijetliti ono najbolje na licu nikada nije bilo popularnije, pa je tako jedan od najtraženijih make up proizvoda posljednjih sezona postao highlighter. Upravo u njemu leži tajna svježeg i svjetlom okupanog tena, kojem svi težimo u zimskim mjesecima, kada naša koža ima tendenciju gubitka svog prirodnog sjaja.

Malo koji komad u zimskoj sezoni nosi sa sobom tu dozu elegancije poput ‘oversized’ pulovera, pogotovo kada se pojavljuje u blijedo sivoj, boji pijeska, boji kave ili klasičnoj bijeloj. Obožavaju ga minimalistice, jer je svojom jednostavnošću kroja i boje vrlo lako uklopljiv u njihov svakodnevni stil, a predimenzioniranom veličinom svakako nadoknađuje na zanimljivosti. Može biti ‘zvijezda’ stylinga i nosivi komad određene odjevne kombinacije, pa ga je poželjno u barem jednom primjerku uvrstiti u garderobu za hladniju sezonu i tako si riješiti mnoge odjevne nedoumice.

U ShoeBeDo je stigla nova kolekcija za sezonu 2016./2017. u znaku cvjetnog printa i točkica, uzoraka koji nikad ne izlaze iz mode, baš poput i samog Vansa. Kultni Vans nastao je prije točno 50 godina u sunčanoj Kaliforniji – državi koja predstavlja sinonim za plažu, opuštenost i zen ‘state of mind’.

Popularnost parka jakni polako, ali sigurno seli i u zimsku sezonu, i to zahvaljujući modnim imenima koja su ovoj obožavanoj jesenskoj jaknici za najhladnije dane dali jedno novo ruho. Parke se sada nose s krznom, kojim je ispunjena njihova podstava i ukrašena kapuljača, vrlo su meke, tople i udobne, a k tome i dalje izgledaju vrlo cool.

Baš kao što su ruževi za usne ove jeseni dobili zagasiti tretman, isto se dogodilo i s lakovima za nokte. Ne začuđuje, jer mnoge su žene navikle usklađivati ova dva elementa svog beauty looka. Tamne nijanse zavladale su jesenskom sezonom i, čini se, nemaju nas namjeru još neko vrijeme napustiti – barem ne do proljeća.

Startas tenisice već su nekoliko godina must have odabir svih fashionistica, a nije tajna da su Amerikanke poludjele za ovim otkačenim tenisicama iz Borova, osobito otkako su osvanule na stranicama Voguea. Uz atraktivan izgled i udobnosti, Amerikanke posebno hvale i činjenicu da su sve tenisice izrađene od eco friendly materijala.

Želite da pošaljete velike datoteke preko mreže, ali ne znate kako? Što se tiče e-mail servisa kao što su Yahoo i Gmail, dozvoljavaju slanje fajlova do 20Mb i 25Mb respektivno. U nastavku teksta predstavljamo Vam načine na koje možete slati velike fajlove online besplatno i bez brige o sigurnosti tih podataka.

Na SPARK forumu, koji će se održati 17.2., imate priliku upoznati odlične ljude i saznati informacije o IT industriji. Nakon toga SPARK organizira natjecanje s vrijednim nagradama gdje možete pokazati svoje znanje i vještine.

Međunarodna asocijacija zdravstvenih radnika primila je u svoje redove i doktora Muhameda Durakovića, Bosanca koji trenutno svoj posao doktora porodične medicine obavlja u dalekom SAD-u.

Popularni iPhone već služi kao novčanik, kamera i još mnogo toga, međutim, uskoro bi mogao zamijeniti i ključeve automobila.

Telefonu je trebalo 75 godina da dosegne 50 miliona korisnika, Facebook-u 3,5 godine, a Angry Birds samo 35 dana.

Pilot-projekt dostave paketa „Brze pošte“ putem bespilotne letjelice demonstrirala je Hrvatska pošta Mostar u sklopu SPARK Multirotor Challenge – utrke dronova.

Nakon što je u srijedu predstavljen najnoviji model Appleovog pametnog telefona iPhone 7, ljuditelji Jabuke u BiH svoj će uređaj moći kupiti već 23. septembra, potvrđeno je za Klix.ba.

U skladu s prošlosedmičnim glasinama i najavama, Evropska južna promatračnica (ESO) danas je u svojem sjedištu kraj Minhena objavila senzacionalno otkriće.

Nizozemac hrvatskog podrijetla Boyan Slat izumio je revolucionarni sustav Ocean Cleanup koji elimira plastični otpad iz mora


Ima samo 22 godine, a o njemu bruje mediji diljem svijeta. Ne, on nije nogometaš, glumac ili pjevačka zvijezda.

Iako je naša predstava o medicini daleko složenija i preciznija, postoje neke stvari u kojima je starogrčka medicina i dalje aktuelna Stari Grci smatraju se osnivačima zapadne medicine čija istorija počinje pre više od 2.000 godina.