Novi Konjic

Štab CZ Općine Konjic donio Zaključak kojim osuđuje neprimjereno izvještavanje, uznemiravanje i širenje straha među građanima Konjica

Štab Civilne zaštite Općine Konjic je, na vanrednoj sjednici održanoj 29.03.2020. godine, donio Zaključak kojim osuđuje neprimjereno izvještavanje, pretjerano uznemiravanje i širenje straha među građanima Konjica i čitave Bosne i Hercegovine od strane pojedinih medija.


 Novikonjic.ba

KREĆE IZ KONJICA Novalić: Počinje sistematska dezinfekcija Federacije BiH

SARAJEVO, 29. marta (FENA) - Premijer Fadil Novalić najavio je da od danas počinje sistematska dezinfekcija gradova u Federaciji BiH.

U Mostaru se dvije osobe oporavljaju od koronavirusa

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Nermin Avdić danas je u Mostaru na konferenciji za medije kazao kako se dvije osobe zaražene koronavirusom oporavljaju, što je dobra vijest nakon brojnih oboljenja koji se konstantno registruju.

Nafiz Mustafić: Brat mi je samo govorio, sutra, sutra, sutra ću biti testiran...

Nakon jučerašnjeg dramatičnog upozorenja konjičkog udruženja Klis-Buk, vezano za smrt njihovog člana, Hasiba Mustafića, vozača u kompaniji Igman, od Dine Šoljića, predsjednika Udruženja jutros saznajemo da su testirani članovi porodice umrlog Mustafića, druge žrtve koronavirusa u BiH.

Komandant Štaba CZ Fadil Tatar: U Konjicu najteža situacija, izolatorij spreman, ali nema infektologa

Na konferenciji za medije Kriznog štaba HNK u Mostaru obratio se i Fadil Tatar, načelnik Štaba civilne zaštite Općine Konjic, koji je kazao kako je ova sredina žarište koronavirusa u FBiH.

KONJIC / AKTUELNO: Epidemiolog, Armina dr. Lazarević

Jutros je novinarka, Sabina Ćukle u programu Radio Konjica vodila dinamičan razgovor sa konjičkom epidemiologinjom u samoizolaciji, Arminom dr. Lazarević iz Doma zdravlja Konjic.

Još četvero oboljelih u Konjicu, virus potvrđen članovima porodice preminulog radnika Igmana

Četiri nova slučaja koronavirusa potvrđena su danas u Konjicu. 

MIRSAD ČUKLE: Konjic je bio i dalje će ostati nepokoren i ponosan grad

Konjic i Konjičani, za odbranu Bosne i Hercegovine na samom početku agresije  obezbijedili su  preko 15.670.000 raznih metaka, 5.000 cijevi raznih kalibara, preko 1.000.000 komada razne municije  i drugog ratnog plijena iz preduzeća „Igman“, skladišta VP „Ljuta“ i VP “Čelebići“.

Civilna zaštita angažuje epidemiologa Saliha Mešića da pomogne Domu zdravlja

Direktorica Doma zdravlja Konjic, dr. Jasminka Brkan Hrvačić potvrdila je večeras za Radio Konjic da će od sutra na raspolaganju Domu zdravlja Konjic biti epidemiolog Salih Mešić, kojeg je Štab Civilne zaštite općine Konjic angažovao da pomogne ovoj zdravstvenoj ustanovi.


"JU Dom zdravlja Konjic ima jednog zaposlenog epidemiologa kojem je 24. marta izdato rješenje o izolaciji zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom i od tada u ovom gradu nemamo epidemiologa niti infektologa, tačnije stručnog osoblja koje može odgovoriti ovakvoj situaciji", kazao je komandant Štaba Civilne zaštite, Fadil Tatar.

Do sada je u Konjicu potvrđeno 17 zaraženih korona virusom, jedna osoba je preminula i, kako je Tatar naveo, očekuje se da taj broj bude veći s obzirom na to da su sve potvrđene osobe imale veliki broj kontakata.

"Mi kao opštinski štab možemo nastojati osigurati potreban medicinski materijal, ali stručno osoblje treba predložiti one osobe koje su iz tog sektora i nadam se da će im savjest proraditi i da će ovaj problem ubrzo biti riješen. Trenutno je angažovan higijeničar, međutim, on ne može pokriti usluge koje su u nadležnosti epidemiologa i infektologa", dodao je Tatar.

Problem je i nedostatak materijala za uzimanje potrebnih uzoraka, zbog čega već tri dana nisu uzimani uzorci za testiranje i ako se nešto ne uradi po tom pitanju, ista situacija će biti i danas, ali i narednih dana. Kako je Tatar naveo, Motel Konjic je sada improvizirana bolnica, ali nedostatak opreme onemogućava njeno funkcionisanje.

Razgovor sa direktoricom Doma zdravlja Konjic slušajte večeras, 26. 3. 2020. godine u programu Radio Konjica u 21:00 sati.

Novikonjic.ba

KONJIC NIJE SAM / VELIKA POMOĆ KOMPANIJE "IGMAN": Za bolnice nabavili 200 odijela, 10 hiljada maski, stiže respirator, 3 hiljade testera

Kompanija Igman nabavila je i isporučila za Opću bolnicu u Konjicu i druge zdravstvene ustanove 200 zaštitnih odijela za ljekare, 10.000 maski i značajne količine druge opreme (medicinskih kapa, rukavica, mantila itd.), saopćio je predsjednik Nadzornog odbora "Igmana" Džemail Ćibo. 

Stranica 1 od 610