Novi Konjic

Jezik – simbol identiteta

Jezik podrazumijeva konkretno, komunikacijski sistem kroz koji održava kulturu, koja dalje održava čovjeka... Najbolji način za onemogućavanje identitarnog određenja jednog naroda jeste negiranje njegove historije, kulture, a sve to kroz negiranje njegova jezika i opstrukciju pri izučavanju jezika.

Priznao krivicu: Haris Pendić osuđen uvjetno na šest mjeseci zatvora zbog prijetnji novinaru Galiću

Haris Pendić iz Mostara pravosnažno je osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog prijetnji koje je putem YouTube kanala, portala i društvenih mreža uputio Branimiru Galiću, novinaru Hrvatskog medijskog servisa.


Podsjetimo, policijski službenici Federalne uprave policije u januaru ove godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva HNK započeli su istragu protiv Pendića, koji je bio osumnjičen za izvršenje krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti na štetu novinara Branimira Galića iz Širokog Brijega. Pendić je 20. januara lišen slobode i pretresena je kuća u kojoj je stanovao na području Mostara, a tom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji su korišteni prilikom izvršenja navedenog krivičnog djela.

Osumnjičeni H.P. je od ranije poznat policijskim organima zbog istih ili sličnih krivičnih djela, a protiv istog je ova Uprava policije ranije podnijela Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu. Obzirom da je osumnjičeni nakon podnošenja Izvještaja, ponovo nastavio sa prijetnjama istom novinaru, te nakon što smo zaprimili prijavu Vašeg Udruženja, prikupljeni su materijalni dokazi na osnovu kojih je osumnjičeni H.P. lišen slobode 20.01.2021. godine, te je nakon kriminalističke obrade 21.01.2021. godine predat nadležnom Tužilaštvu  uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Od strane nadležnog Suda, a na zahtjev postupajućeg tužitelja osumnjičenom H.P. je određena mjera pritvora u trajanju od mjesec dana, a odmah po isteku mjere pritvora,  proveden  je, a potom i okončan sudski postupak koji je za ishod imao donošenje osuđujuće pravosnažne presude, s obzirom da je H.P. osim prikupljenih materijalnih dokaza, priznao izvršenje krivičnih djela koja su mu stavljena na teret – navodi se u informaciji koja je iz FUP-a upućena Udruženju BH novinari – Liniji za pomoć novinarima.


BHNovinari / Novikonjic.ba

Merhamet Jablanica: 225 iftara i 550 somuna za građane Jablanice

Na zahtjev direktora RO Merhamet Mostar, u čijem sastavu djeluje i kuhinja Merhameta Jablanica, pripremljeno je i  dostavljeno 80 iftara za grad Mostar i Drežnicu.

Ema Babić: Vjerujem da ćemo se na takmičenju predstaviti na najbolji način

Na osmom državnom takmičenju srednjoškolaca u poduzetništvu, Munja Business Challenge, učenici JU Srednje škole Jablanica osvojili su četvrto mjesto te su tim uspjehom obezbjedili  plasman na Balkansko takmičenje.

Mirsad Čukle: Partizanima u čast i za nezaborav

Osmi i deveti maj, UN su odredile kao dane sjećanja na poginule tokom Drugog svjetskog rata, a deveti je još i Dan pobjede nad fašizmom.


U moru raznih ideologija, najviše nacionalističkih, pred 2.svjetski rat,probijala  se jedna ideja  ljudska, najšira, antifašistička, vizionarska, a to je bila ideja ravnopravnosti, slobode za sve ljude, narode i narodnosti. Vizija se počela ostvarivati u uslovima zavađenih i zaraćenih naroda, raznih vojski, na sve strane vršljali su svakojaki  izdajnici, doušnici, profiteri, špijuni, plaćenici... Jedna vojska se izdvajala po strogom moralu, disciplini, iskustvu i ličnom primjeru rukovodilaca, po skladu riječi i djela, a to je bila narodna vojska partizana, koju je poveo i organizovao Josip Broz zajedno, sa svojim iskusnim i odanim saradnicima .

Na Partizanskom groblju u Konjicu, na 17 spomen-ploča piše da je u borbama za Konjic i oko Konjica, pored ostalih, poginulo 138 nepoznatih partizana. Sa spomen-ploča prepisujemo : „19 nepoznatih boraca 1.proleterske i 3. sandžačke brigade poginuli od 18. do 25.2.1943. na području Bradine“. “11 nepoznatih boraca NOV poginuli 1943. u borbama za Konjic krčeći put Vrhovnom štabu i Centralnoj bolnici.“ „12 nepoznatih boraca IV dalmatinske poginuli 18.3.1943. kod sela Idbar noseći ranjenike“. Na jednoj ploči piše Kevrić  ime nepoznato, a na još jednoj Andrija prezime nepoznato.

I ove nepoznate poginule partizane neko je rodio, neko ih je volio i neko ih je čekao da se vrate.Neko je do kraja svoga života na prozoru osluškivao, gledao, nadao se, iščekivao svoga sina, brata, oca, muža...

U borbi mora i da se gine, kaže majka jednog poginulog borca, ali borba i borci mora da se poštuju, jer oni su poginuli da bismo mi živjeli. Dan kapitulacije nacističke Njemačke tj. dan pobjede nad fašizmom,  najvažniji je dan za Evropu i svijet, koji je u suprotnom mogao krenuti i u mračni period fašizma. Narodno-oslobodilačka vojska bila je na strani pobjedničke antifašističke koalicije i trebamo biti ponosni na taj period.

(Posvećeno poginulim nepoznatim partizanima)


Mirsad Čukle

Zrinjski i Velež remizirali, Rođeni na putu ka Evropi

Zrinjski i Velež su večeras u Mostaru odigrali veliki gradski derbi u okviru 29. kola Premijer lige BiH, a konačan rezultat glasio je 1:1.

Sjećanje / Kako je Milan Mladenović odbio svirati u Banjoj Luci zbog rušenja Ferhadije

Prije tačno 28 godina je srušena čuvena Ferhadije džamija, biser islamske arhitekture, a mi se prisjećamo iznimnog ljudskog čina frontmena kultnog benda Ekatarina Velika (EKV), Milana Mladenovića, koji je tih dana odbio da svira u gradu u kojem se ruše džamije.

Izraelska policija napala vjernike u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu

Najmanje 205 Palestinaca je povrijeđeno u petak navečer u džamiji Al-Aqsa tokom sukoba muslimanskih vjernika i izraelskih palestinaca koji su ušli na Haram al-Sharif te na druga mjesta u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Poskupljuje kafa u konjičkim kafićima

Kako saznaje portal novikonjic.ba vlasnici popularnih kafića na Suhom Dolu, Staroj čaršiji, Partizanovo u Konjicu planiraju od ponedjeljka, 10. maja da povećaju cijenu kafe.


Tako će kafa od ponedjeljka sa 1 KM da poskupi na 1,50 KM.

“Uzevši u obzir cjelokupnu situaciju sa COVID 19 koja je najviše pogodila upravo naš sektor nismo imali drugu mogućnost kako bismo pokušali spasiti i održati naše poslovanje. Hvala našim gostima na razumijevanju i podršci.” – kazao je našem novinaru jedan od vlasnika kafića poznat i po svojim neumornim humanitarnim aktivnostima za zajednicu.

Da li će i vlasnici ostalih renomiranih ugostiteljskih objekata u našem gradu podržati ideju ostaje da se vidi, a gosti će sve kazati svojim dolaskom.

Novikonjic.ba

Naučnik Ivan Đikić donio val optimizma i najavio kakvo nas ljeto očekuje

Hrvatski naučnik Ivan Đikić, koji je izuzetno poznat i cijenjen i u Bosni i Hercegovini, rekao je danas kako je očigledno da je treći val u silaznoj putanji.

Stranica 1 od 926