Novi Konjic

Dragan Pekić Tiće, (13.3.1952 - 22.7.1993.)

Majka Mara imala je dva sina, Dragana i Marinka i oba su poginula na linijama odbrane Konjica, kao pripadnici Armije RBiH.


Stariji Dragan poginuo je u jednoj akciji na Drecelj i Šumine. Uzeo je kućni sat da ga probudi ujutro u pola četiri, rekao je majci da mora na jedan važan zadatak. Komandir mu je četiri puta govorio da ne ide u ovu akciju, ali on se nije htio odvajati ni razlikovati od ostalih. Oko sedam sati jedinica je stigla na dredište. Dragan je već oko devet sati pao pokošen rafalom sa linija HVO...

 Zvali su ga stalno u HVO, vršili razne pritiske i davali obećanja, ali on datu zakletvu saborcima, Konjicu i Bosni i Hercegovini nije htio pogaziti. Nikada se nije pokolebao, a kad je, sa suprugom Mirom (rođ.Džumhur) dobio sina Alena još odlučnije je, govorila je njegova majka, odlazio na zadatke, zajedno sa svojim komšijama sa Tuščice, Salkom, Sejom, Rasimom, Muharemom, Smajom, Šefkom, Safetom...

Dragan je sa porodicom stanovao u jednoj maloj sobici, nije htio uzimati napuštene tuđe stanove ni stvari, jer znao je kako je to teško zaraditi. Plavokosi Dragan imao je nadimke Tiće i Lela, svi su ga znali   i voljeli, a 60-tih godina bio je prvi konjički kolporter-ulični prodavač novina. Kao mali ostao je bez oca i počeo je zarađivati svojim radom. Kasnije se zaposlio u Vijčari, a dopunski je radio kod mesara Smaje. Osim toga, zajedno sa drugovima, istovarao je lubenice na pijaci, fišeke voća prodavao na peronima željezničke stanice, tovario pijesak i elemente kod autoprevoznika Ćibe, Krmače, Hajduka, Džonija, Fehima... Lela nije imao visoke škole, stanove, auta ni funkcije, ali je kroz život naučio da cijeni slobodu, pravdu, sebe, druga, komšiju i sve druge i drugačije oko sebe.

Dragan je bio omiljen u društvu, volio je igrati lopte na Partizanovom igralištu, posebno se isticao na noćnim turnirima kada je nastupao za „Vijčaru“ i za Tuščicu.Volio je ribolov i planinarenje, volio je Neretvu, Prkanj, konjičko kino i sve što  je konjičko. Tuščica, Neretva, Prenj, Ljubina, Varda, Trešanica i Stanica, sve ulice i cijela općina Konjic, slobodni su, a Konjic treba zapamtiti da je svoj veliki doprinos tome dao i Dragan Pekić Lela, zajedno sa bratom Marinkom, (8.1.1956. - 9.10.1994.), koji je poginuo u Džajićima.

 Jedan mostić na Tuščici zove se „Most braće Pekić“, kojeg saborci sagradiše i otvoriše 24.11.2016.godine, kao nezaborav na konjičke patriote, braću Pekić. Na granitnoj spomen- ploči pored mosta piše   “Mostovi spajaju ljude, a ovaj spaja sjećanje na Marinka i Dragana - Prijatelji i saborci 443.bbr.“


Mirsad Čukle

Gdje je prostor slobodan i bezbjedan za djecu Konjica?

Tuščica, 7.8.2020., u koju god ulicu dođete djeca igraju lopte na cesti.

Održan protest građana Foče protiv izgradnje mHE na rijekama Bjelava, Velika i Mala Bjelava

"Građani Foče, okupljeni u Udruženje građana „Bjelava“ Foča i neformalnu grupu Sačuvajmo rijeke Foče, organizovali su danas proteste kako bi ukazali na veliko nezadovoljstvo zbog aktuelnih i planiranih radova na izgradnji većeg broja mHE na području opštine Foča. Posebno skreću pažnju na brojne propuste prilikom izvođenja radova na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava i nedostatak reakcije nadležnih institucija.

Agencija Prvi korak: Održan sastanak koordinatora sa angažovanim anketarima

Jedna od projektnih aktivnosti u sklopu projekta “Unapređenje srednjeg strukovnog obrazovanja kroz obavljanje praktične nastave u kompanijama i javno-privatni dijalog u skladu s potrebama tržišta rada“ jeste provođenje ankete za poslodavce na području općine Konjic.

Kupa utakmica između Turbine i Klisa u nedjelju u Jablanici

Polufinalna utakmica Kupa HN kantona u sklopu Kupa BiH između Turbine i Klisa igrat će se u nedjelju 9.avgusta 2020. godine na Gradskom stadionu “Salem Halilhodžić” u Jablanici sa početkom u 17 i 30 sati.

Saopćenje: Mr. Anis Krivić izabran za novog predsjednika KO SBB-a Kantona Sarajevo

Na redakcijski email zaprimili smo saopćenje za javnost SBB-a BiH, čiji sadržaj u cjelosti prenosimo:

"Kantonalni odbor Saveza za bolju budućnost Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 5. augusta 2020. godine tajnim glasanjem između više kandidata za novog predsjednika većinom glasova izabrao je mr. Anisa Krivića, aktuelnog ministra obrazovanja, nauke i mladih KS.


Novi predsjednik Kantonalnog odbora mr. Anis Krivić rekao je da mu je iznimna čast što je dobio povjerenje da svojim doprinosom osnaži utjecaj političkih programa i generalno SBB-a u Kantonu Sarajevo.

Naglašava da će naročito raditi na tome da sve općinske i Kantonalna organizacija SBB-a u KS budu potpuno otvorene za sve građane koji prihvataju programske ciljeve stranke, koji se bore protiv korupcije i svih drugih oblika devijacija u društvu te koji se zalažu za punopravno uključivanje države u evropske tokove.

- Insistirat ćemo i istrajavati na tome da što više kompetencija i odgovornosti domaći političari preuzimaju na sebe. Posebnu pažnju posvetit ćemo na što boljem poizicioniranju žena i mladih u svim područjima njihovog djelovanja u društvu, posebno za njihovu veću ulogu u javnom životu i procesima odlučivanja – naglasio je Krivić.

Anis Krivić diplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Aktivno govori Engleski i Turski jezik.

Prije nego je preuzeo funkciju ministra za obrazovanje nauku i mlade u Vladi Kantona Sarajevo Krivić je obavljao poslove prosvjetnog inspektora za visoko obazovanje.

Na toj poziciji izvršio je više od 700 inspekcijskih nadzora na visokoškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo. Ured za borbu protiv korupcije uručio mu je zahvalnicu za kvalitetno izvršavanje poslova i zadataka iz oblasti obrazovanja i pomoći Uredu za borbu protiv korupcije KS.

Od 3. marta Krivić obavlja poslove ministra za obrazovanje nauku i mlade, što je jedan od najzahtjevnijih resora u Vladi KS.

Mladi ministar, odmah po preuzimanju funkcije, bio je izložen najvećem izazovu koji se postavio pred sistem obrazovanja zbog pandemije koronavirusa. Za samo dva dana uspio je uspostaviti online nastavu u KS, ali i za bošnjačku povratničku djecu u Konjević Polju.

U kratkom vremenskom roku uspostavio je i kvalitetnu komunikaciju s prosvjetnim radnicima u KS te je osigurao finansijsku stabilnost obrazovnog sistema uprkos pandemiji."

Novikonjic.ba

U petak i subotu 2. kolo Premijer lige BiH: Derbi kola na stadionu Rođeni, Željo u Bijeljini

U petak i subotu igraju se utakmice drugog kola m:tel Premijer liga BiH, a u centru pažnje ljubitelja fudbala je gradski derbi između Veleža i Zrinjskog.

Liga prvaka se nastavlja

Nakon dugog čekanja, konačno nam se vraća najjače nogometno klupsko takmičenje na svijetu. Neće se vratiti u standardnom formatu na koji smo navikli, već će on biti prilagođen kako bi se što brže i sigurnije sezona privela kraju, a Evropa okrunila novu najjaču ekipu.


Razlog zbog kojeg će Evropa okruniti novog prvaka je ispadanje Liverpoola već u osmini finala. Bolji od njih u dvije utakmice bio je Atletico Madrid. Prije prekida još su tri ekipe uspjele osigurati iduću fazu. Leipzig je pomalo iznenađujuće lako izbacio prošlogodišnjeg finalista, ekipu Tottenhama. Atalanta je u dvije odlične utakmice izbacila Valenciju. Posljednja ekipa na ovom popisu je Paris Saint Germain koji je izbacio njemačku Borussiju Dortmund.

Navedenim četvrtfinalistima će se pridružiti još četiri ekipe koje moraju odigrati svoje uzvratne susrete. Real Madrid je u prvoj utakmici kod kuće izgubio 2:1 od Manchester Cityja i ima jako težak zadatak protiv Engleza koji osvajanjem Lige prvaka imaju priliku spasiti sezonu. Lyon je na svom stadionu slavio 1:0 protiv Juventusa i situacija je poprilično neizvjesna u ovom dvomeču jer će Juventus učiniti sve kako bi u Torinu nadoknadio taj zaostatak. Napoli i Barcelona remizirali su u Italiji rezultatom 1:1 pa će Barcelona u Ligi prvaka, poput Manchester Cityja pokušati spasiti svoju sezonu budući da su ostali bez domaćeg prvenstva. Na kraju, Bayern je praktički osigurao četvrtfinale i uzvratna utakmica protiv Chelseaja bi trebala biti samo formalnost budući da je u Londonu bilo uvjerljivih 3:0 za njemačkog prvaka.

Petak 07.08. 21h Juventus – Lyon (0:1), Manchester City – Real Madrid (2:1)                                        

Subota 08.08. 21h Barcelona – Napoli (1:1), Bayern – Chelsea (3:0).

Nakon osmine finala, Liga prvaka igrat će se u novom formatu . Ekipe koje izbore tu fazu takmičenja otputovat će u Lisabon gdje će se putnici za polufinale tražiti u samo jednoj utakmici na neutralnom terenu. Isto vrijedi i za polufinalne te finalnu utakmicu. Već četiri dana nakon uzvratnih utakmica osmine finala na rasporedu su mečevi četvrtfinala.

ČETVRTFINALE:                                                                                                                  

Srijeda 12.08. 21h Real Madrid/Manchester City – Lyon/Juventus                                                      

Četvrtak 13.08. 21h Leipzig – AtleticoMadrid                                                                                        

Petak 14.08. 21h Napoli/Barcelona – Bayern/Chelsea                                                                               

Subota 15.08. 21h Atalanta – PSG.


Enver Nimanović

Koliko empatije i sažaljenja pojedinca vrijedi vaše dijete?

Činjenica je da osobama sa invaliditetom u našem društvu nisu pružene iste mogućnosti kao osobama bez invaliditeta, nažalost to počinje od rođenja i traje tokom čitavog njihovog života.

Najava 1. kola Prve lige FBiH: Derbi kola u Tešnju, stiže bivši premijerligaš

U subotu i nedjelju nakon punih pet mjeseci utakmicama 1. kola igraju se utakmice Prve lige FBiH.

Stranica 1 od 682