Novi Konjic

Sutra Forum kandidata za načelnika u Konjicu - Ti ih biraš, ti ih pitaš

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na Forum kandidata koji će se održati u Konjicu, 26. 10. 2020. godine (ponedjeljak), s početkom u 17 sati (Narodni univerzitet - Varda 1).

Kraljica Katarina Kosača Kotromanić: 542 godine od smrti posljednje bosanske kraljice

Na današnji dan, 25. listopada 1478., u Rimu je umrla blažena Katarina Kosača Kotromanić. 

Futsal klub Konjic odigrao prvu utakmicu

Futsal klub Konjic - MNK Hercegovina Široki Brijeg 5:5 (3:1)

2. kolo Premijer futsal liga BiH

Drugo kolo Premijer futsal lige su otvorile ekipe KMF Policajac i MNK Seljak iz Livna, domaći su nakon prvog poluvremena imali prednost od, 1:0, Igor Mirković, u 24. minuti Dejan Trifković je povečao na 2:0, da bi za četiri minute MNK Seljak, od 25' do 29' golovima, Nikole Ivkovića i Domagoja Duvnjaka izjednačio na 2:2.

ISMET SMAJLOVIĆ: To

● Matrijarhat, patrijarhat, proletarijat, profiterijat.


● Neporočan je: ne puši, nije pivoljeros, ne druži se sa „običnim“ svijetom, redovno nosi kravatu, ne čita aforizme. Ali, što taj umije da  -  krade! 

                   

●  A  kad  će biti proglašen dan neovisnosti  od  MMF-a?

● Nacionalisti dilaju uljepšanu prošlost, a iluzionisti svjetliju budućnost. Najmanje je “sadista” – onih koji obećavaju bolju sadašnjost.

● Nacionalne stranke poklanjaju pažnju narodu. Otvaraju narodne kuhinje.

● Hapatitis  - bolest vitezova švedskog stola.

● I  gradovi bez uvedenog sistema centralnog grijanja  imaju svoje  “piramide”.  Ogrjevnog drveta.

● Kad se neki kulturni čin upriliči, desi se da više medijske pažnje bude posvećeno predavačima, kazivačima, promotorima nego onima o kojima  je  riječ.

● Ćeif i nekultivisanost ispadoše jači od kućnog reda. I dalje po javnim ustanovama “odjekuju”  antimirisi  nikotina, ćevapa, luka, bureka, znoja…

● Ostvaruje se vidan “napredak” u obezvređivanju drugih.  Iza rata  verbalni zlostavljači protivnike su nazivali “komunjarama”, “dođošima”, ”munaficima”, ”murtatima”, “papcima”,  a sad  sa  sebe  skidaju i drugima  lijepe  etikete: “kreten”, ”budaletina”, ”bitanga”, “vucibatina”, “klovn”, “ništarija”…

● Onome kome je čitanje knjiga “porok” biblioteka je - tekija, a  “šejh” - mudrac Meša Selimović .

● Jezik naš nasušni: (nanijetio)…da se zauzme za “njiha”;“...razvodnjavati ljude”;  ”transvenzala”, ”Južnom longitlalom”; obećanje da će ”javno pojesti glasačku kutiju”; web site Općine (a ne općine); ”prebivalište u općini” (a ne “u Općini”); “gosti Festivala iz susjednih nam 5 zemalja…” (a samo ih je 3!); s obzirom (a ne obzirom); ne “najoptimalniji” uslovi, “najminimalniji” zahtjevi nego: optimalan, minimalan (nema stepenovanja)…


 Novikonjic.ba

Seksualno nasilje nad migrantima ženama i djecom je zanemareno

Problematika migracija u Bosni i Hercegovini je i dalje priča bez kraja i igrajuća predstava bez režisera.


S jedne strane su iscrpljeni migranti, dok s druge strane lokalne vlasti i stanovništvo u Unsko-sanskog kantona (USK), koji su najviše izloženi posljedicama neuređenosti u oblasti migrantskih tokova. Posljednjih godinu dana je primjetan znatno manji broj žena i djece migranata, međutim prema podacima međunarodnih i domaćih organizacija i dalje se među migrantima nalaze i ove osjetljive kategorije.

Izza Leghtas iz organizacije za ljudska prava Human Rights Watch, kaže da je nailazila na žene koje su putovale ili same ili s djecom kako bi se pridružile svojim muževima. Druge su opet ostavljale svoje muževe ili druge članove obitelji, kako bi prve došle u Evropu. Mary Honeyball je u izvještaju objavljenom ranije konstatirala da postoje "značajni nedostaci u tretmanu žena izbjeglica, koje traže azil u EU-u". U njemu se osvjetljava niz hitnih pitanja, od nedostatka prevoditeljica do potrebe za odvojenim smještajem i sanitarnim uređajima za žene i za muškarce i potrebe za zaštitom od zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja u kolektivnom smještaju. Potrebno je osigurati brigu za djecu tokom intervjua u sklopu postupka za dobivanje azila, ali i savjetovanje odnosno terapiju za traumatizirane žene i žrtve seksualnog nasilja, a potrebna je i prenatalna i postnatalna njega.

Zabilježen je veći broj slučajeva seksualnog iskorištavanja žena, pa čak i djece na njihovom putu do odredišta, koji nekada traje i godinama. Mnogi slučajevi nikad nisu niti će ostati zabilježeni, niti će iko odgovarati zbog toga.

"Žene su izložene opasnostima specifičnim za njihov spol tokom putovanja po izbjegličkoj ruti: mete su seksualnog nasilja krijumčara ljudi, pripadnika lokalnih vlasti, muškaraca koji s njima putuju i trgovaca bijelim robljem", kaže Catherine Woollard, glavna tajnica Evropskog vijeća za izbjegla lica i prognanike. Kako su izbjeglički centri u potpunosti pretrpani rezultat toga je da žene i djeca s muškarcima dijele smještaj i uvjete koji ne ispunjavaju osnovne pretpostavke za njihovu sigurnost. Malo se zna i još manje govori  o spolnom zlostavljanju i iskorištavanju žena i djece izbjeglica i migranata na putu kroz Evropu.

Razgovarajući sa dvije žene koje su smještene u kampu u USK-a i sa jednom ženom smještenom u kampu na području Sarajeva, potvrđene su informacije o pokušajima i silovanju žena migranata. U oba slučaja, žene migranti su rekle da ne žele javno govoriti o problemu silovanja, ali su navele da su putujući od Turske pa do BiH boravile u više kampova te su doživjele pokušaje silovanja od strane migranata, ali i osoblja tih kampova. Takođe, navode i da su slušali ispovijesti drugih žena da su doživjeli silovanja unutar kampova, ali da o tome ne žele pričati niti se žaliti, prvo zbog moralnih osuda u vlastitom okruženju, a zatim i zbog ličnih uvjerenja. Ovakav odnos žrtava prema problemu silovanja, pogoduje izvršiocima ove vrste nasilja, te su svjesni da to mogu nastaviti raditi nekažnjeno i bez bojazni da budu procesuirani.

UNHCR je dobijao mnoge informacije o nasilju nad djecom i ženama migrantima, ono što je iznenadilo njihove aktiviste i javnost je to da su ta nasilja vršena u državama članicama EU, posebno u Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Vjerovatno je slično stanje po pitanju nasilja prema migrantima i prilikom prolaska kroz druge države na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti. "Djeca izbjeglice i migranti pri prolasku kroz Evropu izloženi su povišenom riziku od nasilja i zlostavljanja, uključujući i spolno zlostavljanje, pogotovo u pretrpanim prihvatnim kampovima ili mnogim lokacijama gdje se izbjeglice i migranti okupljaju, poput parkova, željezničkih stanica, autobusnih stanica i uz ceste", izjavila je glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming na novinarskoj konferenciji u Ženevi. Prema svjedočenjima i izvještajima postoje slučajevi djece koja se upuštaju u seks radi preživljavanja kako bi platili krijumčarima nastavak putovanja zato što im je ponestalo novaca ili su opljačkani.

Fleming je primijetila da su djeca zatečena bez porodica naročito ranjiva, jer nemaju zaštitu i brigu odrasle osobe. Isto tako, u nekim bi ih zemljama mogli smjestiti u pritvor s odraslima, što predstavlja veliku opasnost za njih. Žene izbjeglice i migrantice koje putuju same takođe su izložene povišenoj opasnosti dok putuju Evropom, ponekad i noću, nesigurnim putovima, ili ostaju na mjestima koja ne zadovoljavaju osnovne sigurnosne uvjete. Mnogi prihvatni centri su pretrpani i nisu adekvatno osvijetljeni niti imaju izdvojena mjesta za porodice s djecom i žene koje su same.

Zakonska i moralna obaveza je sigurnost djece migranata

U jednom od izvještaja na ovu temu, Centar za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva je navedeno: "Osigurati sigurnost i blagostanje u svijetu djece izbjeglica i migranata je imperativ iz mnogo razloga. Prvo i najvažnije, to je moralna stvar, jer nijedno dijete ne treba biti lišeno svoje budućnosti bez obzira što su rođeni u zemlji koja se bori s problemom bandi, nasilja, rata i siromaštva. Drugo, to je zakon. Prema međunarodnoj konvenciji, djeca imaju čitav niz prava da prežive i napreduju, a vlade su dužne da stave dječije potrebe kao prioritet i da djeluju u njihovom najboljem interesu. Što je najvažnije, pomaganje djeci nikada ne treba biti ispolitizirano. Bilo da ih zovemo migrantima ili izbjeglicama, oni su prije svega djeca i zaslužuju podjednaku brigu i podršku koju bi smo pružili bilo kojem djetetu, bez obzira gdje to dijete živi i zašto je bilo primorano da napusti dom. Zaštita migranata i izbjeglica djece je mnogo složenije od toga da im samo ponudimo sigurnost, hranu i sklonište. Često istraumatizirani nasiljem, oni bježe, i suočavaju se sa novim opasnostima na putovanju do sigurnosti i nade."

Šefica kampa Bira u Bihaću, Amira Hadžimehmedović je skrenula pažnju o trgovini djecom u BiH. U ovom kampu postoji poseban dio koji se brine isključivo o djeci kojih ima oko tri stotine. Ona navodi kako je zakonom zabranjeno razgovarati sa tom djecom koja nemaju svojih roditelja ili staratelja. Djeca su uzrasta između 12 i 16 godina i većinom su iz Egipta, dijela koji se zove Fayyum. Ta su djeca, kao i sva druga, gladna, pothlađena i preplašena bila kad su ovdje stigli. Izazov sa kojim se suočavaju jeste činjenica da djeca, u većini slučajeva, ne žele da govore o svojim iskustvima. Ako kažu više podataka o nekome ko je trafiker ili o nekome ko ih je zlostavljao to, automatski, znači da se u sve uključuje lokalna policija i sudovi, te da ta djeca, do daljnjega ostaju ovdje, u Bosni i Hercegovini. To sve skupa znači da djeca ne žele da govore ovdje, što opet ne znači da neće ispričati cijelu istinu na krajnjoj destinaciji na koju su poslani. Dakle, ne boje se djeca toliko da kažu istinu, samo je ne žele reći ovdje. Jedini legalni staratelji ovoj djeci u Bosni i Hercegovini su lokalni socijalni radnici, međutim ni oni nisu uspjeli do sada zadokumentovati niti jedan slučaj koji bi mogao ići tužitelju pod optužbom trgovina djecom.

Komesar policije Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić je ipak uspio uraditi nešto po ovome pitanju: "Istražili smo i otkrili jednu ekipu koja je vozom iz Sarajeva u vagonu 1. razreda pokušala tajno prevesti sedmoro djece. Zadokumentovali smo slučaj i poslali na Sud BiH no nismo prošli. Tužitelj nije podržao naš predmet i vraćeni smo na Općinski sud. I sada čekamo šta će se dalje desiti. Morate znati da Policija USK zaista radi svoj posao na jako dobar način bez obzira što nam nedostaje, jednom riječju, sve - i ljudi i sredstva. No i dalje se nosimo sa problemom migranata na pravi način te i žiteljima USK i migrantima omogućavamo koliko-toliko normalan život što baš i nije jednostavno u ovim okolnostima", rekao je Koričić za magazin Start.

Ujedinjeni narodi u Bosni i Hercegovini su izrazile zabrinutost zbog naglog zatvaranja Privremenog prihvatnog centra Bira (TRC) u Unsko-sanskom kantonu. Čak 87 djece, uključujući djecu bez pratnje i odvojenu djecu, policija je premjestila iz kampa Bira u kamp TRC Borići. UN skreće pažnju da su postojeći prihvatni centri u BiH već puni i nisu opremljeni za zimski smještaj.

Nakon svih informacija o nasilju i drugim problemima koje imaju žene i djeca među migrantima, primjetan je određeni senzibilitet od strane organizacija koje se brinu o migrantima. Međutim, uglavnom se i dalje sporo rješavaju generalna pitanja oko migracija na globalnom nivou, te nije isključeno da dođe i do novih talasa migracija u kojima će biti više žena i djeca. Stoga je važno da osim osuda iz UN-a i EU dođu i informacije da se pokušava globalno riješiti ovaj problem, a posebno da se zaštite djeca i žene koji su najranjiviji među migrantima.


 Safet Mušić / Novikonjic.ba

Oglasio se Jusuf Nurkić: Želi igrati za reprezentaciju

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će u novembarskim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo biti jača za igrača Portlanda Jusufa Nurkića. Najbolji bosanskohercegovački košarkaš želi da igra u predstojećem prozoru kvalifikacija.

Savez odlučio, reprezentacija se vraća na Koševo

BiH će 12. novembra odigrati prijateljsku utakmicu protiv Irana, a naš Savez je odlučio da se reprezentacija vraća na Koševo.

Manifestacija "Stogodišnjica hodoljupca" Zulfikara Zuke Džumhura 29. oktobra u CKM-u

Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja Zulfikara Zuke Džumhura, u četvrtak 29. oktobra u 19 sati u velikoj sali JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo (CKM), bit će održana manifestacija posvećena sjećanju na bh. putopisca, slikara i karikaturiste.

Održana akcija pošumljavanja "Drvo posadi, Prenj podmladi" u Jablanici, sljedeći Konjic

Danas je neformalna grupa građana Jablanice uspješno održala akciju pošumljavanja "Drvo posadi, Prenj podmladi" na prostoru Rudinica iznad Glogošnice u općini Jablanica.

"Hvala ekipi od 14 ljudi koja je posadila 1500 sadnica crnog bora na prostoru od 1 hektometra (10 000 m2) i tim činom obogatila šumski fond na ovom prostoru. 

Sljedeća akcija održava se na prostoru iznad Boračkog jezera u općini Konjic 01.11.2020. godine (nedjelja). Prijave i informacije možete izvršiti i dobiti na broj +387 62 193 269 (Dino Mešukić) - Viber, Messenger, poziv. " - poručili su članovi neformalne grupe građana na svom Facebook profilu.

122688798_3799847270049893_2992711255478376909_o-min.jpg

 

122688798_3799847270049893_2992711255478376909_e-min.jpg

 

122417996_3799847940049826_7962596119217658651_o-min.jpg

 


 Novikonjic.ba

Stranica 1 od 730