Halal certifikat iz BiH priznat u cijelom svijetu

Foto: mostarski.ba Foto: mostarski.ba

Agencija za certificiranje halal kvaliteta u BiH ove godine obilježava 10 godina uspješnog rada, a formirana je u okviru misije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Projekat osnivanja pokrenut je 2006. radi uspostavljanja sistema koji omogućava proizvođačima certificiranje proizvodnih procesa i plasiranje proizvoda na tržište s oznakom halal.

Iz Agencije navode da danas njihov certifikat vrijedi u cijelom svijetu, jer su njeni temeljni akti usklađeni s drugim svjetski priznatim standardima i sistemima koji, osim vjerskog klanja životinja, garantuje da u proizvodu nema ništa štetno po ljudski organizam.

Bosna i Hercegovina je prva evropska zemlja koja je uspostavila Halal standard i uređen sistem halal certificiranja proizvoda i usluga.

Direktor Agencije Amir Sakić izjavio je da su, shodno međunarodnim normama i najboljim svjetskim praksama i iskustvima, izgradili sistem halal certificiranja koji je kompatibilan s drugim međunarodnim standardima koji uređuju sistem upravljanja kvalitetom i u skladu je s halal-standardom zemalja Islamske konferencije OIC/SMIIC I – Halal food.

Osim učešća u aktivnostima Instituta za standardizaciju i mjeriteljstvo Organizacije islamske saradnje (SMIIC/OIC), Agencija je član tehničkog komiteta Evropskog instituta za standardizaciju CEN/TC 425 – Halal hrana, koji radi na izradi evropskog standarda za halal hranu, saopćeno je iz te agencije.

Preuzeto sa: mostarski.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)