Dogs Trust / Počela revakcinacija pasa lutalica u KS-u: Bitna poruka za građane

Foto: radiosarajevo.ba Foto: radiosarajevo.ba

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH povodom četvrte godišnjice rada u našoj zemlji izvijestilo je o finansiranju akcije vakcinacije i revakcinacije pasa lutalica protiv bjesnila u Kantonu Sarajevo.

O čemu se radi i zašto je ovo značajno za cijelu zajednicu?

"Revakcinacija se obavlja na svim psima, bilo da su sterilisani ili ne, a svakako uključuje i one koji su u protekle četiri godine prošli program besplatne sterilizacijepri čemu su prvi put cijepljeni protiv bjesnoće", rekli su iz Fondacije Dogs Trust.

Država BiH inače nalaže vlasnicima pasa obavezno cijepljenje ljubimaca protiv bjesnoće jednom godišnje, a kako kažu iz Dogs Trusta, sada postoje vakcine koje protiv bjesnoće štite pse tri godine.

"Međutim, zbog velikog broja pasa koji žive na ulicama, država bi trebala da u cilju zaštite javnog zdravlja kao mjeru koju naređuje za vlasničke pse, provede i za ovu populaciju koja je u svakodnevnom dodiru s ljudima i vlasničkim psima", smatraju iz Dogs Trusta.

Fondacija Dogs Trust odlučila je da pomogne i da finansiraju ne samo revakcinaciju pasa koji su već cijepljeni, već vakcinaciju svih pasa lutalica u Kantonu Sarajevo.

"Ovo prvi put da jedna organizacija daje ovakvu vrstu podrške koja u ogromnoj mjeri smanjuje zdravstveni rizik zajednice. Ako već imamo pse koji privremeno moraju živjeti na ulici - a nadamo se da će ih uspostavom humanog, zakonskog sistema postepeno na ulici biti sve manje - onda je za zajednicu od iznimne važnosti da su ti psi, osim toga što su socijalizirani, također i zdravi", kažu iz ove Fondacije.

Korak naprijed u njihovom doprinosu kroz revakcinaciju protiv bjesnila je finansiranje dodatna tri cjepiva, i to protiv tri zarazne bolesti koje mada nisu zoonotskog karaktera, dakle ne utječu na ljude, mogu imati velike posljedice na pse - uključujući ljubimce i radne pse.

"Radi se o parvo virozi, štenećaku i hepatitisu pasa. Poznato je da parvo viroza i štenećak odnesu živote brojnih pasa, ali i hepatitis kod pasa i mačaka također nosi dosta visoku stopu smrtnosti. Ove bolesti su virusne, dakle iznimno zarazne, te mada se sami ne mogu zaraziti, ljudi ih mogu prenijeti na druge pse čak na obući, ne samo direktnim kontaktom sa zaraženim psom.

Zato je vakcinacija pasa lutalica protiv ovih bolesti vrlo značajna, ne samo sa pse koji će biti zaštićeni, već i jer će se time u velikoj mjeri smanjiti rizik i za vlasničke pse, kao i mogući troškovi za liječenje, stres od gubitka ljubimca, ili gubitak radnih pasa u koje je mnogo uloženo", govore iz Fondacije Dogs Trust.

Savjet vlasnicima pasa iz Dogs Trusta

"Vlasnike pasa savjetujemo da izvrše obaveznu godišnju vakcinaciju svojih ljubimaca protiv bjesnoće kako je naloženo državnim zakonom, ali, mada im to država ne nameće kao obavezu, da svoje ljubimce, uz konsultaciju s veterinarom, obavezno cijepe protiv opasnih zaraznih bolesti."

Preuzeto sa: radiosarajevo.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)