Haos pred Kongresom SAD-a: Hiljade Trumpovih pristalica protiv pobjede Bidena

Američki Kongres je blokiran usljed napete situacije među hiljadama demonstranata, pristalica Donalda Trumpa, koji su se okupili ispred zgrade Kapitola u Washingtonu, javljaju sigurnosni službenici.

Situacija je eskalirala u vrijeme kada se na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa prebrojavaju glasovi izbornog kolegija, a koji trebaju potvrditi pobjedu demokrate Joe Bidena na predsjedničkim izborima.


Američki mediji javljaju da je haotična situacija pred zgradom Kongresom SAD-a gdje se hiljade Trumpovih pristalica protive potvrđivanju izbornih rezultata. Stotine policijskih vozila osigurava ovaj skup, ali čini se da postaje sve teže obuzdati demonstrante.

Prema snimcima koji kruže društvenim mrežama, grupa demonstranata uspjela je ući u zgradu Kongresa gdje se sukobe s policijom i zaštitarima koji osiguravaju zgradu, ali mediji u SAD-u još nisu potvrili ove navode.


Reuters javlja da područje oko zgrade Kongresa osigurava više od 3.700 policajaca i stotine pripadnika Nacionalne garde. Okupljeni demonstranti uporno ponavljaju da neće dozvoliti potvrđivanje izbora.

S druge strane, Trump se obratio demonstrantima u parku pored Bijele kuće kazavši da nikad neće odustati i priznati poraz. Podsjetimo da bi njegov nasljednik Joe Biden trebao ući u Bijelu kuću za dvije sedmice.

ocijeni
(0 glasova)