ČETIRI MJESECA PRIJE ROKA: Završen proboj tunela Počitelj, pogledajte fotografije s lica mjesta

Da bi se stekla prava slika o tome šta je urađeno na ovom projektu, treba istaći da je dnevni napredak iskopa tunela u obje cijevi bio do 14 metara, pri čemu je utrošeno više od 200.000 kilograma eksploziva za proboj tunela, navode iz JP "Autoceste FBiH".

Za vrijeme iskopa tunela, bilo je više speleoloških objekata od kojih je jedan bio većih razmjera, i to 30 metara iznad i 30 metara ispod tunela. Osim navedenog, kaverna se prostirala od jedne do druge tunelske cijevi, čime je premoštena armiranobetonskom konstrukcijom.

Druga faza radova

Na tunelu Počitelj odvijaju se radovi druge faze: izrada temelja betonske obloge, drenaža, hidroizolacija, betonska (sekundarna) obloga i iskop centralne odvodnje. Do iskopa i lijeve tunelske cijevi izvođač je izminirao cijelu centralnu odvodnju, ugradio 500 metara hidroizolacije i 400 metara betonske obloge desne tunelske cijevi.

Za mjesec dana očekuje se montaža druge oplate za betoniranje sekundarne obloge i skele za ugradnju hidroizolacije, čime će se znatno ubrzati radovi na završetku tunela.

Predviđeni rok za završetak betoniranja sekundarne obloge obje tunelske cijevi i četiri poprečne veze planiraju se za juni 2021. godine. Mjesec prije završetka betoniranja može se započeti s ugradnjom opreme u tunelu.

alt

U tunelu će biti ugrađena uzdužna (longitudinalna) ventilacija, SOS niše, TPS, elektroinstalacije rasvjetna niša, mjerni uređaji, ventilacije, sigurnosna rasvjeta tunela, protupanična rasvjeta, svjetleći SOS uređaji i SOS razdjelnici, promjenjivi saobraćajni znakovi, upravljački i signalni uređaji saobraćajne signalizacije, rasvjete te sistem daljinskog vođenja, vatrodojavni sistem, videosistem…

Tri smjene

Na izgradnji tunela rade tri smjene radnika, i to po principu dvije smjene rade po 12 sati dok je jedna smjena na odmoru.

Poddionica Počitelj – Zvirovići je dio dionice Počitelj – Bijača. Duga je 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. Na LOT-u 1 pored tunela Počitelj gradi se petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, tri vijadukta i otvorena trasa.


Slobodna-bosna.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)