Obilježimo 13.11., Svjetski dan ljubaznosti

U susret Svjetskom danu ljubaznosti, 13.11. i Svjetskom danu tolerancije, 16.11., samokritički porazgovarajmo sami sa sobom.Možemo li svi biti malo ljubazniji i tolerantniji, u komšiluku, na ulici, u školi, u parku, na radnom mjestu, u trgovini...

Kulturni, odgojeni i ljubazni ljudi uvijek imaju lijepu riječ za drugoga, za starije, za slabije. Reći ćete, lako je biti ljubazan tamo gdje su svi kulturni, ali šta sa kabadahijama, galamdžijama, neotesanima, nasilnicima svuda oko nas. Sa njima je takođe lakše ljubazno sve riješiti, to njih umiri, zbuni, ponizi (ali nekada i naljuti, oni imaju moć, članovi su glavnog odbora stranke, oni su izvan zakona).

Nekulturni misle da su kultura, ljubaznost i tolerancija slabosti, ali se varaju. To je moć, što Halil Džubran lijepo kaže „nježnosti i ljubaznosti nisu znaci slabosti, već izraz snage i odlučnosti“.

O toleranciji novinarka Jovana Uzelac piše :“Tolerancija je društveni ključ koji u aktuelnim okolnostima pokreće pozitivne promjene i dobru interakciju s okruženjem, daje nam šiirinu i mogućnost da izgradimo bolju atmosferu u svojoj okolini, a da pri tom ne izgubimo sebe“.

Ljubaznost i lijepa riječ i gvozdena vrata otvaraju, stara je poslovica. Budimo malo više ljubazni i tolerantni, budimo pozitivni, uljepšajmo tako dan sebi i drugima.

Na inicijativu Svjetskog pokreta za ljubaznost, u Tokiju je 13. novembra 1998. godine održana konferencija o ljubaznosti i tom je prilikom donesena posebna deklaracija koja, među ostalim, govori o toleranciji i prihvatanju različitosti.Naglašavajući važnost spomenute deklaracije, upravo je 13. novembar odabran kao Svjetski dan ljubaznosti.


Ovaj dan je prilika da razmislimo o svojim dosadašnjim postupcima, postavljajući se iznad teritorijalnih, kulturoloških ili religijskih granica te da shvatimo da smo dio globalnog društva, jer nismo ni bolji niti lošiji od pripadnika drugih kultura, rasa ili religija.


 

M.Čukle

ocijeni
(0 glasova)