KONJIC: Kroz projekte stručnog osposobljavanja zaposleno 90 osoba

Foto: Facebook Foto: Facebook

Analiza trenutnog stanja u pogledu kvalifikovane radne snage je bila jedna od važnijih stavki u anketi koju je Agencija za ekonomski razvoj „PRVI KORAK" d.o.o. provela u firmama na području općine Konjic.

Iz odgovora postavljenih u ovim anketama se moglo vidjeti da je problem nedostatka kvalifikovane radne snage jedan od glavnih problema u tekućoj proizvodnji,
odnosno jedna od glavnih prepreka ili ograničenja za ispunjavanje razvojnih planova. Ovakva situacija, da na tržištu radne snage imamo veliki broj nezaposlenih,
a da istovremeno poslodavci vrlo često ne mogu da nađu kvalitetnu radnu snagu, sigurno je složena i rezultat je različitih uticaja koji zahtijevaju ozbiljnu i sistematsku analizu.

Kako bi se stvorili uslovi za bolje zapošljavanje nezaposlenih lica registrovanih na Birou za zapošljavanje na području općine Konjic, u 2016. godini realizovana su tri projekta prekvalifikacije radne snage i to u slijedećim firmama:

SURTEC-EUROSJAJ D.O.O.

SurTec - Eurosjaj d.o.o. je preduzeće osnovano 1996. kao jedna od prvih "Joint venture" aktivnosti u BiH sa firmom SurTec International (Njemačka), jednim od vodećih proizvođača specijalnih hemikalija za površinske zaštite metala u Europi. Danas je SurTec-Eurosjaj 100% bosanskohercegovačka firma sa aspektom razvoja dijela površinske zaštite bazirane na SurTec tehnologiji i postaje generalni zastupnik SurTec, Klüber i OKS brenda.
Uslijed višemilionske investicije u proizvodni pogon tople cinkaone, preduzeće SurTec-Eurosjaj d.o.o. Konjic je iskazalo potrebu za zapošljavanjem radnika sa specifičnim znanjima i vještinama u ovoj oblasti, što je rezultiralo obukom koju je pohađalo 70 kandidata.
Novi pogon sada upošljava 50 novih radnika koji su uspješno završili obuku, i ovim je preduzeće SurTec-Eurosjaj d.o.o. zaokružilo spektar usluga koje pružaju te su osposobljeni za pružanje usluga i najzahtjevnijim kupcima sa širokom paletom zahtjeva, a sve na jednom mjestu.

KRISTAL-KOMERC D.O.O.

Preduzeće Kristal Komerc d.o.o. Konjic je osnovano 1995. godine. Osnovna djelatnost preduzeća je nabavka i ugradnja PVC i alumunijskih profila. Preduzeće se bavi i proizvodnjom aluminijskih žaluzina i trakastih zavjesa gdje zauzima značajnu ulogu u opremanju velikih hala, ureda, privatnih i stambenih prostora. Stalno rastuća konkurencija i promijenjeni uslovi na tržištu uslovljavaju firmu da prati te zahtjeve i uvodi nove standarde kvaliteta. Uslijed povećanja učešća na tržištu preduzeće je iskazalo potrebu za proširenjem proizvodnih kapaciteta i zapošljavanjem nove radne snage. U skladu s tim, preduzeće je investiralo u kupovinu nove proizvodne hale na lokalitetu industrijske zone "Šipad".
Sukladno tome, iskazana je potreba za prekvalifikacijom radne snage za zanimanje stolar za PVC stolariju, bravar i staklar. Projektom je izvršena obuka i prekvalifikacija 36 kandidata, od čega je njih 25 zaposleno u ovom preduzeću.

RUKOTVORINE D.O.O.

Preduzeće "Rukotvorine" d.o.o. je u vlasništvu porodice Nikšić. Prepoznatljiv su bh. brend koji je tradicionalni drvorezbarski zanat integrirao u moderni dizajn. Direktor preduzeća Adem Nikšić s bratom Orhanom četvrta je generacija koja se bavi ovim zanatom. "Rukotvorine" d.o.o. proizvode tradicionalni bosanski namještaj, a sarađuju i s poznatim bosanskohercegovačkim i svjetskim dizajnerima namještaja. Svoje proizvode su do sada izlagali na brojnim sajmovima širom svijeta.
Projektom se nastojao proširiti proizvodni prostor i uraditi muzej koji će biti posvećen tehnici i historiji drvorezbarstva u Konjicu.
Uslijed potrebe za proširenjem svog proizvodnog kapaciteta iskazali su potrebu za prekvalifikacijom radne snage za ručnu i mašinsku obradu drveta. Provedbom ovog projekta 16 kandidata je steklo navedena znanja i vještine, dok je 15 njih zaposleno.


Ovim projektima zaposleno je ukupno 90 zaposlenika, a sama realizacija ne bi bila moguća bez učešća slijedećih partnera: Općina Konjic, USAID – Sida GOLD projekat, Federalni zavod za zapošljavanje kao i Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" d.o.o. Konjic.

www.prvikorak.ba/NOVIKONJIC.BA

ocijeni
(1 glas)