IZ DNEVNIKA GRADA: Konjic, nedjelja 23.10.2016. godine

Foto: novikonjic.ba Foto: novikonjic.ba

Magla je jutros prekrila sve do Musale, zatim se polagano dizala do Vrtaljice, Repovice, Zlatara, Prevlja, Dedinovca, Pakline, Ljubine i oko 12 sati zaustavila se na dalekim vrhovima Prenja.

Velika kapa ima 2007 m n/v i jedan je od jedanaest vrhova Prenja preko 2000 m, koji se vidi iz Konjica.

Jedna mačka, bez jednog oka, grije se na haubi automobila fiat-punto.
Galebovi i patke lete, hodaju i plove kod Tećije, sa mosta im dječak baca stari hljeb, a vrane i golubovi samo nadlijeću malo mutnu, a malo nabujalu Neretvu i slijeću na nekada najljepšu konjičku plažu.

Sarajlije dolaze na kafu u Konjic, danas sjede čak vani. Sa „Vidikovca“ pogledat je lijepo, u jedan pogled stane pet-šest vjekova bogate prošlosti ovoga grada na granici Hercegovine i Bosne.

Osim Prenja i Neretve, vide se spomenici iz srednjeg vijeka, Stari most i džamije su iz turskog perioda, tragovi austrogarske vladavine i kulture još su svježi, partizanski i spomenici iz posljednjeg rata...

Na kraju Non-stopa na tzv. gradskoj oglasnoj tabli još stoji oglas iz Konjičkog kulturnog ljeta koji je 19. jula najavljivao promociju knjige E. Ratkušića „Sukob devijacija“. Tu su oglasi o Hostelu Stećak, o derbi utakmici 12. Kola,
Igman:Turbina, oglas o audiciji za pop-rok pjevače koji se trebaju prijaviti do 11.novembra...

Sinoć je jedna grupa svršenih učenika Škole u privredi (ŠUP), u restoranu „Neretva“ proslavila 50 godina mature.Profesori Ale Variščić i Zvonko Šunjić (prof. Zora Čavar je najavila izostanak) oduševljeni su organizacijom, zabavom i druženjem koje su pripremili bivši učenici Omer Borić, Abdulah Džumhur, Vahid Hebibović, Ekrem Prohić, Mustafa Jahić, Bero Kozarić, Zdravko Pranjić, Pero Sušić, Mirso Hero...Zelenović je stigao iz Zrenjanina, Ćorović iz Rijeke...

Spomen ploča na česmi na Musali podsjeća da je 16.10.1960. u rad pušten vodovod Ljuta.

Na tzv. autobuskoj stanici u Koloniji gužva. U 19:10 h studenti čekaju bus za Mostar, a iz Sarajeva su stigla dva puna autobusa. Iz Mostara stiže pun autobus u 19:30 h, a na stanici čeka oko 20 konjičkih studenata.
Vozovi kao da više ne prolaze kroz Konjic.
Danas su na Musali sahranjeni Pavlović Mirko (69), Šahinović Nura (74), a na Homolju Halebić Sulejman (68).
Sutra je sahrana Saradžić Suadi (81), a proteklih dana sahranjeni su Nafiz Mujić (61), Kašić Fehim (76), Periz Hajra (76), Marić Dika i Balić Mirsada.
Na sl. je detalj sa sahrane Pavlović Mirka, na kojoj su bili građani svih nacija, kaže mi N.M.

Eto gdje se nalazi Konjic kad se posebno treba naglasiti da su negdje zajedno bili ljudi svih nacija, što se nekada podrazumijevalo.
Dodajmo i to da novo Općinsko vijeće sačinjava 27 vijećnika iz 6 političkih stranaka, a prvi put u OV nema ni jednog Hrvata i Srbina.

M.Čukle/novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)