KOMENTAR DANA: Nek' Neretvica i dalje teče!

Vijest da je na cijeloj teritoriji FBIH potpuno zabranjena izgradnja malih hidroelektrana sa velikom radošću dočekana je i u Buturović Polju čiji stanovnici, već četiri mjeseca vode bitku za spas rijeke Neretvice.


Zbog toga, društvene mreže doslovce gore od pozitivnih reakcija neumoljivih Klišana koji pozdravljaju našeg sugrađanina, Osmana Ćatića, predsjednika Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Kuriozitet je da su ovaj potez SDA pozitivnim ocjenili i iskusni kadrovi opozicionog SDP u Hercegovini, dok konjički i dalje negoduju i trljaju okice u čudu.

Vlada Federacije BiH zadužena je da u naredna tri mjeseca, najkasnije do 23. septembra tekuće godine, izradi prijedloge izmjena zakonskih propisa kako bi se zaštitile rijeke i okoliš te izvrši reviziju svih do sada izdatih saglasnosti za mHE koje su izgrađene i one koje su u fazi izgradnje.

Podsjećamo, danas je održan i sastanak Komisije koju je Općinsko vijeće formiralo na tematskoj sjednici o izgradnji MHE na Neretvici, gdje je donesena odluka da će zaključak Federalnog parlamenta biti u potpunosti ispoštovan.

Prenosimo nekoliko komentara sa društvenih mreža:

 „Ukoliko su namjere iskrene, svaka čast za inicijativu. Zlo zvano mini-hidrocentrala treba apsolutno zabraniti. Podrška SDA-u, teška srca ali ipak od njih jedan rijetko dobar potez. (Zoran Perić, Mostar).

 „Pošteno, ljudi su uvidjeli da je veca steta nego korist, svaki stanovnik BiH treba ovo podrzati i glasati za njih. Ko ce drugi ako nece SDA“. (Sejo Arnaut, Konjic).

„Historijski trenutak za zaštitu rijeka i okoliša u BiH: Predstavnički dom Federacije BiH izglasao je zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana i reviziji svih do sada izdatih dozvola za male hidroelektrane.Sve to na incijativu našeg Konjičanina, gosp. Osmana Ćatića. Veliko hvala Ćata!“ (Jasmin Turak, Klis)

Inicijativa kao i sve druge inicijative. Skup želja na jednom mjestu, nikog ne obavezuju. Ako već pričamo o tome čija je inicijativa da se stavi moratorij na izgradnju centrala dobro bi bilo i da pričamo o tome čija je inicijativa da se strategija BiH bazira na izgradnji tih istih mini hidroelektrana. Kadija te tuži kadija te sudi. Priča za široke narodne mase. Bez mene u toj priči...“ (Ibro Hero, Konjic).

 „HISTORIJSKA ODLUKA Predstavnički dom Parlamenta Federacije BIH na današnjoj sjednici, sa 61 glasom za i šest suzdržanih, usvojio je zaključak o POTPUNOJ ZABRANI IZGRADNJE MALIH HIDROELEKTRANA na cijeloj teritoriji Federacije. Također je Vlada Federacije BiH zadužena da u naredna tri mjeseca, najkasnije do 23. septembra tekuće godine, izradi prijedloge izmjena zakonskih propisa kako bi se zaštitile rijeke i okoliš te izvrši reviziju svih do sada izdatih saglasnosti za mHE koje su izgrađene i one koje su u fazi izgradnje. Spomenute informacije Vlada je dužna dostaviti Parlamentu. Zahvaljujemo predlagaču zaključka (Klub zastupnika Stranke demokratske akcije) i svim ostalim poslanicima i strankama na podršci istom. Pozivamo sve aktere projekta izgradnje 15 mHE na Neretvici da preispitaju svoje stavove i da sjednemo i nađemo najbezbolniji način za raskidanje koncesionog ugovora između Općine Konjic i Elektroprivrede BiH. Spremni smo za pregovore i razgovore, ali samo ukoliko će njihov rezultat biti arhiviranje ovog ekocidnog projekta. Naš stav je jasan: Male hidroelektrane u Dolini Neretvice nikada neće biti izgrađene. (FB stranica Buturović Polje).

Novikonjic.ba

ocijeni
(5 glasova)