Haos u Americi ne jenjava: Trumpa smjestili u podzemni bunker Bijele kuće

Kako se nezadovoljstvo povećava i protesti su sve učestaliji u SAD-u zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda. U blizini Bijele kuće izbio je požar odmah nakon što je istekao policijski sat koji je uveden upravo kako bi se nemiri smirili.

Guardian piše da je požar počeo u podrumu crkve Svetog Jovana koja se od 1816. godine naziva i "Crkva predsjednika" jer se svaki predsjednik u njoj molio. Vatrogasna služba DC Washington stigla je veoma brzo te su uspjeli vatru staviti pod kontrolu.

Međutim, na istom tom području nekoliko demonstranata razbilo je prozore u sjedištu američkih federalnih organizacija AFL-CIO gdje su također u prizemlju izazvali požar.

Foto: EPA-EFEFoto: EPA-EFE


Nekoliko prolaznika pokušalo ih je odvratiti od te namjere, međutim, sve je bilo uzaludno. Nekoliko metara dalje u istoj ulici gorio je i automobil, a ubrzo nakon svih dešavanja policija je stigla i svojim reflektorima osvijetilila sjevernu stranu Bijele kuće s obzirom na to da je tokom nereda i osvjetljenje bilo uništeno.

Istovremeno, policija je pokušala "uspostaviti kontrolu" nad demonstrantima ispaljivanjem suzavca, a među posljednjim izvještajima u primjeni sile nastradali su i novinari kojima su povrede nanesene palicama.

Pucnji i niz pljački su se dogodili i u Georgetownu, starom kvartu koji se nalazi zapadno od Bijele kuće, te je stanovnicima rečeno da ostanu u kućama.

Podsjećamo, veliki protesti i neredi su izbili u Minneapolisu nakon što je nenaoružani Afroamerikanac George Floyd preminuo nakon što je jedan od četvorice policajaca bijelaca prikliještio njegov vrat nogom sve dok nije izdahnuo. Navodno je Floyd bio osumnjičen da je pokušao iskoristiti falsifikovanu novčanicu od 20 dolara u prodavnici.

Odmah nakon tog događaja uslijedili su protesti koji su se proširili brojnim američkim gradovima i saveznim državama kao izraz nezadovoljstva stanovništva zbog tog događaja, a rezultat toga su ljudske žrtve, pljačkanja, tučnjave i brojni požari i nemiri.

klix.ba-novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)