Premijer liga BiH sve dalje od svoga nastavka: Hoće li biti proglašen prvak

Premijer liga BiH i njen nastavak ili prekid top tema su u bh. medijima. Kako vrijeme prolazi sve manje je šansi da se ona nastavi, prvenstveno zbog preporuka Kriznog štaba i Ministarstva zdravlja Republike Srpske, koje su donijele odluku, prema kojom nije dozvoljeno odigravanje utakmica prije prvog jula 2020. godine.

Kalendar takmičenja je gotovo nemoguće organizovati, kako bi prvenstvo završilo do početka avgusta. Klubovi i predstavnici NFS BiH su se nekoliko puta sastajali, kako bi pokušali pronači rješenje i modus kako i na koji način nastaviti odnosno privesti kraju aktuelno prvenstvo, međutim dogovora nije bilo. I pored nekoliko prijedloga nije se uspio pronaći kompromis.

Iako su gotovo svi klubovi deklarativno za nastavak sezone, do rješenja se nije uspjelo doći. Vremena za odluku je sve manje, jer do 25. maja savez mora poslati konačnu odluku prema UEFA-i. Odluku saveza čekaju svi klubovi, kako bi jednostavno znali šta raditi u narednom periodu. Svakako da je jedno od pitanja koje se često pominje i da li će prventvo biti poništeno, odnosno da li će biti proglašen prvak i ekipe koje napuštaju najviši rang takmičenja.

Čelnici saveza ne žele zvanično govoriti o ovoj temi.Jedan od razloga za to je i činjenica da su zbog vanredne situacije održavani online sastanci , a prioritet je bio pronaći rješenje oko gore pomenute teme.

Sasvim sigurno da će naredna sedmica donijeti nekoliko važnih odluka za bh. fudbal, kako za ovu tako i za narednu sezonu, koje sa nestrpljenjem čekaju kako klubovi, tako i svi ljubitelji fudbala u BiH.


Enver Nimanović

ocijeni
(0 glasova)