KORONA PRIČA : Pustili li ga da umre kući, a on ozdravio

Kada se Suryakant “Suri” Nathwani (81) vratio iz bolnice svojoj kući u Velikoj Britaniji za svog sina je imao samo jednu molbu – da ga pusti umrijeti kući. Molim te, obećaj mi da ako trebam umrijeti,neka umrem kući. Nemojte me odvesti ponovno u bolnicu – rekao je svom sinu Suri, prenosi CNN tu neobičnu priču iz Londona.

Međutim, njegov sin Raj Nathwaniu (55) nije htio prihvati smrt kao opciju, premda je znao kako su mogućnosti da njegov otac preživi zarazu koronavirusom jako male jer je ranije obolijevao od hronične bolesti pluća. Usto je i sam Raj pripadao rizičnoj grupi jer je prije pola godine preživio srčani udar.

Ocu se zdravstveno stanje pogoršalo 25. martaa. Teško je hodao, izgledao je izmučeno i mada nije imao visoku temperaturu i jak kašalj, Raj je sumnjao kako je njegov otac zaražen koronavirusom. Nakon što je sutradan pozvao hitnu pomoć, liječnici su ustanovili kako su pluća njegovog oca ispunjena vodom. Nakon što su mu oca prevezli u bolnicu, liječnici su vrlo brzo nazvali Raja i rekli mu kako mu je 95 posto sigurno da mu otac ima koronavirus te da će ga otpustiti i poslati kući jer njegovo stanje bolesti takvo da ne bi podnijelo nikakav liječnički zahvat.

Prije nego je oca vratio kući, Raj je očistio kuću i jedan dio pretvorio u malo, improvizirano bolničko odjeljenje. Dnevno je zapisivao sve podatke o stanju bolesti te se trudio da mu otac što više vremena leži na stomaku jer su liječnici rekli da takav položaj pomaže pri oporavku.

Raj drži kako je ključni saveznik u liječenju njegovog oca bila činjenica da su u kući već imali uređaj za potpomognuto disanje CPAP koji su znali koristiti ranije zbog očeve bolesti pluća. Ljekari su mu savjetovali da taj uređaj koristi kada mu se ocu pogorša disanje, što je bilo često i zbog čega je znao ocu držati taj uređaj i po 16 sati dnevno.

Tri dana nakon što je otpušten iz bolnice, Suri je prestao jesti i rekao je sinu kako misli da je došao kraj. Tada je stigao i rezultat testa koji je potvrdio kako Suri ima koronavirus.

Ipak, Raj nije odustajao od liječenja oca. Nakon nekog vremena, njegovom ocu se zdravstveno stanje počelo poboljšavati. Raj je izjavio kako je shvatio da će se otac oporaviti kada je počeo da mu prigovara da je napravio loš čaj i da mu donese čips i pizzu.

Porodićni ljekar, koji je svo vrijeme bio u kontaktu s Rajem, rekao je da ne zna što je tačno pomoglo Suriju jer je puno njegovih starijih pacijenata umrlo.

– Je li se oporavio zahvaljujući brizi porodice ili zato što smo svi pratili njegove biološke podatke, ne znam. Možda je to bila čista sreća i još nije bilo njegovo vrijeme za odlazak, izjavio je porodićni lijećnik dr. Bharat Thacker za CNN.


Hercegovinainfo / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)