Francuska uvela aparate sa pričama za čitanje

Foto: travelmagazine.rs Foto: travelmagazine.rs

Nemate knjigu sa sobom, a krenuli ste na putovanje? To više nije nikakav problem.

Širom Francuske na železničkim stanicama postavljeno je niz aparata iz kojih se mogu preuzeti kratke priče namenjene putnicima kako bi mogli nešto da čitaju dok putuju vozom. Jedinstvena ideja došla je iz francuske izdavačke kuće „Short Édition“ koja ima veliku internet zajednicu pisaca, a koji su dostavili hiljade komada svojih radova za ovaj projekat.

Od ukupnog broja prijavljenih, 600 kratkih priča i pesama je izabrano i ubačeno u bazu podataka početnih osam aparata koji su nedavno postavljeni na različitim lokacijama širom Grenobla. Pošto se ovo pokazalo kao potpuni hit među lokalcima, dodatni aparati su postavljeni širom zemlje, dostižući ukupan broj od 32. Aparati nude izbor priča koje se pročitaju za jedan minut, tri ili pet minuta, dok su izbor žanra i vrsta priče potpuno slučajni.

Ovi aparati su potpuno besplatni za javnu upotrebu, ali ih i iznajmljuju različiti organi i organizacije u različitim oblastima. Međutim, ne ohrabruje samo Francuska putnike da se prepuste pisanoj reči. Izdavačka kuća „Penguin Random House“ uvela je, takođe, prošlog meseca javni servis za čitanje u njujorškom metrou.

Preuzeto sa: travelmagazine.rs/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)