Košarkaši Konjica nakon sezone – Madžak zadovoljan napretkom mladih igrača koji uprkos nepogodama vrijedno rade kućne treninge

Košarkaši Konjica nakon odluke Košarkaškog saveza BiH o prekidu takmičenja i saznanja da će se i naredne godine takmičiti u A1 ligi BiH na preporuku kriznog štaba FBiH do daljnjeg su prekinuli sve treninge zbog coronavirusa. Kako su igrači svih uzrasta ovog kluba u kućnoj izolaciji šef stručnog štaba Edin Madžak Madžo rekao nam je da uprkos svemu što nas je zadesilo njegovi igrači nađu vremena za dobre kućne treninge. Madžu smo upitali za njegovo viđenje protekle sezone.

Akcenat na mlade iz kluba

Prije početka sezone,kao šef struke tražio sam da uradimo sve da akcenat stavimo na produkciju mladih igrača iz naših redova i u tom smislu sam naišao na apsolutnu podršku od strane uprave kluba. 

Konkretno igrali smo A1 ligu sa našim juniorima,kadetima i pionirima gdje smo bili vrlo konkurentni, a ono što je bitno kao plod pojavila se veća grupa mladih talentiranih igrača. 

Mehmed Špago i Harun Cokoja već imaju zapaženu ulogu i u A1 timu. Mehanoli je nakon izuzetnog napretka prešao u Zrinjski, međutim raduje me što imena poput Čajića, Emira Cokoje , Novalića, Brkana, Golubića, Jahića, Zlomužce, Bešlića, Grahe, Zahirovića, Kazića, Arfadžana i drugih svojom mladošću garantuju budućnost našeg tima. 

Potvrda je i superiornost svih naših mlađih kategorija u HNK ligi mladih, mada objektivno to nikako ne treba biti mjerilo jer je konkurencija većinom inferiorna i to je največi razlog zašto igramo A2 ligu. 

Najgledanija ekipa u ligi

Što se tiče A1 lige skladno strategiji kluba smanjen je broj igrača sa strane na 3 , a fokus je dat na naše igrače. Da je to bila prava odluka vidjelo se po broju gledalaca i sigurno smo bili najgledanija ekipa na domaćim utakmicama. Na neki način žrtvovali smo neki bolji rezultat na uštrb promocije naših domaćih igrača i po mom mišljenju udarili temelje za budućnost. 

Suvišno je pričati o finansijskoj situaciji koja je bila vrlo loša i samo velikim odricanjem smo uspjeli izgurati sezonu za sve kategorije čak i u uslovima kada je prekinuta radi vanredne situacije. 

Opstanak u takvim uslovima je uspjeh, pogotovo kada se uzme u obzir da je po ocjeni svih bila dosad najkvalitetnija sezona. 

Sama imena Bosna, Čelik, Igman, Brčko, Živinice, Turbina govore za sebe. 

Cilj stvarati igrače za veće domete

Moram istaći da osim jablaničke Turbine sve ostale ekipe imaju okosnicu od igrača sa strane, što će po mom mišljenju to u budućnosti biti neodrživo. Morati će mo se svi skupa vratiti u bazu i naporno raditi sa igračima iz lokalnog bazena, što je sjajno jer samo tako možemo stvarati mlade igrače za veće domete što bi trebalo biti primarni cilj svih nas u manjim sredinama, rekao nam je na kraju Edin Madžak Madžo šef struke košarkaša Konjica koji je poručio da se svi pridržavamo mjera koje su zbog pandemije donijeli krizni štabovi civilne zaštite na nivou Federacije BiH.

Ostani kući

Iz Košarkaškog kluba Konjic apeluju da se ostane kući i da bi se trebala situacija oko coronavirusa ubrzo normalizovati, te da ćemo se u najskorijem vremenu ponovo moći vratiti svakodnevnim aktivnostima.


Enver Nimanović

ocijeni
(0 glasova)