NA HITNOJ SJEDNICI | Vlada Federacije BiH poništila spornu odluku o raspodjeli novca nižim nivoima

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je, nakon pritiska javnosti, na hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu poništila spornu odluku o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti, odnosno kantonima, gradovima i općinama, u svrhu borbe protiv koronavirusa.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da 21 milion KM s Tekućeg transfera
drugim nivoima vlasti i fondovima - kantonima i općinama usmjeri u Tekuću rezervu Vlade FBiH, a Vlada FBiH će ova sredstva preusmjeriti na Federalno ministarstvo zdravstva za nabavku medicinske opreme neophodne za borbu protiv koronavirusa COVID 19.

Na čelu Ministarstva zdravstva FBiH je ministar Vjekoslav Mandić (HDZ BiH). Ostaje, pak, da se vidi kako će se ova sredstva dalje dijeliti odnosno kako će se s njima upravljati.

Odluka koja je danas poništena odnosno promijenjena bila je na meti kritika mnogih zvaničnika. Jedan od njih je bio i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (SDA). On je, naime, bio jedan od onih koji su reagirali na problematičnu odluku Vlade prema kojima se novac, kako je tokom dana prokomentirano, potpuno nerazumno i nelogično dijeli jednima, dok drugi ostaju bez sredstava.

Tako je naprimjer Kupres koji ima 5.000 stanovnika od Vlade FBiH je dobio 700.000 KM što je 140 KM po glavi stanovnika, a Visoko koje ima 40.000 stanovnika je dobilo 40.000 KM, što je 1 KM po glavi stanovnika. Također, u odluci koju je jučer objavio portal Klix.ba nizale su se i druge nelogičnosti.

Kako je Vlada FBiH dijelila novac za borbu protiv koronavirusa: Kritike iz Visokog i Kaknja


Žestoko je jučer reagirao i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić (SDA) kazavši da je Vlada FBiH odmah mora poništiti. Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić (SDP) zbog ovoga je sazvao Komisiju za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na ovu Vladinu odluku reagirali su, između ostalih, Fuad Kasumović, Zlatko Lagumdžija, Ibrahim Hadžibajrić, Aldin Šljivo, Amra Babić, Ilija Cvitanović i drugi.

-----------------------------

Vlada Federacije BiH danas je izmijenila svoju spornu odluku o raspodjeli 21 milion KM nižim nivoima na način da će navedeni transfer biti preusmjeren Ministarstvu zdravstva FBiH koje bi trebalo kupiti opremu u navedenom iznosu, saznaje Klix.ba.

Naime, shodno odluci, medicinska oprema koja će biti nabavljena u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa trebala bit biti raspodijeljena na zavode za javno zdravstvo kantona, koji će onda shodno procentima broja stanovnika i sl. dijeliti dalje nižim nivoima.

Kako saznajemo, za ovu odluku glasali su ministri iz SDA i SBB-a, dok ministri iz HDZ-a BiH nisu glasali, budući da se ne slažu s raspodjelom po principu broja stanovnika.

Također, ni ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, koji je danas podsjetio da je prvi izrazio neslaganje sa ranijom odlukom, u konačnici nije dao svoj glas za ovu novu odluku budući da prethodno nije usvojen njegov prijedlog na ovoj sjednici.

NA HITNOJ SJEDNICI1h 32m

Vlada Federacije BiH poništila spornu odluku o raspodjeli novca nižim nivoimaOn je, naime, danas predložio je da se Bosanskopodrinjskom kantonu dodatno od 21 milion KM transferiše 2,9 miliona KM kao i 1,5 miliona KM Posavskom kantonu kao grant.

Kako je naveo, sve ostalo svakako je predloženo u tekuću rezervu Federalnog ministarstva zdravstva za nabavku medicinske opreme.

Podsjetimo, tokom jučerašnjeg dana došlo je do niza reakcija na sada već preinačenu odluku Vlade prema kojima se novac, kako je tokom dana prokomentirano, potpuno nerazumno i nelogično dijeli jednima, dok drugi ostaju bez sredstava.

Tako je naprimjer Kupres koji ima 5.000 stanovnika od Vlade FBiH je dobio 700.000 KM što je 140 KM po glavi stanovnika, a Visoko koje ima 40.000 stanovnika je dobilo 40.000 KM, što je 1 KM po glavi stanovnika.

ocijeni
(0 glasova)