Na današnji dan Bosna je postala prvak Evrope

Na današnji dan prije tačno 41 godinu, Košarkaški klub Bosna osvojio je titulu prvaka Evrope i zlatnim slovima se upisala u historiju evropske košarke, kao prvi tim iz Jugoslavije koji je postao prvak Starog kontinenta.

Bosna je po prvi put nastupala na najboljem evropskom takmičenju i malo ko je vjerovao da mogu doći do kraja i osvojiti titulu prvaka. Ipak, Studenti su tada predvođeni legendarnim Mirzom Delibašićem, Žarkom Varajićem i Bošom Tanjevićem ostvarili najveći klupski uspjeh bh. košarke.

U Grenoblu u dvorani Palais des Sports pred 12.000 gledalaca 5.aprila 1979. jugoslovneski prvak je u finalu Kupa prvaka pobjedio italijanski Emerson Varese rezultatom 96:93.

Ekipa Emersona je igrala deseto uzastopno finale i očekivala šestu titulu. U Grenoblu su Italijani imali veliku podršku, a takva podrška Emersonu nije bila dovoljna protiv izuzetno motivisanog protivnika.

Žarko Varajić je sa 45 poena postavio rekord finala Kupa šampiona i Eurolige, koji ni do danas nije oboren. Mirza Delibašić je ubacio 30 poena, Ratko Radovanović koji je igrao pod temperaturom je dodao 10.

Košarkaši Bosne vratili su se u Sarajevo 6. aprila, na Dan grada Sarajeva, kada ih je na aerodromu dočekalo 15 hiljada navijača. Studenti su nakon toga špalirom ispraćeni do dvorane Skenderija, gdje se održavala svečana sjednica Gradske skupštine i tri hiljade prisutnih je ovacijama pozdravilo šampione Evrope.

Svi ljubitelji košarke sa ovih prostora su tada znali imena igrača i trenera Bosne, a igrali su Delibašić, Varajić, Pešić, Radovanović, Benaček, Izić, Hadžić, Zrno, Bilalović, Đogić, Vučević, Bosiočić, trener je bio legendrani Boško Boša Tanjević.

Gledajući iz današnje perspektive ovakav nevjerovatan uspjeh teško da ćemo više ikada doživjeti. Bosna je dugo na rubu egzistencije i u velikim finansijskim problemima. Ovu sezonu Studenti su proveli u nižem rangu, ali osvojili su prvo mjesto i vratit će se u elitni razred bh. košarke.


Enver Nimanović

ocijeni
(0 glasova)