UEFA odlučila: Odgođeno Evropsko prvenstvo u fudbalu

Evropsko prvenstvo u fudbalu bit će organizirano u ljeto 2021. godine, odnosno od 11. juna do 11. jula 2021. godine. To je zvanična odluka UEFA-e koja je donesena na današnjem sastanku.

Evropsko prvenstvo trebalo je biti održano od 12. juna do 12. jula u 12 gradova širom Starog kontinenta povodom proslave 60 godina UEFA-e, no zbog pandemije koronavirusa moralo je biti odgođeno.

Čelnici UEFA-e su danas na videokonferenciji razgovarali sa čelnicima svih 55 saveza na kojoj su razmijenili mišljenja oko aktuelne situacije.

Svi su se složili kako je odigravanje Eura ovog ljeta bilo nemoguće za izvesti s obzirom na to i da su skoro sve lige u Evropi prekinute zbog straha od koronavirusa, te je novi termin Eura bio neizbježan.

Evropska fudbalska federacija planira da se početkom maja nastave nacionalna ligaška takmičenja, ako to dozvoli situacija. UEFA insistira da se lige završe na terenu i da ne bude proglašavanja prvaka i prekidanja prvenstva , pa se očekuje da se igra i tokom ljeta ako to dozvole uvjeti u vezi sa pandemijom koronavirusa. Konačnu odluku o prisustvu publike na stadionima donijet će savezi. 

Nakon toga UEFA će pronaći najbolje rješenje za nastavak Lige prvaka i Evropske lige, odnosno da li će oni biti nastavljeni po prvobirtno utvrđenom sistemu takmičenja ili će se u četvrtfinalnim utakmicama igrati samo jedna utakmica, pa čak i "Final-Four" u Istanbulu (Liga prvaka) i Gdanjsku (Evropa liga).


Enver Nimanović

ocijeni
(0 glasova)