Igman iz Konjica zapošljava novih 150 radnika

U 2019. godini bilježe porast prihoda za 17 posto i to je najveći do sada ostvareni prihod koji iznosi više od 70 miliona eura. Također, prošle godine zaposlili 70 novih radnika.

Kompanija Igman iz Konjica ove godine, tačnije 6. marta, obilježava značajan jubilej, sedamdesetu godišnju postojanja. Igman je, bez sumnje, vodeća firma iz oblasti namjenske industrije u našoj zemlji, koja je u godini iza nas ostvarila vrhunske rezultate, na što je posebno ponosan Đahid Muratbegović, direktor ove kompanije.

Muratbegović kaže da je 6. mart značajan datum i da je održavanje svečane sjednice tim povodom planirano za 11. mart zbog obaveza većine gostiju čiji se dolazak očekuje. A očekuje se da svečanosti, kako kaže Muratbegović, prisustvuju stalni kupci kompanije, dobavljači, ali i oni kupci koje susreću na svjetskim sajmovima naoružanja sa kojima Igman radi i namjerava i dalje raditi.

– U 2019. godini bilježimo porast prihoda za 17 posto i to je najveći do sada ostvareni prihod koji iznosi više od 70 miliona eura. Također, prošle godine smo zaposlili 70 novih radnika, a ove imamo u planu zaposliti 150 ljudi, istakao je Muratbegović.

Prema njegovim riječima, uskoro se očekuje realizacija projekta investiranja od oko 7,5 miliona maraka.

– Nadamo se potpisivanju ugovora za novu investiciju i očekujemo dobar dio opreme za novu liniju municije kalibra 7,62 milimetra. Naša ekipa bila je prije nekoliko dana na svjetskom sajmu naoružanja Shot Show 2020, koji je održan u Las Vegasu. Razgovarali smo sa našim agentima koji rade u Americi i ima najava da će do kraja marta, eventualno početkom drugog kvartala, doći do raspodjele ko, šta i kome pripada za američke koalicijske snage. Radimo sa Amerikom već odavno, što je veliko priznanje za nas i mislim da će se ono što je namjera Nermina Džindića, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, dobrim dijelom i ostvariti, naglašava Muratbegović.

Naš sagovornik ističe da je firma Igman u decembru prošle godine potpisala ugovor sa jednom švicarskom firmom, koja bi isporučivala za drugo tržište municiju kalibra 7,62 milimetra, te se u tom smislu očekuje dobijanje izvozne dozvole.

Podsjetimo, u martu prošle godine u rad je pušten pogon za proizvodnju pištoljske municije. Riječ je o investiciji od oko 14 miliona KM, sa planiranim kapacitetom proizvodnje od 50 miliona metaka godišnje.

Specijalna zrna

Federalna Vlada, kao vlasnik konjičkog Igmana, četiri godine zaredom nije uzimala profit od ove firme, već je on korišten za razvoj fabrike, nova radna mjesta, nove tehnologije, ali i nova tržišta. Pozitivni rezultati dokaz su ispravnosti poslovne strategije temeljene na investicijama, razvoju, proizvodnji i distribuciji kvalitetnih proizvoda u skladu sa standardima koji se primjenjuju u namjenskoj industriji.

Kompanija Igman je u stanju da istovremeno proizvodi municiju po istočnoj (ruskoj) i po zapadnoj (NATO) varijanti. Ovakvu mogućnost nema mnogo fabrika u svijetu. Proizvodi sa specijalnim zrnima AP, API, APIT, Solid su nešto po čemu se Igman razlikuje od ostalih kompanija iz branše.

index.ba-novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)