POZITIVNE ODLUKE: Općina Konjic podržava natalitet i medicinski potpomognutu vantjelesnu oplodnju

U Budžetu općine Konjic za 2020. godinu uvrštena je i inicijativa Kluba vijećnika SDA kojom je obezbijeđeno 90.000 KM za jednokratne novčane pomoći (500 KM) porodiljama, kao i medicinski potpomognutu vantjelesnu oplodnju parovima sa područja naše općine.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu postoji 60-80 miliona neplodnih parova, dok je u Bosni i Hercegovini prema posljednjim istraživanjima oko 80 hiljada parova koji se susreću sa ovim problemom, odnosno svaki šesti par bori se sa neplodnošću.

Statistički podaci na području općine Konjic pokazuju da je stopa nataliteta negativna i ova inicijativa je u potpunosti dobrodošla, jer lokalna zajednica treba da pomogne našim sugrađanima. Danas roditeljima može postati i do 80% osoba koje nekada zbog neplodnosti ne bi mogli imati djecu.

Pored navedenog, usvojeni su i ostali amandmani ovog Kluba te je u transferima za sport izvršena dodjela FK “Igman” 77.000 KM, FK “Klis” 55.000 KM, Košarkaškom klubu “Konjic” 18.000 KM, a za pravnu pomoć pripadnicima boračke populacije odobreno je 100.000 KM.

Novikonjic.ba

ocijeni
(8 glasova)