Izgrađena za 6 dana - Otvorena prva kineska bolnica za liječenje oboljelih od koronavisrusa

Prva kineska bolnica za liječenje oboljelih od koronavirusa otvorena je danas u gradu Huanggangu, u blizini Wuhana, sa 1.000 bolničkih kreveta.

Prva grupa pacijenata s koronavirusom prebačena je u utorak oko 22.30 sati po lokalnom vremenu u regionalni medicinski centar Dabie Mountain u Huanggangu, piše”Daily Mail”.

Zgrada bolnice je originalno sagrađena kao novo krilo Centralne bolnice u Huanggangu i trebalo je da bude otvorena u maju.

Lokalne vlasti su u petak naredile da bude završena, ali prazna zgrada se koristi samo za liječenje oboljelih od koronavirusa.

Do ponedjeljka su postavljeni svi kreveti i završene su instalacije za struju, vodu, a uveden je i internet.

Više od 500 radnika i sa desetak građevinskih vozila radili su dva dana i noći kako bi na vrijeme obavili posao.

Još jedna bolnica gradi se iz temelja u blizini Wuhana, a očekuje se da bude završena tokom ove sedmice, samo sedmicu dana od početka radova.

Dodatni kapacitet bit će presudni za rasterećenje prenapučenih bolničkih kapaciteta i prezaposlenog medicinskog osoblja u u Hubeiu, provinciji u središtu epidemije koronavirusa.

Vlasti su angažovale četiri građevinske kompanije kako bi za nedjelju dana dovršili medicinski centar na šest hektara sa 1.000 kreveta u okrugu Caidian.

Očekuje se da će bolnica prve pacijente primiti 3. februara, prenose kineski državni mediji.

Kina gradi najmanje četiri bolnice za zaražene koronavirusom kako bi suzbila širenje bolesti opasne po život.


 Bhrt.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)