Printaj ovu stranu

SDP KONJIC / Nepravilnosti u provođenju aktuelnih izbora u mjesnim zajednicama

FOTO: Novikonjic.ba FOTO: Novikonjic.ba

Izbori u mjesnim zajednicama, bila je tema današnje pres konferencije koju je sazvao konjički SDP.

Gosti konferencije bili su Sejad Hakalović, potpredsjednik u Općinskoj organizaciji SDP i Ibro Hero, član rukovodstva SDP, vijećnik i potpredsjednik u MZ Novo Naselje. 

Iznoseći hronologiju zbivanja u vezi aktuelnih izbora u MZ, gosti konferencije govorili su o kašnjenju i propustima u načinu raspisivanja, zatim o nezakonitostima u provođenju izbora u mjesnim zajednicama, o nedovoljnoj obavještenosti građana, o nepostojanju kvoruma za glasanje, o tome da čak ni postojeća rukovodstva MZ nisu konsultovana o organizaciji izbora, da se izbori ne odvijaju istovremeno u svim MZ kako to nalaže općinski Statut.

Također, u uvodnom dijelu pres konferencije izneseno je  da u MZ ne postoje oglasne table, da nije istaknuto 50 odsto više kandidata nego što se bira, da nije provedena obavezna i odgovarajuća predizborna aktivnost, da organizatori izbora nisu osigurali obaveznu teritorijalnu zastupljenost, kao ni zastupljenost polne, starosne i nacionalne strukture u rukovodstvima podružnica ni mjesnih zajednica.

Istaknute su i druge nepravilnosti što za posljedicu ima nezakonitost, privatizaciju javnog prostora, isključivanje građana iz političkog života i njihovu pasivizaciju.

Na sceni je samovolja vladajućih struktura koji izbore raspisuju ne poslije završenih općinskih izbora, kako zahtijevaju zakoni i Statut, nego sada u izbornoj godini. Sve izneseno potkrijepljeno je primjerima iz prakse. 

Na pitanje vašeg novinara, zašto SDP kasni sa ovom press konferencijom i sa reagovanjem, jer su općinski izbori održani 2. 10. 2016. godine, Ibro Hero je rekao da su vijećnici SDP u Općinskom vijeću ukazivali na ove propuste, ali da nisu imali podršku ostalih vijećnika, te da nastavljaju borbu za zakonito provođenje ovih izbora u mjesnim zajednicama. 

M.Č.

ocijeni
(2 glasova)