Zvizdić-MMF: U Bosni i Hercegovini ostvaren dobar napredak

Foto: Mostarski.ba Foto: Mostarski.ba

U Bosni i Hercegovini ostvaren je dobar napredak i realiziranje dogovorenih zadataka ide u pozitivnom smjeru, rekli su zvaničnici MMF-a, tokom susreta sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i bh zvaničnicima u Vašingtonu (Washington).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i zamjenik predsjedavajućeg i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, sastali su se u Washingtonu u odvojenim susretima sa novim izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Anthonyjem de Lannoyem i sa direktorom odjela za Evropu u MMF-u Paulom Thomsenom.

Zvizdić se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i rekao da je aranžman sa MMF-om važan jer podrazumijeva segmente koji pored novčane pomoći obuhvataju tehničku i stručnu pomoć, kao i strukturalne reforme koje će provesti svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini. Rekao je da Vijeće ministara BiH provodi mjere koje su definisane Pismom namjere i naglasio da postoji opća opredjeljenost za reforme koje jačaju legislativni i stručni okvir BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je rekao da su ispunjene sve dogovorene obaveze i da su u toku aktivnosti na izradi budžeta za narednu godinu. Rekao je da očekuje da će BiH imati budžet do kraja tekuće godine.

Izvršni direktor Lannoy i direktor odjela za Evropu Thomsen su se složili da je u Bosni i Hercegovini ostvaren dobar napredak i da realiziranje dogovorenih zadataka ide u pozitivnom smjeru.

Sastancima su prisustvovali i guverner Centralne banke BiH Senad Softić, ambasador BiH u SAD Haris Hrle, te entitetski premijeri i ministri finansija.

Preuzeto sa: Mostarski.ba/ novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)