Mijatović u SDP-u najavljuje podnošenje krivičnih prijava protiv onih koji RS nazivaju genocidnom tvorevinom

Nastavljaju se sukobi u SDP-BiH između dvije frakcije, većinske koju čini Vojin Mijatović i manjinske koju zastupa Denis Bećirović.

Kako saznaje "Slobodna Bosna", Mijatović je tokom jučerašnjeg dana u SDP-u BiH najavio da će podnositi krivične prijave protiv svih onih koji Republiku Srpsku nazivaju genocidnom tvorevinom. 

Na Mijatovićevu stranu stao je i Zukan Helez koji je, kritikujući Denisa Bećirovića, tvrdio da Bećirović podržava komandanta Armije BiH, Rasima Delića, dodajući da je Delić zločinac isto kao i Ratko Mladić!?

Partijski šef, Nermin Nikšić, pokušava smiriti uzavrelu atmosferu, no posve je jasno svima dao do znanja da podržava Mijatovića i Heleza. 

Ranije smo pisali da je u SDP-u BiH zavedena Devetojanuarska diktatura. Formalni diktator jeste predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, a stvarni Vojin Mijatović, lider SDP-a Republike Srpske. 

Mijatović ujedno određuje političku i ideološku liniju ove stranke. Ta linija određena je legalizacijom slavljenja 9.januara, tzv. Dana RS-a kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim. 

Unatoč tome, lider SDP-a Republike Srpske smatra da ovaj entitet niko ne može sprječiti u obilježavaju dana u kojem je od strane ratnih zločinaca, Karadžića, Koljevića i kompanije proglašena Srpska Republika Bosna i Hercegovina. 

Denis Bećirović samo je kolateral devetojanuarske diktature koju je Vojin Mijatović zaveo u SDP BiH.  

Mijatovićeva ideološka devetojanuarska diktatura nije slučajna. Ona je naišla na plodno tlo u SDP-u BiH. 

Od ranije je poznato da se u ovoj partiji, kao politički ideolozi nametnuli kvazintelektualci-autošovinisti koji svako zalaganje za državu Bosnu i Hercegovinu oštro osuđuju kao kvazipatriotizam. 

Nije tajna da su još pred samu predizbornu kampanju, pa i u toku nje, isti oštro napadali Bećirovića i njegov patriotizam, koji istina jeste patetičan, ali je neupitan. 

Danas sa istih ideoloških pozicija Vojin Mijatović napada Bećirovića kojemu je u SDP-u uskraćeno i pravo na političku odbranu.  

Cilj devetojanuarske diktature ipak je mnogo dublji. 

Odvojiti SDP BiH pa i ljevicu od bilo kakvog patriotskog narativa, te time u odnosu prema državi generalno oslabiti patriotske snage.  

Slučaj Mijatovićevog iživljavanja nad Bećirovićem, tek je jedan u moru takvih primjera. 

(Slobodna-Bosna.ba / Novikonjic.ba)

ocijeni
(0 glasova)