ODRŽAN BOŽIĆNI KONCERT U KONJICU: Pjevalo se uglas s Ivanom Milinkovićem

KONJIC – U organizaciji Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Crkvene opštine Konjic sinoć je u kino-sali Narodnog univerziteta u Konjicu održan svečani božićni koncert na kojem je nastupio poznati solista izvorne i operske muzike Ivan Milinković.

Prepuna kino sala pjevala je sat i po vremena sa Milinkovićem kako njegove nove pjesme, tako i neprolazne hitove izvorne muzike.

Na početku koncerta konjički paroh Milan Bužanin zahvalio se Konjičanima i brojnim gostima što su došli da zajedno sa pravoslavcima Konjica podijele radost božićnih praznika. Bužanin je izrazio zadovoljstvo što je kino sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta i što je božićni koncert i prijem mjesto istinskog susreta i prijateljstva.

Božićnu besjedu održao je arhijerejski zamjenik episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog i mostarski sveštenik Radivoje Krulj koji je naglasio da nijedna duhovna tradicija nema smisla bez opraštanja i saosjećanja. “Bez opraštanja i shvatanja da smo svi potencijalno zli i grešni, nema ni saosjećanja. Ako nema saosjećanja onda je lažna naša vjera i svedena je na ispraznu tradiciju bez istinske radosti“, kazao je Krulj.

On je naglasio da je  želja domaćina da i na koncertu i na prijemu bude što manje tradicije, a što više istinske radosti. “Da u radosti zajedničarimo, da osjetimo ovaj istinski puls života koji nas sve spaja ma gdje da smo ponikli i ma kako nas vjere i tradicije iznjedrile. Mi, ljudi ovih prostora, znamo biti hladni i surovi, naročiti jedni prema drugima, zato braćo i sestre, ogrijmo se zajedno, pa ma šta vjerovali ili ne vjerovali“, kazao je Krulj.

Na koncertu su prisustvovali vjerski službenici Katoličke crkve i Islamske zajednice, predstavnici vlasti iz više opština, Hercegovačko-neretvanskog kantona, privrednici, te uglednici iz cijele Hercegovine, ali i gosti sa Kosova.

Nakon koncerta održan je i božićni prijem za sve goste koji su se družili do kasno u noć.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg koncert bilo je preduzeće Igman iz Konjica.

topportal.info-novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)