MEHMED BEGIĆ: Deset nasumičnih pjesama Leonarda Cohena

Foto: sound.fi Foto: sound.fi

Postoji pjesma koju često pjevušim.

Piše: Mehmed Begić

Uglavnom je o vinu, ženi i drugarstvu. Imam i drugara. Što se manje viđamo, nas dvojica sve više ličimo na likove iz te pjesme. Jedan njen stih ide: svako nosi u sebi nekog svog malog boga kom’ se potajno moli. Ne znam kako kod ostalih ide, ali za sebe znam. Dugo mi je taj bog bila poezija jednog čovjeka. Leonard Cohen se čovjek zove i pokazao mi je sve što mislim da znam. Pokušaću da vam pričam o tome, oslanjajući se na komande njegovih desetak pjesama. Zapravo ću se pretvarati da pokušavam, i vrlo je moguće da ću pisati o nečemu sasvim drugom. Viva la poesia.

Hello, my love and my love, goodbye. Morao sam se u jednom trenutku odmaći od tvog pripovjedanja i tvojih istina koje su postajale moje, od putokaza i zabluda. Morao sam sve ostaviti i posvetiti se svom putovanju, pratiti sopstveni haos, s ružom u jednoj ruci i njenim samoubistvom u drugoj. Morao sam pobjeći da bih se otisnuo u potragu za izlječenjem poetikom koju je prvo valjalo izmisliti. So on battlefields from here to Barcelona I’m listed with the enemies of love.

Waiting for the miracle, there’s nothing left to do. I haven’t been this happy, since the end of World War II. Moje čekanje poprima svete obrise. Tebi izrastaju krila. Desiće se čudo, veliko poput smrti i zastrašujuće poput rođenja. Kao svijeća si i svjetionik u mraku, u onom neodoljivom crnilu koje sam prizivao čak i kad sam pokušavao pobjeći. Hvataju se za ruke oni koje niko ništa nije pitao i za njih je odlučio.

If the moon has a sister it’s got to be you. Tvoja otvorena usta i moj jezik se savršeno mimoilaze. Takvi procesi zahtijevaju svoj zakon. Umjesto njega posvećujem ti zvijezdu. I ponekad upalim svijeću. Stomak je u plamenu, gorim ispod pojasa i ti ništa ne možeš učiniti u vezi toga. Ne mogu ni ja. Ništa ne treba biti učinjeno. Nedešavanje je ono što mora da se desi da bih nastavio sanjati.

You were Marlon Brando, I was Steve McQueen. You were K.Y. Jelly, I was Vaseline. Ali sve to je iza nas. Odslužio sam svoje. Kolt je u futroli i prst na obaraču. Glad je drugačija. Posvećujem se plesu. Ti biraš valcer, naš je cijeli svijet od Beča do Tennesseeja. Ti prva pleši sa Leonardom, ja ću sa Federicom Lorcom, kasnije ćemo se mijenjati, neka svako ima svakoga, neka tako bude sve dok nas dvoje ne okončamo u klinču koji neće moći da rastave ni repovi smrti, ni rum iz Havane.

I stand in ruins behind you, with your winter clothes, your broken sandal straps. Leonarde, sve o njoj sam nalazio u tvojim pjesmama, kao što su nalazili i mnogi prije mene. Zašto sam onda ubijeđen da sam volio bolje i zaslužio više? Njena adresa, ime, način na koji će kosu prebaciti s jedne strane na drugu i kada će to tačno učiniti, sve si pogodio. Ostavio si instrukcije za reakciju na svaku pojedinost. Preplavilo me je znanje i osjetio sam tvoju svetost. May everyone live and may everyone die.

Give me back my broken night, my mirrored room, my secret life. Poražen sam i ti si prošlost, veća si od seksa i svjetlosti. Sjećanja su prljava i moji prsti će te opet pronaći. Prezir će te učiniti sveticom. Crno-bijeli svijet biram bez premišljanja, iako sanjam u bojama. Klizavo je i vrat se lako lomi. Stariji sam od vremena koje doseže sjećanje, i od sumraka u koji si odjahala. Leonarde, budi ponosan na mene, jedan mali beskraj sam bio Jimmy Dean.

Let’s sing another song, boys, this one has grown old and bitter. I time se krug zatvara. Dok me voli kako sam maštao da će to jednom činiti, uz čaj i naranče koje stižu čak iz Kine, u njegovoj poeziji nalazim savršen alibi za nepovučene poteze, i jasna mi je svaka verzija našeg susreta. Odsanjani smo u tmini umornih misli. Čak i kad sam odbio povjerovati da stvarno postoji i nisam otišao na koncert da se uvjerim u suprotno. Leonarde, nisi me napustio, ni tada, niti ikada. Učitelju srca, jesmo li sad završili? Are my lessons done? Are your lessons done? Are your lessons done?

Deseta pjesma nije nasumična. Ona najavljuje novi album. Oktobar je mjesec koji čekamo. Neki od nas nisu sigurni koliko mračnije bi trebalo da postane.

Preuzeto sa: Mostarski.ba/ novikonjic.ba
(uz saglasnost autora)

Facebooktwittergoogle_plusmail
ocijeni
(0 glasova)