STRADANJE BOŠNJAKA NEVESINJA „Kad zaborav ponovo zaboli" (Obraćanje Esada Bajića iz Konjica)

Foto: Vehid Šišić Foto: Vehid Šišić

U Konjicu je 28. novembra 2019. godine otvorena izložba „Kad zaborav ponovo zaboli“ čiji je autor Senad Sudo Omerika.

Kao dugogodišnji saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Omerika je istraživao zločine počinjene nad Bošnjacima Nevesinja u periodu 1992-1995. godina. Kao rezultat tog rada nastao je i dokumentarni film „Istina“, knjiga „Poginuli Nevesinjci u odbrani domovine 1992-1995. godine“, te brojni radovi objavljeni u najeminentnijim zbornicima sa raznih simpozija i naučnih skupova u zemlji i inostranstvu.

BZK „Preporod“ Konjic je bio organizator događaja i izložbe fotografija o zločinu nad Bošnjacima Nevesinja 1992-1995. godine, a o izložbi su govorili: dr.sc. Rašid Hadžović, Almir Mušinović, Esad ef. Bajić, mr.sc. Nusret Omerika, mr.sc Senad Sudo Omerika. Moderatori su bili: Elmedina Maglajlija-Hodžić i Amer Ćukas.

U narednom članku prenosimo i izuzetno emotivno obraćanje Konjičanina, Almira Mušinovića i Esada Bajića, koji su ostavili snažan utisak na sve prisutne...

----------------------------

ESAD BAJIĆ

 

ORGANIZATOR VEČERAŠNJEG PROGRAMA ME POZVAO DA UČESTVUJEM U NJEMU, S NAGLASKOM DA OVU, USLOVNO REČENO, SUDINU „NEVESINJSKU TRAGEDIJU“ POVEŽEM S NAŠOM KONJIČKOM.

KAŽEM USLOVNO, JER NE MOŽE BITI TRAGEDIJA NI SUDINA, NI NEVESINJSKA, NE MOŽE BITI LOKALIZIRANA I DA JE BILA MJESTIMIČNA I SPORADIČNA, A NIJE, BILA JE OPŠTA, ZAHVATILA SVE NAS, DAKLE ZAJEDNIČKA.

DA SMO JEDNO TIJELO, JEDNA ZEMLJA, JEDNA TRADICIJA, NAJTEŽIM POUKOM SMO POUČENI UPRAVO U AGRESIJI I TO OD STRANE ZLOČANACA I NJIHOVIH KAMA. KOLIKO GOD SE ODVAJALI NA MOSTARCE, KONJIČANE, NEVESINJCE, SARAJLIJE, PODRINJCE, KRAJIŠNIKE. ONI SU NAS JEDNAKO KLALI, UBIJALI, RUŠILI, SILOVALI, IŽIVLJAVALI SE NAD NAMA – OSIM – AKO SMO IM BORBOM PRUŽILI OTPOR.

JESTE LI PRIMJETILI DA U ZADNJE VRIJEME, ŠTO NAM ČEŠĆE STIŽU OPTUŽBE I KVALIFIKACIJE DA SMO ZLOČINCI TO ČEŠĆE U NAŠIM REDOVIMA ČUJEMO RIJEČI: RAT JE PROŠAO, DOSTA JE VIŠE TE PRIČE, TREBA SE OKRENUTI BUDUĆNOSTI?

ONI KOJI IH IZGOVARAJU, NISU PLAĆENI DA TO ČINE. NE. NJIHOVE MISLI SU PRODUKT NARATIVA KOJI SE MEDIJSKI I NA SVE DRUGE MOGUĆE NAČINE  ODAŠILJE OD NAŠIH SUSJEDA PREMA NAMA I OVE NJIHOVE RIJEČI SAMO SU JEDNA OD MOGUĆNOSTI ODGOVORA NA TA NASTAOJANJA NAŠIH NEPRIJATELJA.

NAJGORA MOGUĆA VARIJANTA ODGOVORA KOJOM SE OD PRITISKA PREMA NAMA ŽELI POBJEĆI OKRETANJEM GLAVE i UMIŠLJANJEM DA TO NIJE BITNO.

ONI KOJI TO GOVORE SU GOTOV PROIZVOD USPJEHA MAŠINERIJE KOJA JE UPREGNUTA DA NAKON RATA ZAVRŠI ONO ŠTO NIJE USPJELA U RATU. ONI SU POGOĐENI KAO VOJNIK U RATU ŠTO JE BIO POGOĐEN I NE PRITEKNE LI IM NIKO U POMOĆ MRTVI SU.

DRUGI ODGOVOR JE OTPOR I BORBA I ODRŽAVANJE SVIJESTI DA TRAGEDIJA KAKVA NAS JE ZADESILA NE SAMO U PERIODU 1992-1995. GODINA , NEGO I 1941-1945 I RANIJE KROZ DESETKE GENOCIDA NAD NAŠIM NARODOM, SAMIM SVOJIM PONAVLJANJEM SVJEDOČI DA NIJE PROŠLOST, JER NEMA GENERACIJE KOJOJ NIJE BILA I BUDUĆNOST. I BIT ĆE UKOLIKO NE NAUČIMO DA TO PONAVLJANJE ZAUSTAVIMO.

OKRETANJEM GLAVE TO NEĆEMO POSTIĆI. TIME ĆEMO JE SAMO PRIZVATI.

RAT NIJE BIO I PROŠAO. AKO TE NEKO DANAS IAKO SI  SE ČESTITO I HEROJSKI BRANIO I ODBRANIO,  NASTOJI PRIKAZATI ZLOČINCEM, ZAR TO NIJE NAPAD NA SVAKI PEDALJ TEBE I TVOJE OSOBNOSTI. NE TEBE NEKADAŠNJEG, NEGO TEBE SADAŠNJEG. I ZAR JE MOGUĆE DA ČOVJEK MOŽE BITI NEKADAŠNJI I SADAŠNJI. ŠTA SAM JA DANAS BEZ SEBE OD JUČER, ŠTA SI TI, IKO?

IZVJESNO JE DA, SVJESNO ILI NESVJESNO, IMAMO IZRAŽENU TENDECIJU VIDLJIVU I U MNOGIM JAVNIM OBRAĆANJIMA NAŠIH PREDSTAVNIKA DA SE NARATIV O AGRESIJI I STRADANJU NAŠEG NARODA SVEDE SAMO NA ŠEHIDE. TO JE JEDNAKO OPASNA TENDENCIJA REDUKCIJE POTPUNE ISTINE. OVAKVIM GLEDANJEM NA PROŠLOST MI UZ ŠEHIDE SAHRANJUJEMO I ONO RADI ČEGA JE ŽRTVA ŠEHIDSKA VRIJeDILA šehadeta. A TO JE DRŽAVA, SLOBODA, ŽIVOT I opstanak.

ŠEHIDE JE BOG UZEO SEBI GAZIJE KOJE SU S NJIMA RATOVALE OSTAVIO JE MEĐU NAMA. SVAKI OD NJIH JE ZNAK , POUKA, PODSJETNIK I NAUK.

BIT ĆU NAKRATRO LIČAN. JA SAM VEČERAS NAJAVLJEN KAO KNJIŽEVNIK. ZAŠTO? ZATO ŠTO SAM NAPISAO NEKOLIKO KNJIGA. NO, PODSJETIĆU RADI POUKE. JA SAM MALOLJETNI PRIPADNIK ARMIJE R BIH KOJI JE SA 18 GODINA S PONOSOM KAO BOSANSKOG ŠEHIDA, AKO BOG DA, BABU U MEZAR SPUSTIO. SA HILJADAMA VAS OTPOR PRUŽAO do zadnjeg dana rata. OSTAO SAM ŽIV, I VI STE. 493 ŠEHIDA NISU. OSTAO SAM MANJE VIŠE ČITAV, VIŠE OD PET STOTINA  INVALIDA OVOG GRADA NIJE. JA NISAM KNJIŽEVNIK, JA POKUŠAVAM BITI ĆATO, ZAPISNIČAR NAŠIH ŽIVOTA I ŽIVOTA ONIH KOJI TIJELOM NISU MEĐU NAMA ALI ČIJE DJELO ITEKAKO UŽIVAMO. I ja i vi smo građa za književno djelo koje treba napisati, film koji treba snimiti, sliku koju treba uslikati.

Neki govore da je PREVIŠE SPOMENIKA I PRIČE O RATU?

POGLEDAJTE ŠTA RADI JEVREJSKI NAROD NA OČUVANJU SVOJIH ISTINA O HOLOKAUSTU.

NEKI ČAK GOVORE DA SE TIME ODVAJAMO OD EVROPE. PROĐITE EVROPSKIM ULICAMA I POGLEDAJTE PLOČNIKE. PRED SVAKOM KUĆOM GDJE JE NEKO ODVEDEN U LOGOR IMA PLOČICA SA IMENOM, PREZIMENOM I NAPUTKOM KO JE ODVEDEN I OD KOGA I ZBOG ČEGA.

POGLEDAJTE NA KRAJU KRAJEVA U NAČIN NA KOJI ŽIVI NAROD KOJI NAS JE NAPAO I KOJI NAS I SAD NAPADA. BOLESNI GENOCIDNI UM JE GEOCID U SREBRENICI POVEZAO SA OSVETOM ZA BOJ NA KOSOVU. ONI NI MITOVE NE PREPUŠTAJU ZABORAVU A MI NEMAMO JOŠ JASNU AKCIJU KADA JE U PITANJU GOLA ISTINA. 25 GODINA NAKON RATA NEMAMO MONOGRAFIJE ŠEHIDA, SPISAK CIVILNIH ŽRTAVA RATA, ISPISANE HISTORIJSKE ISTINE O ODBRANI GRADA KOJI ZNAMO DA JEST GRAD HEROJ, ALI TO TREBAMO I DOKAZAT, MI-NIKO DRUGI SA STRANE. TRENUTNO KAD OTVORITE GOOGLE IMAMO REZULTAT DA JE GRAD ZLOČINA I TO JE TRENUTNA ISTINA KOJU TREBAMO OSLOBODIT LAŽI.

 KASNIMO ALI NE SMIJEMO ZBOG TOG ODUSTATI.

SENAD SUDO OMERIKA JE SVOJIM RADOM I borbom INSTITUCIJA. AKO JE BORBA ZA ISTINU DANAS NASTAVAK RATA S PUŠKOM ONDA PITAM IMA LI NEKA INSTITUCIJA DA SENADU SUDI OMERIKI DA ZLATNI LJILJAN?

IMA LI NEKA INSTITUCIJA U NAŠEM NARODU DA JOJ SENAD SUDO OMERIKA PREDA REZULTATE SVOG MUKOTRPNOG RADA, DA SE ARHIVIRAJU, ČUVAJU, PRIDRUŽE DRUGIM KOJI SLIČNO RADE?

IMAMO LI MI U KONJICU TAKVU INSTITUCIJU U KOJU ĆETE DONIJETI SVOJE RATNE DNEVNIKE, DOKUMENTE, USPOMENE, PREDATI IH ZNAJUĆI DA NJIHOVA TRAJNOST BIVA TRAJNO I INSTITUCIONALNO ZAŠTIĆENA?

GOVORIM TO JER MNOGI OD VAS MI DOLAZE S VRIJENDIM MATERIJALIMA, ALI JA LIČNO, KAO I SENAD OMERIKA, KAO SLIČNI, NISMO INSTITUCIJE. JA TI NE SMIJEM UZETI TAJ MATERIJAL JER NE ZNAM GDJE ĆU S NJIM, KOME GA PREDATI. NIJE HISOTRIJA NARODA ŽIVOT POJEDINCA, ONO ŠTO JE OD NARODNOG INTERESA MORA BITI ZAŠTIĆENO OD SMRTI POJEDINCA. I ZATO MORAMO IMATI INSTITUCIJE KOJE ĆE ČUVATI NAŠA PAMĆENJA, NAŠE DOKAZE, NAŠA ISKUSTVA I KAD NAS PAMTIOCA TOG VAKTA VIŠE NE BUDE.

DANAS SAM, PRIMJERA RADI,  SJEDIO SA GOSPODINOM ALMIROM MUŠINOVIĆEM. ON DANIMA ISTRAŽUJE NEKE ČINJENICE, TROŠI VRIJEME, NOVAC... JA ISTO TO DANIMA ISTRAŽUJUEM. DUPLO SMO SE POTROŠILI DA BI SMO DOBILI ISTE ČINJENICE. HOĆEMO LI TAKO I NASTAVITI, POJEDINAČNO?

JE LI TO ZADATAK BORAČKIH UDRUŽENJA? PO MOM MIŠLJENJU NIJE. SVE SU TO VOLONTERSKE ORGANIZACIJE, ONE SU TU DA POMOGNU, PRIKUPE,OLAKŠAJU, ANIMIRAJU ALI MORA POSTOJATI PROFESIONALNI CENTAR KOJI ĆE OBJEDINJAVATI SVE NAŠE SNAGE. TE INSTITIUCIJE AKO IMAJU MORAJU SE POKAZATI, AKO NEMAJU MORAJU SE USPOSTAVITI. VELIK JE ULOG U PITANJU I TAJ ULOG NIJE PROŠLOST, TAJ ULOG JE NADA DA BUDUĆNOST NAŠE DJECE NEĆE BITI UVIJENA U NEKI NOVI GENOCID .

JOŠ JEDNOM SE NAJDUBLJE ZAHVALJUJEM SENADU SUDI OMERIKI ZA NJEGOV RAD I ZALAGANJE, ORGANIZATORIMA ZA OVAJ PROGRAM I APELUJEM NA SVE NAS DA NAM ISTINA NE OSTAJE NA PLEĆIMA SENADA OMERIKE, AMORA MAŠOVIĆA, AVDE HUSEINOVIĆA I SLIČNIH LJILJANA DANAŠNJEG VREMENA NEGO DA INSTITUCIONALNO STANEMO U ZAŠTITU I PROMOCIJU ISTINE.

ONI KOJI ZBOG LIČNOG KOMODITETA KOČE OVAKVE AKTIVNOSTI TREBAJU BITI UKLONJENI S MJESTA NA KOJIMA TO MOGU ČINITI, KO GOD BILI. TO JE PO MENI OBAVEZA, ČIN PATRIOTIZMA I BOGOUGODNO DJELO." - kazao je Esad Bajić, prenosi portal novikoniic.ba

Fotografija Vehid Šišić - Fotografijom rečeno.

Novikonjic.ba

ocijeni
(31 glasova)