Batonova tribina “KONJIČANI U ZENICI”

Srijeda, 27. novembra, u Muzeju grada Zenica,  nakon himne “Jedna si jedina” u izvođenju hora “Sejfullah” iz Konjica, još jedna tribina koju organizuje KPS “Baton” Zenica, krenula je pozdravnim obraćanjem predsjednika dr.sci. Amira Ismića.

 

Potom sam u ulozi moderatora recitovao svoju pjesmu “Neretvi pjesma” te prisutnima čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. “Ovo je još jedna prilika da Baton ugradi bar jedan kamen u zidove jedine nam domovine. Promovišući knjigu “Batonove priče” u 15 gradova i mjesta, doživjeli smo nova prijateljstva, izgradili nove mostove koji će nas povezivati a ne razdvajati, inicirali smo nove projekte. Tako smo promovisali grad Zenicu i priču kako je primarno biti čovjek, pa tek onda Zeničanin, Konjičanin, Sarajlija. Ne čekajući da izađe sunce, Baton svojim idejama tjera mrak. Do sada je organizovao preko 70 tribina. Baton nema stalni izvor finansiranja, ali ima ideje koje često, skoro u nemogućim uslovima i realizuje. Večerašnjim druženjem započinjemo vezivati ljude i gradove.”

Čovjek kulture, kako bi u najkraćem opisao mr.sci. Benjamina Mušinovića, direktora Centra za kulturu “Narodni  univerzitet Konjic”, inače rođeni Sarajlija, koji u Konjicu kulturu živi i radi dvadeset četiri sata dnevno, i sa kojim sam i realizovao ovo kulturno veče. Nije htio da se govori o njemu. Skromnost i predanost horu “Sejfullah” nadjačala je potrebu da govorimo kako se u kulturi trnovitim putem dolazi do cilja. U filigranu izuzetnog repertoara hora “Sejfullah” koji osvaja svjetske pozornice, redale se se ilahije i recitali, sada glumca mr.sci. Benjamina Mušinovića. Nakon ilahije “Jahač hrabrosti” čiji je autor književnik i gazija iz Konjica, Esad ef. Bajić, ukratko sam ga i predstavio. “Ne gura se u književnike, ali ono što piše svrstava ga u izuzetno čitane, posebno nadarene. Njegova svaka knjiga, svaki rad zaslužuje posebnu pažnju. Esad Bajić rođen je 1974.godine, u Ribarima, općina Konjic. U toku školovanja u drugom  razredu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, postao je glavni i odgovorni urednik Lista "Zemzem". Od 1992. godine bio je pripadnik Armiji R BiH, gazija (4. muslimanska slavna lahka brigada). Danas neumorno piše u Konjicu, gdje je i imam. Tu je još puno radova vjerskog karaktera i trebalo bi nam puno više vremena da sve pobrojimo. Čitajući njegovu knjigu “Mevludski šapat” ja sam najbolje razumio ko je ustvari Poslanik Muhamed, a roman “Sjena jednog Taiba” koji je doživio četiri izdanja, mene je ostavio bez daha.”

U sklopu tribine, u digitalnoj formi, prisutni su mogli vidjeti fantastičnu izložbu fotografija, zaljubljenika ove umjetnosti, kako je fotografi zovu “kečenje” jer valja stajati dugo na mjestu i čekati (ketiti) da se uhvati trenutak. “Vehid Šišić je  sa svojim fotografijama ušao u moju knjigu “Tragom čaja od papaje”. O njemu najbolje govore njegove fotografije. Konjička ćuprija, koju on fotografiše u rani sabah ili kasno noću, zatim pod suncem, svaki put je nova. “Most ljubavi” na njegovim fotografijama, ašićare ašikuje sa rijekom Trešanicom. Onda nas pogodi fotografijom Vardačke džamije. Uhvati joj sjenu tuge, jer joj je granata odbila vrh munare. Tako opominje i danas, pored pravoslavne crkve posvećene svetom Vasiliju Velikom, kojoj ne fali ništa. To je potvrda onog o čemu sam govorio na početku, biti i ostati čovjek čak i u vremenu zla.”

Na kraju, ostavljajući zadovoljnu publiku u stanju emotivne dirnutosti, hor “Sejfullah” nas je počastio pjesmom “Pjevat ćemo šta nam srce zna” čiji se stihovi nekako podudariše sa radom Udruženja KPS “Baton” Zenica i ovom neobičnom večeri kulture “Pjevat ćemo šta nam srce zna, pjesme sa svih strana planina, čujte me ljubavi sam žedna, jer je pjesma jedna nama suđena.” Uistinu, samo razumom obdareni u Bosni Hercegovini razumjeti će ovu pjesmu, na koju se kao biser naslonila i završna pjesma “Bosno moja”, koju je hor “Sejfullah” otpjevao a capello. Zapjevali su svi prisutni.

Baton ide dalje, jer su pred njim bar dva milenija ljubavi za Bosnu i Hercegovinu. Toliko je već prošlo!

 

publika_konjičani_u_zenici.jpg

 

hor_Sejfullah_1.jpg

 


 

Piše: Said Šteta, književnik i novinar

ocijeni
(1 glas)