GDJE SU PARE? Javna rasprava po mjesnim zajednicama vrhunac je licemjerstva vlasti!

Lokalna vlast nije organizovala blagovremene, valjane ili nikakve izbore u mjesnim zajednicama, a ovih dana organizuje javnu raspravu o Nacrtu budžeta u takvim MZ.


Većina MZ nema nikakvo rukovodstvo, nema prostorije ni oglasne table, pa ko onda saziva sjednice, ko i kako obavještava građane, pitaju se ti isti građani?

Nelegalno i nelegitimno sjednice saziva i raspravu u MZ organizuje Služa za privredu, finansije i društvene djelatnosti. Da li općina i političke stranke imaju i jednog pravnika, da li Općinsko vijeće ima i jednog odgovornog vijećnika, izgleda godinama se uzalud pitaju građani.

Javne rasprave su slabo najvaljene, nedostupni su radni materijali, organizuju se u radno vrijeme (11:00 h?) i to sve govori koliko ih zanima prisustvo građana i njihovi problemi.

Kakvu komunikaciju imaju vlasti i političke stranke sa građanima? Ignorantski odnos vlasti i stranaka prema građanima vodi do njhove pasivizacije. Oni kažu nas je narod izabrao, a narod kaže nismo mi nego vaše stranke su vas postavile i ponudile.

Kakavi izbori - takva i odgovornost, efikasnost, javnost rada i javna kontrola rada javnih djelatnika i javnog novca.
Ko u nepostojećoj MZ prima i troši novac iz budžeta, ko, kako odgovara za rad ili nerad MZ, urađene ili neurađene poslove?

Posebna priča su gradske MZ, gdje javnu raspravu nema ko organizovati, posebno u MZ Centar i Stari Grad. Javna rasprava u MZ se preskače, odmah se organizuje završna rasprava za općinski i završni nivo. Logično bi bilo da na tu raspravu predstavnici MZ donose i usaglašavaju stavove iz MZ.

Žene Kruščice srušile su odluku lokalne vlasti o izgradnji mini HE, a u obrazloženju suda piše da je odluka nezakonita jer nije provedena valjana rasprava u mjesnoj zajednici. Najgora je šutnja i pasivnost u Konjicu, gdje su građani naviknuti na nezakonitost, anarhiju i nerad vlasti, posebno odjela za mjesne zajednice.

A poznato je da cijela EU počiva na lokalnoj samoupravi, gdje se uvažava mišljenje svakog pojedinca. Obična sudska tužba oborila bi ovako nelegalno, bez javne rasprave, donesene budžete i druge odluke lokalne vlasti.

Portal poziva nadležne na zakonitost, ustavno pravo građana na informisanost, nastavlja biti u službi svih građana, svih mjesnih zajednica od Odžaka, Čelebića, Lisičića, pa sve do Jasenika, radeći tako za bolji i ljepši Konjic.

IMA LI MJESNIH ZAJEDNICA? Danas počele javne rasprave o nacrtu budžeta općine Konjic za 2020.

Novikonjic.ba

ocijeni
(13 glasova)