Zemljotres od 5,4 stepena pogodio BiH

Nakon niza zemljotresa sa epicentrom u Albaniji, danas u 10:20 sati jako i dugotrajno podrhtavanje tla osjetilo se i u Bosni i Hercegovini.

 

Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zemljotres je bio jačine 5,4 stepena po Richteru. Iako je prvobitno izmjereno 5,2 stepena, naknadno je ovaj podatak promijenjen.

Epicentar je bio na području Hercegovine, 11 km od Nevesinja i 77 km južno od Sarajeva na dubini od 10 km.

Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)

Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)Zemljotres je zatresao zgrade, a njihanje je trajalo prilično dugo zbog čega su u mnogim gradovima stanovnici istrčali na ulice. Na stranici EMSC-a najviše komentara ostavljaju građani Mostara koji opisuju koliko se zemljotres osjetio.

"Bio je jak potres, trajalo je dugo. Odavno jači potres nisam osjetio na području Mostara", jedan je od komentara.

EMSC@LastQuake

M5.4 #earthquake (#zemljotres) strikes 79 km SW of #Sarajevo (Bosnia & Herzegovina) 21 min ago. Updated map of its effects:

View image on Twitter


Komentare ostavljaju i građani drugih hercegovačkih gradova, ali i Dubrovnika.

"Naša zgrada od 10 spratova se dobro tresla 15-tak sekundi. Veoma ružan osjećaj. Bilo je zastrašujuće", napisao je jedan stanovnik Ilidže.

Još jedan stanovnik Sarajeva opisuje da se uplašio i probudio djecu. U mnogim kvartovima u glavnom gradu BiH građani su iz straha izašli na ulicu.

Sarajevo (Foto: Klix.ba)

Sarajevo (Foto: Klix.ba)Podrhtavanje tla osjetilo se i u okolnim zemljama. Zasad nema informacija o nastaloj šteti.

Podsjetimo, serija zemljotresa na području naše regije počela je rano jutros nešto prije 4 sata, kada je zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio područje Albanije. Na istom području uslijedilo je i podrhtavanje tla od 5,1 pa 5,3 stepena, a potom i niz slabijih. Potom je jutros u 7:10 sati ponovo jače zadrmalo, 5,4 stepena.


 Klix.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)