S tri gola u nastavku BiH slavila u Vaduzu, slijedi baraž

Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom u Vaduzu protiv Lihtenštajna završila je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Kada smo saznali rivale u kvalifikacijama za EP, vjerovali smo da napokon možemo otići na smotru najboljih selekcija na Starom kontinentu. Nikad slabija Grčka, Armenija, "mala"Finska, Lihtenštajn, a i sama Italija, tješili smo sami sebe, nije što je nekad bila.

Ipak, Italija je ostvarila svih 10 pobjeda, Finska otišla prvi put na Euro, Grčka i sa smjenom generacija uspjela da nam uzme četiri boda, a bodove nam je uzimala i Armenija. Sve u svemu, srećom pa je večeras završen kvalifikacijski ciklus, a jedina nada da odemo na Euro jeste baraž koji se igra u martu 2020. godine.

Robert Prosinečki je za duel u Vaduzu odlučio da promiješa karte, da odmori neke ključne igrače, te da priliku pruži onima na koje je manje računao u proteklo vrijeme. Sve u svemu, ovaj meč i nije imao rezultatski značaj, pa nije bilo ni važno ko će igrati.

Tek od 57. minute je krenula golijada i u tih 30 i nešto više minuta ostvarili smo sigurnu pobjedu. Prvi gol postigao je Eldar Ćivić na asistenciju Hajradinovića, a već u 64. minuti Armin Hodžić je udarcem povisio na 2:0.

Razigrani Hodžić je u 72. minuti nakon sjajne lopte Bešića poentirao za 3:0. Mirno smo dočekali kraj utakmice, pa se sada okrećemo baražu koji je na programu u martu 2020. godine. Imat ćemo polufinale kod kuće, pa onda eventualno finale i dvije utakmice smo od Eura.

BiH je kvalifikacije okončala na četvrtom mjestu sa 13 bodova. Ispred su Italija sa 30, Finska sa 18 i Grčka sa 14 bodova. Armenija je peta sa 10, a Lihtenštajn posljednji s dva boda.


Enver  Nimanović

ocijeni
(0 glasova)