Šefik Cero: “Dok smo igrali u Jablanici tenkovi španske jedinice u sastavu UNPROFOR-a bili su oko stadiona Turbine“

U septembru 1995. u Jablanici su reprezentativci Bosne i Hercegovine prvi put igrali na fudbalskom terenu u našoj državi; golman ŠEFIK CERO bio je kapiten, “po nalogu” tadašnjeg selektora FUADA MUZUROVIĆA.


Šefik Cero je prvi kapiten reprezentacije BiH u fubalu

Screenshot_3.png

Bilo je to dva mjeseca i pet dana prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. No, nešto nismo u ovom trenutku u mogućnosti odgovoriti na pitanje sjećamo li se i da li je bio lijep i sunčan dan, pa da nam početak ovog teksta bude kao start hemijskom olovkom u pismenoj vježbi u petom, šestom razredu osnovne škole.

Nema veze, prvu utakmicu u matičnoj domovini fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je protiv selekcije novinara 16. septembra 1995. godine, u Jablanici.


VEDIN MUSIĆ “U ZAGRADI”


Šefik Cero, golman Igmana iz Konjica i Turbine iz Jablanice, tada je bio kapiten “A” tima BiH. S obzirom da je utakmica odigrana u našoj državi, njega ćemo, pogotovo zbog ratnih okolnosti, tretirati i kao prvog kapitena u istoriji fudbalske reprezentacije koja će ove godine igrat na Mundijalu u Brazilu.

“Imam i video kasetu sa te utakmice, koju je prenosila Televizija Bosne i Hercegovine. Igrali smo na stadionu Turbine u Jablanici, a selektor je bio Fuad Muzurović, dok je selekciju novinara vodio Husnija Arapović.

Rat, borbe, padaju granate, tenkovi španske jedinice u sastavu UNPROFOR-a oko stadiona, ma, strahota”, prisjeća se Šefik Cero, dok sjedimo u Motelu Konjic, na izlazu iz tog grada prema Sarajevu: 

 

“Turbina je 1994. pravila ekipu koja će se takmičiti u našoj prvoj ligi. Pa su pozvali Nedima Jusufbegovića, bivšeg trenera Veleža, Suada Golubića i mene iz Konjica da im se priključimo, jer se kod nas nije moglo igrati.

A onda smo se i takmičili na prvom Državnom prvenstvu BiH u Tuzli, 1994. godine. Bio sam pripadnik Armije RBiH. Trenirao bih desetak, petnaest dana sa Turbinom, a onda na položaj.

Pa su me putem veze pozvali i rekli mi da dođem u Jablanicu, zato što }e reprezentacija BiH tamo odigrati utakmicu. Nisam mogao vjerovati... Jer, rat je to.”


Reprezentativci su spavali u Hotelu Jablanica i bili, kako kaže Cero, tri dana u karantinu.

“Bio je to stvarno doživljaj. Imali smo sastanak sa Fuadom Muzurovićem, kada je on ustao i rekao: ‘Cero je kapiten.‘ Vjerovatno zato što se Igman prije rata takmičio u jakoj međurepubličkoj ligi Jug.

I, šta se desi u maju 2008., kada je u Sarajevu odigrana humanitarna utakmica Kodro, Bolić i prijatelji. U Hotelu Radon Plaza u Sarajevu sjedi sva ona elita, kad usta čovjek i, pokazujući prstom na mene, reče:

‘Onaj brko, nije ni Đuro ni Suljo, ni Mujo, on je 1995. bio kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.‘ A u Hotelu Jablanica 1995. samo sam Muzuroviću rekao: Hvala Ti što si me pozvao.”

 

U novinskom izvještaju iz Jablanice koji su potpisali Rešad Mamela i Fazlo Dervišbegović piše da su za selekciju BiH tada igrali: ‘Cero, Ikanović, Čilić, Rizvić, Bijelić, Bajrović (Musić), Imišrević (Ćolaković), Krešić, Mešić, Mujanović i Osmić‘, a za novinarski tim: Omić, Kučuk, Mešetović, Sarajlić, Provalić, Bajrić, Salkić, Sokić, Kardaš, Hrnjić i Džafić.

Da, da, momak u zagradi “A” tima je Vedin Musić, dugogodišnji reprezentativac BiH i član Torina, između ostalog, tada igrač Slobode iz Tuzle.

Utakmici u Jablanici prisustvovalo je pet hiljada gledalaca!

Rezultat je bio jedan - jedan, a strijelci su bili Sokić za “novinare” i Imširević za “A” tim. Mada u izvještaju piše da je gol za “novinare” postigao Sokić, dok u sastavu tima stoji da se čovjek preziva Sović. Nikome ne zamjerite ovaj put!


SAČUVAJ ZASTAVICU ZA BRAZIL


Uglavnom, utakmici je prethodila prva redovna skupština NS R/F BiH. “Pod predsjedavanjem predsjednika Nogometnog saveza R/FBiH mr. Jusufa Pušine, uz prisustvo 34 delegata iz svih slobodnih krajeva BiH, donesene su vrlo važne odluke za dalji rad i afirmaciju bh. nogometa.

Jedna od najvažnijih odluka odnosi se na formiranje Prve federalne lige R/FBiH koja će brojati 16 timova i čije takmičenje treba da počne u oktobru.

Članovi buduće Prve federalne lige biće poznati po okončanju kantonalnih liga u narednih dvadesetak dana.

Za sada su sigurni oni klubovi koji su se u bivšoj Jugoslaviji takmičili u prvoj i drugoj ligi”, napisali su Mamela i Dervišbegović u izvještaju.

U Mostaru je donijeta i odluka o formiranju Izvršnog odbora Nogometnog saveza R/FBiH, a predsjedniku mr. Jusufu Pušini i generalnom tajniku Ivici Mioču izglasan je mandat na ovim funkcijama u naredne dvije godine.


Kao kapiten “A” tima Šefik Cero je dobio zastavicu Nogometnog saveza R/FBiH: “Sačuvao sam je i imam želju da je, kad počnu pripreme reprezentacije BiH za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, poklonim našem golmanu Asmiru Begoviću, i da mu kažem:

"Slušaj, Begoviću, ovo je ta prva zastavica našeg Saveza. Pokloniću Ti je, jer ćeš Ti braniti za našu reprezentaciju još sigurno deset godina. A i rekli su mi, još 1995.: ‘Sačuvaj tu zastavicu, trebaće nekom. ’ A, ne znam, možda je poklonim i našem sadašnjem kapitenu, Emiru Spahiću."


A trebao je 1986. Šefik Cero potpisati za FK Sarajevo. Me|utim, možda je tada bio bolji, mada nije sigurno, Enver Lugušić koji je u Sarajevo doaao iz Jedinstva iz Brčkog.

Bio je Cero u Igmanu i saigrač Davora Jozića i Dragana Jakovljevića, kasnijih prvotimaca ekipe s Koševa i reprezentativaca Jugoslavije, koji su sa Sarajevom bili šampioni Jugoslavije u sezoni 1984./1985. 

Rođen je 1962., prije tri godine bio je trener Igmana, a zaposlen je u Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine.

Screenshot_5.png


ARHIVA / Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)