Čiji se glas čuje u svijetu?

Strani mediji su reagovanje gospodina Komšića na izjavu Emmanuela Macrona zabilježili u jačoj formi nego što je to izraženo u domaćim medijima

 Kako je poznato, francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu za The Economist 9. novembra ove godine izrekao je često citirane riječi: “…Ako ste zabrinuti za ovaj region, prvo pitanje nije Makedonija, ni Albanija, to je Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja otkucava uz samu Hrvatsku, i koja se suočava sa problemom džihadista povratnika, jeste Bosna i Hercegovina”. Na ovu izjavu uslijedile su brojne reakcije u zemlji. Ako se posmatraju izvještaji stranih agencija i medija, onda se može reći da su dva reagovanja iz Bosne i Hercegovine bila najčešće navođena.

Prvo reagovanje je izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodina Željka Komšića da će pozvati francuskog ambasadora na razgovor u Predsjedništvo. Ovu informaciju prenijeli su agencija The Associated Press, The Washington Post, BIRN i drugi. U ovim izvještajima je riječ “pozvati”, koju je koristio kabinet gospodina Željka Komšića, prevedena engleskom riječju “summon” (nalog da se dođe), što je u diplomatskom rječniku strožije od riječi “invitation” (poziv). Poziv je ljubazan akt kojim se predstavnik prijateljske zemlje poziva na razgovor o nekom ozbiljnom pitanju. Nalog se upotrebljava kada je riječ o službenom zahtjevu upućenom nekom ambasadoru da se pojavi u ministarstvu vanjskih poslova radi predaje službenog protesta ili pisma.

Strani mediji su reagovanje gospodina Komšića zabilježili u jačoj formi nego što je to izraženo u domaćim medijima. Pošto strani mediji nisu naviknuti na diplomatske reakcije bosanskohercegovačkih vlasti u sličnim slučajevima, to je ova reakcija gospodina Komšića registrovana. Otvorena pisma, saopštenja, molbe i slično ne prelaze granice Bosne i Hercegovine i ne dopiru do strane publike.

Drugo reagovanje je izjava glasnogovornika Islamske zajednice, gospodina Muhameda Jusića. On je, između ostalog, izjavio da je Macronova izjava skandalozna i da je francuski predsjednik neosnovano optužio Bosnu i Hercegovinu da bi opravdao sprečavanje balkanskih zemalja sa značajnim muslimanskim stanovništvom da ostvare svoje aspiracije za članstvo u Evropskoj uniji. On je, također, naveo da je oko 300 državljana Bosne i Hercegovine, većinom žena i djece, otišlo na ratišta u Siriji i Iraku u poređenju sa preko 1.900 džihadista iz Francuske. “Ovih dana”, rekao je, “Francuska očekuje povratak oko 450 džihadista… Ne vidim kako ovo može biti veći problem u Bosni nego u Francuskoj”. Ovo reagovanje je citirano u izvještaju agencije The Associated Press i medija The Washington Post, Al-Jazeera, Politico i BIRN.

Kratka analiza izvještavanja stranih medija o izjavi francuskog predsjednika pokazuje nam šta od domaćih reagovanja nalazi mjesto u svjetskim medijima. Može se zaključiti da je reakcija gospodina Željka Komšića zabilježena, jer je riječ o diplomatskom odgovoru na tvrdnje jednog stranog šefa države. Reakcija gospodina Jusića zabilježena je zato što je koncizno, konkretno i putem validne komparacije odgovorio na navode francuskog predsjednika. On se nije služio floskulama, pojednostavljivanjima i birokratskim rječnikom karakterističnim za brojne domaće političare.

Pošto je šteta uzrokovana Macronovom izjavom učinjena u stranom mediju, jedino relevantne reakcije su one koje su ti i slični mediji zabilježili.


 Oslobodjenje.ba / Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)