NAJAVA: DAN BRIGADE NERETVICA - Boračko udruženje Klis

Upravni odbor Boračkog udruženja Klis je na svom sastanku održanom u OŠ Seonica u nedjelju, 22.09.2019. godine sa sa početkom u 18,00 sati donio jednoglasnu odluku da ove godine svečano obilježi Dan brigade Neretvica ili 445. ili 45. Brdske brigade.


Brigada je kroz ratni put mjenjala svoje ime nekoliko puta, a nikada nije mjenjala svoga komadanta majora Hasana Hakalovića, koji je ove godine na prijedlog Boračkog udruženja Klis dobio najveće Općinsko javno priznanje Povelju sa zlatnim grbom Općine Konjic za posebne zasluge u odbrani Države Bosne i Hercegovine.

Brigada je formirana 11.11.1992. godine i ove godine proslavlja svoj 27. rođendan.

Bila je Brdska i Lahka brigada, njeni pripadnici su stalno bili na brdima, a lahko im nikada nije bilo jer su najteže borbene zadatke najčešće izvršavali oni i na tim putevima borbe izgubili veliki broj svojih saboraca, od kojih se neki i do dana današnjeg vode kao nestali.

Mnogi su dali dijelove svoga tijela za slobodu koju danas imamo, a još uvijek znatan broj boraca nije materijalno zbrinut.

Zato vas u ime Boračkog udruženja Klis pozivamo da 11.11.2019. godine u Buturović Polju pobijedimo zaborav, da obilježimo i proslavimo Dan brigade Neretvica, da Brigadu stavimo na njeno časno historijsko mjesto koje je skupo plaćeno i da se sjetimo svih naših poginulih boraca i šehida. - saopćeno je iz BUK-a, prenosi portal novikonjic.ba.

---------------------------------------

OBILJEŽAVANJA DANA BRIGADE NERETVICA
U ponedjeljak, 11.11.2019. u Buturović Polju
Pobjedimo zaborav!

Novoosnovano Boračko udruženje Klis, koje još nije napunilo ni godinu dana svoga postojanja i rada odlučilo je uz pomoć MZ Neretvica i financijsku pomoć Općine Konjic obilježiti Dan brigade Neretvica ili 445.brigada, odnosno da obilježi njen 27. rođendan.
Na ovaj potez Boračko udruženje Klis se odlučilo da porazi zaborav, da se sjetimo i nikad ne zaboravimo 121 šehida ili poginulog borca koji ugradiše svoje živote u odbranu jedine nam domovine - države Bosne i Hercegovine.
Mi živimo u slobodi koju nam oni donesoše i zato nam je želja da ih sačuvamo od zaborava, a jedan od načina je i organizovanje ove manifestacije.
Na temelju navedenog pozivamo poštovane i cijenjene porodice šehida tj. roditelje šehida ili poginulih boraca, njihove supruge, djecu, braću, sestre i ostalu rodbinu, također pozivamo ratne vojne invalide koji državi i našoj slobodi podariše dijelove svoga tijela, pozivamo demobilisane borce Armije Republike Bosne i Hercegovine, vojnike i starješine naše i drugih brigada, pozivamo predstavnike organa vlasti na svim nivoima, predstavnike političkih partija, javnih i privatnih preduzeća, predstavnike drugih udruženje i medije. Pored navedenih pozivamo sve one čiji su ratni putevi vodili kroz Neretvicu i one kojima su borci 445. brdske brigade pomagali oslobođenju njihovih krajeva i stanovnike koji su kao izbjeglice i raseljena lica našli svoja utočište u pitomoj Dolini Neretvice da 11.11.2019. godine u 11 sati budu u Buturović Polju u jedinstvenom stroju borbe protiv zaborava.
Kratko rečeno pozivamo građane Neretvice, općine Konjic, Hercegovine i Bosne i Hercegovine da navedenog datuma budu u Buturović Polju na obilježavanju Dana 445.brigada, na čuvanju njenih svijetlih puteva i časne borbe, te čuvanju trajnog sjećanja na naše šehide i poginule borce.
Posebno nam je drago što je ove godine komadant brigade Neretvica major Hasan Hakalović dobio najveće Općinsko javno priznanje za odbranu općine Konjic države Bosne i Hercegovine "Povelju sa zlatnim grbom Općine Konjic", koje je ujedno i priznanje našoj brigadi Neretvica.
Posle navedenog javnog poziva (svi ste pozvani) dužni smo vas obavijestiti da program počinje u 11,00 sati učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Spomenik kod džamiji u Buturović Polju. Poslije polaganja cvijeća će oni koji mogu klanjati podne namaz po takvimskom vremenu u 11,35 sati. Poslije klanjanja podne namaza obilježavanje se nastavlja u zgradi bivše Tvornice zakovica.
Ovaj javni poziv i obavještenje o obilježavanju Dana Brigade završio bi citatom koji je u istoj zgradi Tvornice zakovica u Buturović Polju izgovorio u poslijeratnim godinama tadašnji potpredsjednik Federacije BiH gosp. Ejup Ganić: "Bužim, Teočak i Klis su vulkani odbrane ove Države, Država im neće i ne smije zaboraviti".

Dobro nam došli dragi gosti - borci protiv zaborava!

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)