Promocija monografije "Svjedok turbulentnog vremena" u Konjicu u petak, 25.10.2019. godine u 18:15 sati

Promocija monografije SVJEDOK TURBULENTNOG VREMENA, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972. će se održati u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu u petak, 25.10.2019. godine sa početkom u 18,15 sati.

Promotori: Prof. dr. Ismet Bušatlić • prof. Mustafa-ef. Spahić • Kemal Balihodžić • Izedin Šikalo. Moderator: Selim Herić.

Monografijom je obuhvaćeno 100 pripadnika generacije, što je smatrano najbrojnijom generacijom poslije Drugog svjetskog rata.

  1. generacija je bila prepoznatljiva „štrajkom“ čime se skrenula pažnja javnosti na određene nepravde koje su se događale prema medresi. Štrajk je trajao od 11.01. do 17.03.1972., odnosno dva mjeseca i šest dana. Jedan od osnovnih zahtjeva bio je vraćanje nastavnog programa u okvire utvrđenih normi vakufnamom i omogućiti učenicima medrese kvalitetnije obrazovanje.

53 pripadnika generacije završili su fakultete, dva pripadnika stekli su naučna zvanja doktora i dva magistra nauka.

Generacija je podarila Reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, dvojicu muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderrisa - profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 su obavljali službu imama, muallima i hatiba, a preko 50 je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu.

Pripadnici Generacije bili su uključeni u ratna predsjedništva općina, ministarstva, direktori, rukovodioci, predsjednici uglednih institucija... Iz Generacije su dva ambasadora, publicisti, profesori, vrsni alimi, visoko pozicionirani kadrove u društvu itd.

U vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici generacije Gazi Husrev-begove medrese o kojima govori ova monografija imali su aktivnu ulogu u organizaciji otpora tokom 1991. i prvih mjeseci 1992. i u odbrani, sve vrijeme trajanja agresije. 

Za doprinos odbrani Bosne i Hercegovine trojica su dobitnici najvišeg vojnog priznanja "zlatni ljiljan" i jedan dobitnik "zlatne policijske značke".

U odbrani od agresije svoje živote za slobodu dali su 5 šehida. Trojica kolega sa svojim džematlijama određeno vrijeme su proveli u logorima.

Monografija-2.jpg


 Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)