JASMINA PAČARIZ NAJPOZNATIJA KONJIČKA PROFESORICA

Profesorica Jasmina poznatija kao profesorica Jasa, u razredu je provela punih četrdeset godina i o tome može roman napisati, a nas je primila u svojoj kući na Orašju. Povod za razgovor je 5.10., Svjetski dan učitelja.


„U Konjic smo preselili 1950-te godine, gdje sam školske 1956/57 završila gimnaziju u drugoj generaciji konjičkih gimnazijalaca. Zgrada škole  bila je na Musali u poznatoj austrougarskoj kasarni, gdje su išli i osnovci. Ispred mene u prvoj generaciji konjičkih gimnazijalaca bili su Kasim Prohić, Avdo Kosovac i drugi, a predavali su Mitar Todorović, Novak Špadijer, Ivan Grgurev, Mušan i Olga Arslanagić, Mustafa Šator, Branko Dželetović i drugi.

Završila sam matematiku i fiziku u Sarajevu i 1963 počela raditi, a direktor škole bio je Asim Kekić.Kolege su mi bile Rajko Bjelica, Ana Perišić, Vjekoslav Križanović, Osman Krgo, kasnije dolaze Đevka Jelešković, Jelena Kuljanin, Šehić Dževad, Milorad Gligorević, Zdenko Blažević i drugi. Bio je to jedan divan kolektiv, mnogo se radilo, cijelo društvo odgoju je pridavalo zasluženi značaj“, ispričala je svoje sjećanje profesorica Jasa, koja je, kaže, u penziji od 2004-te godine.

Prije tri mjeseca profesorica je operisala kuk u mostarskoj bolnici na Bijelom Brijegu, i bila kaže obasuta nevjerovatnom pažnjom svih doktora od kojih su mnogi bili njeni učenici. Oporavak poslije uspješne operacije, protiču odlično. 

Na kraju razgovora podsjetili smo se na poznatu Platonovu filozofsku misao, „Bude li Atena imala loše obućare , njeni građani će hodati bosi. Bude li imala loše učitelje, Atena će propasti.“

M.ČUKLE

ocijeni
(2 glasova)