Niko od komandanta nije kažnjen za ubistva u Konjicu

Ni nakon više od dve decenije, od kada su Seadu Buturoviću doneli male improvizovane kovčege sa posmrtnim ostacima njegove majke i sestre, ni jedan visoki oficir nije po komandnoj odgovornosti osuđen za ubistva civila počinjena na području Konjica u Bosni i Hercegovini.

„Posmrtni ostaci moje majke i sestre mogli su stati u dve najlonske vreće. Identifikovao sam svoju pokojnu majku na osnovu nekoliko delova haljine koju je nosila“, priseća se Buturović.

Budući da je to područje bilo na tromeđi teritorija, za vreme rata, oko Konjica su se vodile borbe između sve tri involvirane strane u sukobu – Vojske Republike Srpske (VRS), Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeće obrane (HVO).

Više od 200 civila ubijeno je u Konjicu, ali su za njihovu smrt osuđeni samo vojnici nižeg ranga.

Iz Tužilaštva BiH kažu da je Sud BiH doneo dve presude za zločine nad civilima u Konjicu, jednu protiv pripadnika VRS-a, a drugu protiv pripadnika HVO-a.

Za zločine u Konjicu osuđeno je i 17 pripadnika ABiH, a protiv 13 vodi sudski postupak.

Međutim, opsežne optužnice protiv pripadnika VRS-a i HVO-a zbog granatiranja Konjica nisu podignute, iako je, prema rečima advokata sa ovog područja, vođen veliki broj istraga.

Advokat Nijaz Đuliman, koji zastupa porodicu jednog od ubijenih, kaže da je predmet za ovo ubistvo u Tužilaštvu BiH od 2005. godine.

„Treba napomenuti da je slučaj bio registrovan kod Kantonalnog suda u Mostaru, ali da se nekoliko godina ništa nije radilo u vezi sa tim, pa je kasnije predmet prebačen u Državno tužilaštvo kao osetljiv slučaj”, rekao je Đjuliman.

„Za 15 godina saslušano je 114 svedoka, a još 63 treba saslušati. Ovim tempom, nažalost, niko od porodica neće doživeti da vidi pokretanje postupka protiv osumnjičenih za granatiranje Konjica i ubistva civila“, dodao je on.


Sead Buturović (desno) sa ocem Seanom na groblju u Konjicu. Foto: BIRN.

Nakon rata osumnjičeni napustio BiH

Prema saznanjima Đulimana, Tužilaštvo BiH zna ko je general VRS-a odgovoran za granatiranje Konjica, ali on je sudskim organima nedostupan, jer se ne nalazi u zemlji.

„Oni tačno znaju ko je on. Njegovo ime je Boro Antelj. Osumnjičeni je u Beogradu i ja sam uveren da ga Srbija neče izručiti, niti će protiv njega, ovde u Bosni i Hercegovini, biti pokrenut postupak. Zato sam predložio da Tužilaštvo BiH odvoji njegov (Anteljin) predmet (od predmeta drugih navodnih počinilaca) i podnese optužnicu protiv ostalih pripadnika VRS-a”.

Boro Antelj je tokom rata bio komandant Druge lake pešadijske brigade VRS-a.

U telefonskom razgovoru Antelj je, iz Srbije, za BIRN izjavio da ga na razgovor nisu pozvali ni istražni organi BiH, ni Srbije.

„Apsolutno nije bilo poziva. Čak i ako postoje neke istrage, oficijalno za njih nemam saznanja. Čuo sam od svojih poznanika, koji su tokom rata bili sa mnom na frontu i koji su već saslušani, da vode istragu u BiH. Ali to je sve”, naglasio je Antelj.

Dodao je da nakon završetka rata u BiH nije dolazio.

„Nemam nameru da dolazim, jer kada vidim kako se u ovom regionu pišu optužnice, ne želim da upadnem u zamku. Pretpostavljam da, čak i ako bosanski istražni organi vode istragu, to može biti samo na osnovu moje komandne odgovornosti”, rekao je Antelj.

Kazao je da se ne oseća odgovornim za civile ubijene u Konjicu i okolini, iako ne negira da su ta mesta bila granatirana.

„Bilo je granatiranja. To je nesporna činjenica. Ali to se događalo samo kada su naši položaji bili ciljani i u skladu sa pravilima rata“, naglasio je on.

„Odbranbene linije sam postavljao isključivo na teritoriji srpskih sela. Svako naređenje za granatiranje moralo je doći iz Vrhovne komande VRS-a. Moj vodeći princip bio je da se neprijateljskim snagama, nakon što budu poražene, ne smije ni na koji način naštetiti“, rekao je Antelj.

Po završetku rata u BiH, Antelj odlazi u Srbiju, gde je pokrenuo svoj biznis i postao politički aktivan. Bio je član glavnog i izvršnog odbora konzervativne Demokratske stranke Srbije (DSS), iz koje je isključen pre dve godine.

Danas je on nezavisni odbornik u lokalnoj skupštini u Rakovici.

https://balkaninsight.com/2019/09/19/niko-od-komandanta-nije-kaznjen-za-ubistva-u-konjicu/?lang=sr

novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)