Danas je godišnjica oslobođenja Ljubine i Bijele

Pobjednici Šahovskog turnira Pobjednici Šahovskog turnira

BIO JE TO NAJVEĆI USPJEH JEDINICA 4. KORPUSA ARBIH

Na današnji dan, 14.9.1994., tj. prije dvadeset pet godina združene jedinice 4. korpusa Armije RBiH oslobodile su preko stotinu kvadratnih kilometara prostora planine Ljubina i sela Bijela kod Konjica, odakle je Vojska RS 28 mjeseci granatirala grad i magistralni put M-17.

Ljubina se uzdiže iznad samog grada i oslobađanje ovih kota bio je izuzetno veliki uspjeh Armije BiH i značajan događaj za građane Konjica koji su konačno mogli odahnuti, jer su tenkovi, topovi, haubice, PAT-ovi, PAM-ovi i drugo teško naoružanje agresora pomjereni ka Borcima i Glavatičevu.

„Jedna za drugom padale su utvrđene kote Ćelavica, Jaje, Runjavi kuk, Gluhi do, Šušnjata glavica, Rapta, a 14.septembra oko 14 sati naše jedinice ušle su i u selo Bijela“, prisjeća se jedan od komandanata u konjičkoj 443. brigadi. Heroji ove operacije su Alija Pajić, Osman Habibija, Almedin Nefić, Džemal Maksumić, Nezim Halilović Muderiz, Sanel Jahić Čupo i Hamza Nuhanović, kasnije sve dobitnici najvećeg ratnog odlikovanja ARBiH „zlatni ljiljan“.

Oslobađanjem Ljubine i Bijele život u gradu bio je mnogo lakši, ali nije potpuno prestalo ubijanje građana i grada, rušenje preduzeća i ustanova. Blijede sjećanja na ove slavne dane i borce Konjica, zarasle su ratne staze, ali nisu i ne mogu rane.Sjećanje imaju samo porodice poginulih i ranjenih, saborci, ratni novinari i veterani kao što je Šerif Korić Šega.

Šerif Korić Šega, predsjednik je penzionera Čelebića i svake godine, povodom godišnjice svoga 3.bataljona 443.bbr.,kao i povodom godišnjice oslobođenja Ljubine, organizuje šahovski turnir. Tako je i juče u Čelebićima, uz pomoć ŠK „Igman“ i preduzeća „Igman“, održan šesti po redu turnir sa 18 šahista-učesnika iz Mostara, Konjica, Jablanice i Čapljine. Turnir je osvojio IM Atif Dumpor, drugi je Samuel Zelenaj, slijede Emir Lizde, Mustafa Redžić, Fisnik Zelenaj i Jakub Džafić.

JOB „ Branilaca Konjica“ i Udruženje „4.muslimanska“, sutra 15.9. organizuje posjetu Ljubini. Polazak iz Konjica u 9,30 sa autobuske stanice kod gradske džamije.


Mirsad Čukle

ocijeni
(1 glas)