Danas je godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“ Seida Padalovića (13.9.1993-13.9.2019.)

Prije dvadeset i šest godina poginuo je Seid Padalović, major i dobitnik najvećeg ratnog odlikovanja Armije RBiH “Zlatni ljiljan“, prvoborac, organizator i komandant „Tigrova“ specijalne diverzantsko - izviđačke jedinice“ 445.klišanske brigade.

Jedan je od prvih u Hercegovini koji je sredinom marta prve ratne godine (u dolini Neretvice) postrojio naoružanu jedinicu. Predvodio je po hrabrosti, moralu i poštenju poznate „Seidove Tigrove“, koji su stizali na ratišta Sarajeva, Mostara, Hadžića, Prozora, Vakufa, Vranjevića i Bjelimića. Predvodio je Seid borce u mnogim bitkama sve do 13.9.1993. godine kada je smrtno ranjen na Crnom vrhu kod Prozora.

„Sa zarobljenima postupajte po zakonu i da niko tuđu ni šibicu nije uzeo“, prisjeća se riječi svog komandanta Šefik Boloban kao i drugi saborci koji posjetom mezaru u Gostevićima i postrojavanjem u Buturović Polju, organizuju obilježavanje godišnjice pogibije svoga komandanta. U odsudnim trenucima stao je pred narod i poveo ga, jer svi su mu vjerovali.

Teško je pobrojati i opisati sve akcije u kojima je Seid predvodio svoje saborce, ali se pamti da su u martu 1993., brzom akcijom u mjestu Sreće, MZ Jasenik, zaustavili HVO u gradnji tenkoprohodnog pravca od Prozora prema Kiseljaku, čijom izgradnjom bi direktno bili ugroženi Konjic i Gornji Vakuf, a HZHB bi dobila granicu na terenu. Druga akcija za pamćenje je kada je 12.6.1992.ispred „Motela“ postrojio i 300 boraca poveo u akciju deblokade Sarajeva. Na Tinovom brdu iznad Hadžića, 16.6. poginuli su Muharem Zalup (1956.), Husein Rizvić (1962.) i Salem Radmanić (1967.), a Seid je bio lakše ranjen, jer je kao pravi komandant uvijek išao ispred svoje jedinice.

Rahmetli Seid Padalović poginuo je deset dana prije svog 29-og rođendana. Nije dočekao rođendan, ni planirano vjenčanje, ni slobodu. U odsudnim trenucima stao je pred narod, ujedinio ga i poveo, jer svi su mu vjerovali. Lik i djelo Seida Padalovića (24.9.1964 - 13.9.1993.) trebaju trajno biti simbol i inspiracija u borbi za cjelovitu, demokratsku i slobodnu Bosnu i Hercegovinu, zemlju svih njenih građana.


M. Čukle

ocijeni
(3 glasova)