Od 6. do 8. septembra 16. Triatlon kup "Kulin ban Boračko jezero 2019"

Kao i svake godine Triatlon asocijacija Bosne i Hercegovine, kao punopravni član Olimpijskog kometa BiH, Svjetske triatlon asocijacije i Evropske triatlon unije organizuje 16. po redu Međunarodni triattlon kup " Kulin ban " na Boračkom jezeru od 6. do 8. septembra.

Glavna trka u disciplini " SPRINT TRIATLON " održat će se u nedjelju 8. septembra sa početkom u 15:00 sati na Boračkom jezeru. Sprint triatlon je sport koji se sastoji od tri discipline: plivanje 750 metara, vožnja bicikla 20 kilometara i trčanje 5 kilometara.

Kao jedan od najmlađih olimpijskih sportova, triatlon ima tendenciju stalnog rasta popularnosti u svijetu i sve već broj pristalica i članovaTriatlon asocijacije i klubova u cijeloj Bosni i Hercegovini. Triatlon je sport za ljude svih dobnih grupa, svih nivoa društva i individualni sport .

Na ovom takmičenju se očekuje učešće preko 50 takmičara i takmičarki, domaćih i iz susjednih zemalja .

Sponzori su Turisitčka zajednica Hercegovačko - neretvanskog Kantona, PD Igman d.d. Konjic, Hercegovina vino, Sarajevska pivara, DIV group, Venera bike .

Prema našim saznanjima prva triatlonska takmičenja su održana 1920. godine u Francuskoj pod nazivom " Les trois sports " , " La Course des Debrouillards " i " La course des Tousche Tout " . Danas se ove utrke održavaju svake godine blizu mjesta Joinville le Pont, u Meulanu i u Poisyu . 1920. godine časopis " L' Auto " je izvjestio o utrci koja se satojala od 3 km trčanja, 12 km vožnja biciklom te plivanja preko kanala Marne. Nakon tih godina, ovaj sport nije bio organizovan, odnosno nemamo podataka o takmičenjima, sve do " Mission Bay Triathlon " koji je održan 25. septembra 1974. godine. Taj datum se danas bilježi kao početak modernog triatlona.

Prvi moderni dužinski triatlon je održan na Havajima 18. februara 1978. godine .

Obavještavamo javnost da če za vrijeme održavanja takmičenja u Triatlon sprintu u nedjelju 08. 09. 2019. godine od 15:00 do 17:00 sati biti zatvoren put na relaciji Boračko jezero - Glavatičevo .Ismet Nimanović

ocijeni
(0 glasova)