ODRŽANA JAVNA DISKUSIJA: Kakva je budućnost mladih u Konjicu?

Foto: novikonjic.ba Foto: novikonjic.ba

Javna diskusija o budućnosti mladih u Konjicu održana 27.9. pokazala je sve slabosti unutar ove populacije, kao i u odnosu vlasti prema mladima.

Diskusija se odvijala u tri bloka: organizaciona pitanja, komunikacija unutar mladih općine, kao i sa vlastima, te zapošljavanje. Konstatovano je da ni poslije šest godina od donošenja Zakona o mladima FBiH (Službene novine FBiH 36/10) općina Konjic još nema registrovano Vijeće mladih koje bi povezivalo i objedinjavalo rad oko 50 udruženja i NVO mladih. To Vijeće bi formiralo interes mladih i vodilo institucionalni, kontinuirani dijalog sa vlastima. Komisija za mlade OV Konjic u protekloj godini nije održala ni jednu sjednicu, u općini nema sportskog saveza, kao ni Strategije za mlade i pored toga što u općini sjedi službenik za mlade.

Komunikacija i povezivanje svih mladih i njihovih udruženja na području općine ne postoji nego dominiraju stranačko-vjerska i razna druga poluprivatna udruženja bliska vlastima, konstatovano je na javnoj diskusiji.

„Zapošljavanje je najteži problem društva, ali nije nerješiv“, kazao je Mustafa Alikadić SDP-ov kandidata za načelnika, te iznio podatke i primjere kako to rade razvijene sredine.

Nazif Nikšić BPS-ov kandidat za načelnika općine rekao je „da na jednog zaposlenog u općini dolazi jedan penzioner i jedan nezaposleni, što ne daje perspektivu mladima“, te je naglasio „da Biro rada mora biti u funkciji zapošljavanja, a ne da samo vodi razne evidencije.“

Osim kandidata za načelnika u diskusiji su učestvovali kandidati za OV ispred SDP (Nikola Milošević, Irfan Tabaković, Joana Čović, Gijo Samir, Ibro Hero, Valerija Delalić), BPS Sefer Halilović (Adnan Džumhur), SDU (Behir Balić), SBB (Šerif Korić), kao i mladi iz publike predstavnice VIPK (Almedina Kašić, Elvisa Salčin), KK Igman (Aladin Bilanović) i drugi, a uvodničari su bili Vanja Šunjić (glavna urednica portala novikonjic.ba) i Adisa Salčin (Udruženje mladih Perspektiva).

Organizatori, neformalna grupa mladih Zona zagovaranja, portalnovikonjic.ba i restoran “Gradska” kažu da su ostvarili cilj i očekivanja, jer će svi učesnici nastaviti razmišljati o problemu mladih u općini Konjic.

Mirsad Čukle/novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)