Objedinjavanje socijaldemokrata je put bez alternative

Na redakcijski email zaprimili smo saopćenje za javnost Pokreta SPD, čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

"Delegacija Pokreta socijalne pravde i demokracije /Pokret SPD/ koju je predvodio predsjedavajući Predsjedništva Pokreta prof.dr. Ivo Komšić susrela se sa delegacijom inicijativnog odbora Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine/SDBIH/ koju je predvodio predsjednik Enver Bijedić.

Susret delegacija održan je u poslijepodnevnim satima 22. avgusta 2019. godine, u prostorijama SDBIH u Tuzli.

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi usaglašeno je da SDBIH delegira svoje predstavnike u Predsjedništvo društvenog Pokreta SPD, čime će pored predstavnika DF-a, GS-a, članova SDP-a BiH, nevladinih organizacija i pojedinaca, Predsjedništvo Pokreta biti obogaćeno i sa predstavnicima SDBIH.

Kako je istakao Enver Bijedić „Cilj osnivanja SDBIH jeste objedinjavanje stranaka, organizacija i pojedinaca socijaldemokratske provenijencije u jednu snažnu ljevičarsku političku organizaciju, što su i temeljni ciljevi Pokreta SPD. SDBIH u potpunosti podržava ciljeve i intenciju Pokreta SPD, kao društvenu i političku platformu na kojoj će se objedinjavanje obaviti u narednom periodu. Lokalni izbori 2020. godine, biće prilika da se,po modelu koji usaglasimo, predstavimo bosansko-hercegovačkoj javnosti kao snažna alternativa etno-nacionalnim političkim strankama i konceptu koji predugo dominira na bh političkoj sceni. U članstvu SDBIH nalaze sevijećnici i parlamentarci na svim nivoima u BiH, od općinskih/gradskih vijeća, načelnika općina, zastupnika u kantonima, ministara u Vladi Tuzlanskog kantona, zastupnika u Parlamentu FBIH kao i Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine.“

Prof. Komšić upoznao je predstavnike SDBIH sa Prijedlogom sporazuma o objedinjavanju socijaldemokratskih subjekata, i zamolio da SDBIH, nakon osnivačke Skupštine, razmotri ponuđeni dokument, i svakako delegira svoje predstavnike u zajednički radni tim, koji će raditi na izradi modela objedinjavanja.

Konstatirano je da je veliki interes članova SDP-a i za Pokret SPD i za SDBiH, što jasno pokazuje da je objednjivanje socijaldemokrata i socijaldemokratskih subjekata u snažnu i jedinstvenu političku stranku ljevice, put bez alternative.

Inicijativni odbor SDBIH iskoristio je priliku i zamolio profesora Komšića da pozove sve članove Predsjedništva SPD, u kojem se, pored ostalih, nalaze i predsjednik DF-a i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsjednik GS Nihad Čolpa, da prisustvuju Osnivačkoj Skupštini SDBIH koja će se održati 7. septembra 2019. godine u Tuzli.

Nakon sastanka delegacije su obišle Tuzlansku kapiju i odali počast ubijenoj mladosti Tuzle i Bosne i Hercegovine."

Novikonjic.ba

ocijeni
(0 glasova)