PL BiH-Konjic obilježila je svoj dan 21. avgust

FOTO: Novikonjic.ba FOTO: Novikonjic.ba

Sinoć je u gradu održan jedan veoma lijep događaj, šahovski turnir za pamćenje.

Lijepo druženje i takmičenje povodom 28 godina od formiranja Patriotske lige općine Konjic, organizovali su PL BiH HNK i Opštinska PL, uz stručno-tehničku podršku Šahovskog kluba Igman-Konjic.

Domaćini takmičenja-druženja bili su Džemal Faladžić i Rašid Bajić iz lokalne PL i Muhamed Taslidža iz Kantonalne PL. PL BiH je od osnivanja 10. 6. 1991. godine, djelovanje brzo prenijela na lokalne sredine pa i Konjic. PL BiH je najstarija i najvažnija organizacija koja je radila na odbrani od agresije i zato je važno organizovanje ovoga događaja.

Posebno bogato podsjećanje na predratnu i ratnu saradnju imali su Konjicu susjedne PL Hadžići, Jablanica i Mostar, čiji predstavnici su s poštovanjem govorili o značaju Konjica u odbrani BiH. Mahir Zahirović i Eso Muhibić iz PL Hadžići kažu da su u ratu često boravili na prostorima Konjica, a Džemal Faladžić govorio je o poznatim uspjesima domaće PL i akcijama u kojima su učestvovali i rahmetli Rale Mušinović, Jasmin Guska, Đevad Hadžihusejnović, Rašid Bajić, Omer Boloban, Ahmo Klarić i drugi.

Najbolji šahisti turnira, Konjičanin Muris, drugo mjesto Dumpor Atif, Mrndjic Muamer, trece mjesto. Nagrade su 80, 70 i 50 KM za trojicu najboljih, a nagrade su dobili i igrači Zlobec Srđan za 4. mjesto, Matarađić Almir, 5.mjesto, Zelenaj Samuel 6. mjesto i Zelenaj Fisnik 7. mjesto.

Vrijednost događaja je i u tome što je posvećen borbi protiv bolesti ovisnosti o čemu su podijeljeni edukativni leci, jer kocka druga i dr. su opasne i teške bolesti društva. Osim učesnika turnira, zahvalnice su dobili sudije Omer Faladžić i Sulejman Mulić, te portal novikonjic.ba i Radio Konjic. Organizacije PL dogovorile su još bolju zajedničku buduću saradnju.

Novikonjic.ba

ocijeni
(2 glasova)