Večeras na Boračkom jezeru promocija nove knjige Gorana Sarića - "Tri hefte do neba"

Večeras, 9. avgusta 2019. godine na ognjištu "Herzegovina lodges" na Boračkom jezeru održat će se promocija nove knjige "TRI HEFTE DO NEBA", autora Konjičanina, Gorana Sarića.

Ova knjiga do u detalje opisuje njegovu skoro trogodišnju borbu s opakim "unutrašnjim neprijateljem", kome je odolijevao kako je znao i umio. Najčešće - "partizanskim" diverzijama: humorom, šalom i samoironijom.

Evo sta su o toj knjizi, između ostalog, napisali prof. dr. Enver Kazaz i kazališni redatelj i literata Gradimir Gojer:

No, je li moguće unormaliti bolest i o njoj pisati neku vrstu dnevnika, bez straha i patosa, promatrajući je ne kao nešto strano mišljenju, već, suprotno, kao izvor mišljenja, čak kao nadahnuće za život? E, baš to je učinio Goran Sarić u svom bolesničkom dnevniku Tri hefte do neba. Nikad u našoj literaturi bolest nije bila toliko unutra, ne samo u tijelu, već u mišljenju, i nikad nije toliko iz prostora stranosti ušla u svojevrsnu prisnost kao u Sarićevom pismu o njoj. Pri tom Sarić kombinira poeziju, emocionalnu ispovijest i hladnu, objektiviziranu narativnu refleksiju s ironijom i autoironijom, pa se njegov dnevnik odvija kao osobeni žanrovski miks. Na taj način dnevnik prerasta u literarne bilješke, a bolest postaje nadahnućem za poeziju, ali ne poeziju bola, niti straha od bolesti, već borbe s njom i slavljenja elementarnih životnih vrijednosti. I to takvog slavljenja da se Sarićev odnos prema uistinu teškoj bolesti, najprije amputaciji noge, a potom i dijagnozi raka krvi, pretvara u slavu života. Reklo bi se čak da je u bolesti on ostvario neobičnu himnu životu. Stali su u Sarićevom dnevniku bolest i čovjek jedno naspram drugog i krenuli u borbu. U toj borbi zasad je čovjek na dobitku, jer bolest ga nije slomila, čak ni uplašila previše, a pomisao na smrt, mada provijava u naslovu kao nedalek cilj puta, jer su ostale samo tri hefte do neba, nije u prvom planu priče, već suprotno – slava života. (E. Kazaz)

Ono što posebno imponira u njegovoj lirici i prozama je fino dozirana humorna komponeta, nerijetko, odnosno najčešće smijeh i podsmijeh i na vlastiti račun. Taj zdravi humor, u kojem Sarić uporabi i citat svoga zemljaka Zuke Džumhura, s toliko svježine i latentne distance prema surovosti temata, protkan je od prve do posljednje stranice ove neobične knjige. Inteligentno, s apotekarski odvaganom mjerom, Goran Sarić je ispisivao dnevničke zapise i lirske pasaže ove knjige, koju bih, uz naravno briljantnu Lijepo gore klasici marksizma, svrstao u njegova najbolja književna ostvarenja.
Pokazao je Sarić kako se humorom, nerijetko i ironično datim narativom, pobjeđuje duboka ljudska bol i nesreća. Stanoviti je to novum i u bh. suvremenoj beletri. (G. Gojer)

Svojim prijateljima i drugarima iz Konjica Sarić se obratio i posredstvom svog Facebook profila, čiji sadržaj prenosimo u cjelosti:

"DRAGI DRUGARI I PRIJATELJI IZ KONJICA!

POSLIJE SJAJNE PROMOCIJE U SARAJEVU, SA ZADOVOLJSTVOM NAJAVLJUJEM PROMOCIJU MOJE KNJIGE "TRI HEFTE DO NEBA" I NA BORACKOM JEZERU, NA OGNJISTU HERZEGOVINA LODGES. PROMOCIJA CE CE ODRZATI U PETAK, 9-8-2019., SA POCETKOM U 20 SATI. UZ MOJU MALENKOST, NA BOGATOJ KNJIZEVNOJ VECERI CE UCESTVOVATI RECENZENT KNJIGE, PROF. DR. ENVER KAZAZ, MODERATOR I DOMACIN VECERI JE ELMIR PREVLJAK, A BICE I MUZICKIH POSLASTICA. TAKODJER, POSJETIOCI CE IMATI PRILIKU DA KUPE KNJIGU (SA POTPISOM) PO PROMOTIVNOJ CIJENI OD 10 KM. (CIJENA U KNJIZARI JE 18 KM.) U DODATKU MOZETE POGLEDATI NESTO SLIKA SA SINOCNE PROMOCIJE U ATELJEU FIGURE U SARAJEVU.

PA ETO, CEKAM VAS...!

Fotografija Gorana Sarica.

Fotografija Gorana Sarica.

Fotografija Gorana Sarica.

Novikonjic.ba

ocijeni
(4 glasova)