Mirovni karavan danas u Konjicu

Mirovni karavan koji predstavlja dio aktivnosti STaR (Societal Transformation and Reconciliation, u prevodu Društvena transformacija i pomirenje) projekta koji implementira organizacija Centar za izgradnju mira CIM krenuo je 14. jula iz Sanskog Mosta, a danas 17.7. stigao je u Konjic.

Nakon održanog sedmodnevnog Mirovnog kampa, mladi iz 10 opština/gradova Bosne i Hercegovine (Velika Kladuša, Jajce, Banja Luka, Doboj, Bijeljina, Sarajevo, Stolac, Sokolac, Mostar i Olovo) krenuli su na petodnevno putovanje kroz gradove Bosne i Hercegovine koje ima za cilj upoznavanje historijskog konteksta grada, problematike s kojima se susreće zajednica, način njihovog rješavanja, te upoznavanje lokalnih aktivista, mirovnjaka i pokretača promjene.

U Konjicu ih je dočekao Mirsad Čukle, novinar, lokalni aktivista i član NVO Volonteri i prijatelji Konjica.

Angelina Filipović iz Bijeljine, za naš portal je izjavila – Ovo je jedno divno iskustvo, u državi najviše nedostaje komunikacije i druženja ljudi, posebno mladih. To vodi upoznavanju, zbližavanju, vraćanju povjerenja, što najviše nedostaje.Danas sam prvi put u životu vidjela džamiju iznutra, što mi je bila velika želja.

Milena Matić iz Banja Luke – Već dvije godine sam aktivista mirovnjak, ovo je odličan projekat, nešto novo u metodu rada, bogatija sam za jedno veliko iskustvo.Upoznala sam mnogo ljudi i gradova, naučila na javno istupanje, dobila samopouzdanje, divila se ljepotama Bosne i Hercegovine, oslobodila se nekih predrasuda što je najvažnije.

Džanana Kišmetović iz Velike Kladuše – Naša općina je skoro jednonacionalna, imao sam predrasude prema drugim ljudima i nacijama, prvi put sam ulazio u crkve, zadovoljan sam kampom i karavanom, jedva čekam nove susrete sa novim prijateljima.

O širim aktivnostima Centra za izgradnju mira iz Sanskog Mosta govorili su nam rukovodioci Tinka i Vahidin Omanović.

Mirovni kamp i karavan su dio aktivnosti #STaRBiH (Društvena transformacija i pomirenje) projekta koji je podržan od strane USAID-a BiH, a implementira ga Karuna Center for Peacebuilding u saradnji sa PRONI Center for youth development, Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH – YIHR BiH, Mali koraci – Small Steps i CIM – Centar za izgradnju mira Sanski Most – CIM. Web stranica: www.unvocim.net FB stranica: https://www.facebook.com/CentarzaizgradnjumiraCIM/

Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)