Printaj ovu stranu

Druženje bez veze nije bezveze - Kako nas je kamp na Prenju naučio lekciju o druženju?

Današnje druženje se svelo na sjedenje u kafiću uz stalno gledanje u mobitele.

Tinejdžerima su bitniji ljudi sa Instagrama koji su kilometarima daleko od onih pored njih. Bitnije je imati 1000 prijatelja na njemu nego one prave u stvarnom svijetu. To je najveći razlog porasta depresije među mladima.

Stalna konektovanost nas čini manje povezanim sa drugima i nama samima.

U petak, 28.06.2019.g. sastalo se 15 omladinaca baš s ovim problem. U drugim slučajevima bi ovaj problem uticao na atmosferu.

Međutim, druženje je bilo u uslovima neobičajenim za današnju omladinu. U pitanju je bio kamp na Planinarskom domu "Rapti" na Prenju.

Na navedenom mjestu nema pristupa internetu i signalu te su se odmah pri dolasku čuli komentari "Ovdje nema mreže, šta ćemo sad?" Nakon par sati se vec situacija promjenila. Atmosfera na večernjem druzenju je bila fantastična. Svi su bili prisutni. Ne mislim samo fizički.

Bili su prisutni u svakom smislu. Nije bilo odsutnosti u mislima zbog gledanja u mobitel.

Nakon par dana smo potpuno zaboravili na internet. Svi smo bili sretniji i zadovoljniji. Bilo je dovoljno jednostavno druženje za sreću, a ne neki lajkovi i poruke.

Cilj kampa bila je edukacija o medijskoj i informacijskoj pismenosti mladih i bilo je lijepo prosiriti svoje znanje i vidike. Međutim, ono najvažnije što smo naučili je da druženje bez veze nije bezveze.


Pišu: Kenan Čilić, Mahir Begić i Said Alić


Projekat implementira neformalna grupa građana uz podršku portala Novikonjic.ba, a projekat je finansiran od strane Omladinske banke Općine Konjic i Fondacije Mozaik.

ocijeni
(4 glasova)