RUKOMET - Žrijeb grupa za EP rukometaša

Zmajevi protiv Francuske, Norveške i Portugala

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je rivale u grupi na premijernom nastupu na Evropskom prvenstvu koje će se 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Sjajnim izdanjima u kvalifikacijama Zmajevi Bilala Šumana izborili su prvi put u svojoj historiji nastup na Evropskom prvenstvu, a danas su saznali i rivale u grupi.

Bh. rukometaši su se uoči žrijeba našli u četvrtom, posljednjem šeširu, s obzirom na plasman na Euro kroz grupu trećeplasiranih selekcija u žrijebu. Vrijedi naglasiti da je žrijeb bio poludirigovan, odnosno da se od ranije znalo da će zemlje domaćini igrati grupe u svom gradu, kao i da će Hrvatska igrati u Gracu, a Njemačka u Trondhajmu.

Voljom kuglica BiH je spojena u grupi D koja se igra u Norveškoj, a igrat će protiv teških rivala Francuske, Norveške i Portugala. Vrlo interesantna je grupa A u kojoj se nalaze Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Bjelorusija.

Grupa A (Grac): Hrvatska, Bjelorusija, Crna Gora, Srbija.

Grupa B (Beč): Češka, Sjeverna Makedonija, Austrija, Ukrajina.

Grupa C (Trondahjm): Španija, Njemačka, Latvija, Holandija.

Grupa D (Trondhajm): Norveška, Francuska, Portugal, Bosna i Hercegovina.

Grupa E (Malmo): Danska, Mađarska, Island, Rusija.

Grupa F (Geteborg): Švedska, Slovenija, Švicarska, Poljska.

Grupe A i B su bile interesantne, ali eto, šta je tu je. Ovo je definitivno najjača grupa na Evropskom prvenstvu. Igramo protiv prvaka svijeta, protiv viceprvaka svijeta i sjajnog Portugala koji je u naletu. U kvalifkacijama za EURO razbili su Francusku i to dovoljno govori o tome koliko su kvalitetni. Definitivno, ovo je daleko najjača grupa na EP”, kazao je selektor Bilal Šuman.

Evropsko prvenstvo se igra u šest gradova Grac i Beč (Austrija), Trondhajm (Norveška), Štokholm, Malmo i Geteborg (Švedska). Završni turnir igra se u januaru 2020. godine i bit će prvi put da je organizovano u tri zemlje. Vrijedi naglasiti da će prolazak dalje izboriti dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe.

Enver Nimanović

ocijeni
(0 glasova)