RAZGOVOR S POVODOM: Mahir Mujić u Konjic dovodi najbolje maratonce regije

Zadovoljstvo nam je najaviti zajednički projekat općine Konjic i Mahira Mujića, poznatog bh maratonca i humaniste, a to je Konjički noćni cener.

Pripreme teku po planu, do popune ukupnog broja trkača od 400 učesnika, ima još malo mjesta, jer ovaj masovni sportski događaj privlači bh i internacionalne trkače, a mogu se priključiti i turisti koji se tih dana zateknu u Konjicu. Zamolili smo Mahira da malo pojasni ovaj zahtjevni projekat, počev od same ideje, koja se prvi put realizuje u Konjicu.

Mahir M. - Sve je krenulo u aprilu prošle godine kada sam došao na ideju, te istrčao par testnih ruta u periodu od aprila do novembra, a jedna od tih je i ova kojom će se trčati šestog jula. Neke početne probleme ću preskočiti, ja sam maratonac te volim izazove, volim borbu i adrenalin, volim i pobjede, ali ovo nije samo moja pobjeda ovo je projekat za dobrobit Konjica, ljudi u Konjicu, dobrobit sporta, turizma itd... Ovo je izuzetno zahtjevan projekat, ali smo krenuli na vrijeme, imam dobre saradnike i širu podršku.

NOVIKONJIC.BA - Šta možete reći o sportskom, a šta o humanitarnom aspektu trke, o njenom značaju za sport i Konjic uopšte?

Mahir M. – Sportski aspekt je stvarno značajan, veliki i to u više smjerova. Prije svega imamo dječiju trku gdje će 250 mališana trčati u pet uzrasnih grupa i na taj način ćemo probuditi svjest roditeljima i djeci za atletikom i sportom. Onda što će u Konjic po sadašnjem spisku doći najbolja imena bh atletike na deset kilometara. I to iz sedam zemalja svijeta, od Engleske, Švedske, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Austrije do BiH. Za ovu godinu smo odlučili da novac od humanitarne šetnje građana i dječije humanitarne trke ide za Udruženje roditelja djece i omladine s teškoćama u razvoju “i” iz Konjica. A cilj je da iduće godine ova trka bude najveća humanitarna trka u BiH, gdje će se kroz jedan ovakav projekat sakupiti 20 do 30 hiljada KM.

NOVIKONJIC.BA Na kraju šta možete poručiti, dati neki savjet učesnicima trke, prijateljima i posjetiocima Konjica?

Mahir M. - Ja savjetujem da svi trkači koji su dalje od Konjica ostanu i noće jer će 6. 7. u Konjicu biti pravi praznik sporta. Nakon trke obezbijedili smo After party u GARDEN CITY-u, te tokom cijele manifestacije besplatnu hranu i piće, druženje, muziku, mnogo uzbuđenja i iznenađenja. Naši sponzori nude i do 40% popusta za noćenje. Zato, dragi prijatelji ostanite u Konjicu da u nedjelju idemo svi zajedno na rafting.

Fotografija Konjički noćni cener.

Razgovarao – Mirsad Čukle /Novikonjic.ba

ocijeni
(1 glas)