U Konjicu upriličen treći susret Djevojaka s Neretve

FOTO: FB FOTO: FB

Bračni par Beljajev, Sergej i Emina, u Konjicu su davne 1967. godine osnovali ženski hor Djevojke sa Neretve, koji je postao brend bivše Jugoslavije.

Treći susret članica, nekada najpoznatijeg jugoslovenskog hora „Djevojke sa Neretve“, upriličen je proteklog vikenda u Konjicu.

Njih oko 70 je došlo iz cijelog svijeta, a prvi put nakon rata, njihovom druženju je prisustvovala i profesorica Emina Beljajev. Bio je to veoma emotivan susret praćen zagrljajima, suzama, smijehom, ali i sjetom za vremenom, kada je hor „Djevojke sa Neretve“ nastupao širom svijeta.”

Gostovale su u 25 zemalja Evrope, u Americi i Kanadi, a u nekim od tih zemalja i više desetina puta. Iza svega toga stoji više od 3.500 koncerata. Međutim,svima u sjećanju urezano je deset nastupa pred drugom Titom (Josip Broz).

"Hor mi je bio puno više od pjevanja. Ne samo meni nego svim djevojkama. Značio mi je moju mladost, moje odrastanje, druženje. Sve najljepše", iskreno će Nadežda Dereta-Filipović.

Nadira Aljović u horu je svirala harmoniku, a ističe da su Djevojke sa Neretve bile stil odrastanja i življenja u Konjicu.

"Bila sam harmonikašica, prvenstveno kod profesorice Emine (Beljajev), ona je imala strpljenja da nas uči svirati harmoniku. Naravno, to je bilo onda kada je već profesor bio previše angažovan sa horom, sa ansamblom. To je ponos na jednu pozitivno ispunjenu mladost koja vas vaspitava, koja vas obilježi za čitav život u jednom jako pozitivnom smislu", ističe Aljović.

Jedna od najpoznatijih melodija koje su izvodile članice hora je Stan' Neretvo, stani vodo.

Rat je uništio mnogo toga lijepog, pa tako i ovaj ansambl. Nekadašnje članice danas su razasute svuda u cijelom svijetu.

Fotografija Dragana Popovica Pane.

(Slobodna Evropa – Avaz - Radio Konjic - Novikonjic.ba)

ocijeni
(0 glasova)